Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 27 марта 2022, вопрос №60056 150₴

Восстановление свидетельства о рождении

Добрый день. Нас эвакуировали из горячей точки в Украине, муж жена и трое маленьких детей. В данный момент находимся в Израиле так как корни еврейско-украинские. В суматохе когда бежали потеряли часть документов, и сейчас очень нужно восстановить свидетельство о рождении мужа, но не знаем как это сделать в связи с военным положением в Украине. Он родился в Новомиргороде, Кировоградская область, там сейчас живёт племянник, но не знаю как работают ЗАГС. Очень очень буду благодарна за помощь
На этом номере только ватсап и вайбер

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Добрий день, Ольга!

    У зв'зку з війною змінились і правила реєстрації АЦС, як також як також отримання їх дублікатів

    Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

    Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється ВИКЛЮЧНО за місцем зберігання відповідного актового запису.

    Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян НЕ ВИДАЮТЬСЯ у зв'язку з тимчасовою відсутністю доступу до нього. Натомість, для підтвердження підстави запису відомостей про Вашого чоловіка видається інформаційна довідка про державну реєстрацію народження відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України.

    Державне мито за державну реєстрацію актів цивільного стану та за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, НЕ СПРАВЛЯЄТЬСЯ.

    У Вашому випадку варто звертатися до дипломатичного представництва чи консульської установи України в Ізраїлі.

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Процедура повторної видачі свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану досить врегульована наказом Міністерства юстиції України, який називається "Правила державної реєстрації актів цивільного стану".

    Згідно з цим порядком за повторною видачею свідоцтва про народження дитини можуть звернеться:

    • повнолітній громадянин;
    • батьки;
    • опікуни, піклувальники;
    • представники установи охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина;
    • представник по довіреності.

    Особам, які позбавлені батьківських прав дублікат свідоцтва про народження не видається.

    Які документи вам знадобляться для відновлення свідоцтва про народження

    Вам знадобиться наступний перелік документів на відновлення втраченого свідоцтва про народження:

    1. Безпосередньо заява, шаблон якої зможете знайти нижче. Заявником можуть бути як батьки, так і безпосередньо людина, якій необхідно відновити документ.
    2. Паспорти батьків, де є відмітка про дітей, або ж документ, який підтверджує факт батьківства.
    3. Свідоцтво про шлюб чи про його розірвання.
    4. Інші документи, які підтверджують близьку спорідненість.
    5. Квитанція про сплату держмита на повторну видачу.

    Також звернути увагу, що Міністерство юстиції України має свій портал онлайн послуг, серед яких і повторна видача документів відділами реєстрації актів цивільного стану. У нинішніх умовах це дуже актуально, оскільки будучи в будь-якому місті ви можете отримати послугу, не виходячи з дому просто переходячи за наступним посиланням: https://online.minjust.gov.ua/dokumenty/zayava/ .

    Для отримання свідоцтва повторно вам необхідно звернутися в будь-який територіальний відділ РАЦСу. Якщо ви до цих пір проживаєте там, де вам видавався документ, то це істотно полегшить завдання, оскільки повторна видача відбувається на основі актового запису за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян, і також перевіряються архівні записи відділу РАЦСу, який видавав документ.

    Якщо ж ви змінили місце проживання, то в такому випадку звертайтеся до органу реєстрації актів цивільного стану за місцем свого проживання, вони ж в свою чергу пишуть запит до органу, який видавав документ.

    Скільки відновлюється свідоцтво про народження

    Людям, які особисто звернулися до відділу реєстрації актів цивільного стану, видача свідоцтва про народження повторно здійснюється в день звернення за таких умов:

    1. Зібраний необхідний пакет документів і немає причин для відмови.
    2. Зберігся актовий запис про народження в тому відділі РАЦСу, куди звернувся заявник.
    3. Особиста присутність.

    Якщо ж з певних причин ви звернулися поштовими засобами зв'язку, повідомляючи про втрату свідоцтва про народження, то відновлене свідоцтво пересилається поштовими засобами зв'язку протягом 7 днів, але не Вам особисто, а на відділ РАЦСу за вашим місцем проживання, в якому ви вже отримуєте документ особисто при пред'явленні паспорта.

    ВАЖЛИВО! У разі відмови РАЦСу видавати вам необхідний документ, домагайтеся того, щоб подібна відмова була оформлена письмово. Після цього можна звертатися до суду по місцю реєстрації.

    ---

    - З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану!

    Звертаємо вашу увагу, що навіть за таких умов відділи державної реєстрації актів цивільного стану ПРАЦЮЮТЬ у штатному режимі, крім міст/районів, де такої можливості немає у зв'язку з веденням активних бойових дій.

    Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника: народження – незалежно від місця народження новонародженої дитини чи проживання її батьків.

    Державна реєстрація народження можлива виключно при пред'явленні паперового Медичного свідоцтва про народження за формою № 103/о.

    Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян НЕ ВИДАЮТЬСЯ у зв'язку з тимчасовою відсутністю доступу до нього. Натомість, для підтвердження підстави запису відомостей про батька видається інформаційна довідка про державну реєстрацію народження відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України.

    Державне мито за державну реєстрацію актів цивільного стану та за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, НЕ СПРАВЛЯЄТЬСЯ.

    Платні послуги тимчасово НЕ НАДАЮТЬСЯ.

    Я все ж таки рекомендую звернутися через портал до того РАЦС де оформлювали свідоцтво, нехай оформлять дублікат і родич за довіреністю забере і надішле Вам поштою.

    Довіреність оформіть у консульстві і направте родичу в Україну.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Ольга.

    В связи с тем, что Вы сейчас за границей обратитесь в дипломатическое представительство или консульское учреждение в котором Вам должны помочь с выдачей дубликата свидетельства о рождении. Или действуйте самостоятельно. Например, Вы можете оформить в Израиле доверенность на племянника, в том же посольстве оформить апостиль (чтобы доверенность признавалась в Украине), перевести ее на украинский язык и заверить перевод в посольстве либо нотариально. Доверенность отправить в Украину. Племянник обратится в ЗАГС и получит дубликат свидетельства.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Ольга!

    Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.

    Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника (пункт 2 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

    Свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть повторно видаватись представнику особи, яка має право на повторне отримання свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану, у разі подання довіреності, посвідченої відповідно до Закону України «Про нотаріат», або документа, що посвідчує повноваження такого представника, відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Під час пред’явлення адвокатом ордера до нього обов’язково додається копія договору про надання правової допомоги, засвідчена у встановленому законодавством порядку (пункт 4 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ІЗРАІЛІ.

    З питань витребування документів з України особи, якi проживають за кордоном, звертаються до дипломатичних представництв та консульських установ України в країнi перебування для оформлення відповідного запиту в Україну.

    Порядок витребування документів передбачає заповнення відповідних анкет по витребуванню документів з України. Анкета має заповнюватися виключно українською мовою у 3-х примірниках, на кожний документ окремо. Відповіді на запитання слід давати повні та точні.

    https://israel.mfa.gov.ua/storage/app/sites/38/ank...

    Для витребування документів з України заявник має подати до Посольства:

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон та копію 1-ї стор. цього паспорту з персональними даними;

    - заяву про витребування документів;

    - три примірники анкети на кожен документ окремо за встановленим зразком:

    - копію документа(ів), що підтверджує(ють) родинні стосунки заявника з особою, щодо якої витребуються документи – у разі, якщо документ витребують родичі;

    - оригінал довіреності у разі витребування документів представником особи, яка має право на їх отримання;

    - оригінал документа, що підтверджує сплату консульського збору.

    БАЖАНО НАДАТИ ТАКОЖ КОПІЮ ДОКУМЕНТУ, ЯКИЙ ВИТРЕБУЄТЬСЯ (у разі, якщо є).

    Посольство може витребувати:

    - дублікати свідоцтв про народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу;

    - витяги з реєстру щодо реєстрації народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу;

    - архівні довідки соціально-правового характеру: про стаж і місце роботи, заробітну плату, про військову службу, у т.ч. на території СРСР, спеціальну військову освіту, отриману у військових навчальних закладах, у т.ч., що були підпорядковані Міноборони СРСР та розташовувались на території України; про участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945-х років; про участь у партизанському русі на території України, про участь у бойових діях, перелічених у статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; про осіб, які зазнали репресій у 1930-1980-ті роки і були реабілітовані; про осіб, виселених з території України в адміністративному порядку у 1940-1950 роки; про підтвердження участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; про присудження наукових ступенів, присвоєння вчених звань і підвищення кваліфікації; про нагороди тощо.

    - архівні довідки про освіту (довідки, що видаються замість атестатів про середню та середню спеціальну освіту, дипломів).

    Пам'ятка по витребуванню з України документів про реєстрацію актів цивільного стану

    На пiдтвердження фактiв, що пiдлягають реєстрацiї в органах державної реєстрацiї актiв цивільного стану, цими установами видаються належним чином засвiдченi свiдоцтва, якi мiстять основнi данi про особу, або витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    Повторнi свiдоцтва видаються особам, на яких складено актовий запис цивільного стану, а повторнi свiдоцтва про народження дiтей можуть видаватися їх батькам i усиновителям.

    Повторнi свiдоцтва про народження дiтей, якi не досягли 18 рокiв, можуть також видаватися опiкунам, пiклувальникам i представникам закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. Особам, яким виповнилося 16 рокiв, повторнi свiдоцтва можуть видаватися при наявностi паспорта.

    Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини. Особi, позбавленiй батькiвських прав, повторнi свiдоцтва про народження дiтей не видаються. При видачi повторного свiдоцтва про народження вiдомостi про батькiв наводяться у повнiй вiдповiдностi з даними актового запису про народження.

    Повторнi свiдоцтва про смерть видаються лише родичам померлого (дiтям померлого, в тому числi й усиновленим, другому з подружжя, братам i сестрам померлого, дiду i бабi померлого як з боку батька, так i з боку матерi).

    Родиннi вiдносини повиннi бути пiдтвердженi документально.

    Повторнi свiдоцтва про шлюб, який припинено, не видаються. В цьому разi на прохання заявникiв видається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану.

    Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану видаються, як особам, щодо яких складено актовий запис, так і родичам по прямій висхідній та низхідній лінії, а також усиновителям, опікунам та пiклувальникам. Документи про державну реєстрацію актів цивільного стану повторно можуть видаватись на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

    В заявi про видачу повторного свiдоцтва зазначаються:

    • прiзвище, iм'я, по батьковi та адреса заявника;
    • прiзвище, iм'я, по батьковi особи, вiдносно якої запитується свiдоцтво;
    • яке необхiдне свiдоцтво;
    • коли i яким органом реєстрацiї актiв цивільного стану складено актовий запис цивільного стану;
    • мета запиту повторного свідоцтва.

    Якщо запитується свідоцтво про народження, додатково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові батьків. При витребуванні свідоцтва про шлюб або розірвання шлюбу зазначається також з ким зареєстровано чи розірвано шлюб.

    Особливості консульського прийому громадян в умовах воєнного стану в Україні | Посольство України в Державі Ізраїль (mfa.gov.ua)

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Оля!

    Наразі доступна можливість повторного оформлення свідоцтва про народження у працюючих відділах ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації народження та місця проживання дитини на підставі актового запису цивільного стану, складеного як в електронному вигляді, так і на паперовому носії.

    У свою чергу повторна видача свідоцтва про народження може здійснюватися за заявою:

    - самої дитини, щодо якої складено запис, у разі, якщо вона досягла 16 років та має паспорт;

    - її батьків / усиновлювачів (незалежно від віку дитини), опікунів/ піклувальників, крім осіб, позбавлених батьківських прав;

    - представника закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина;

    - органу опіки та піклування.

    Разом із тим для отримання дубліката свідоцтва необхідно надати:

    - заяву на повторну видачу свідоцтва.

    - паспорт громадянина України заявника, у т.ч. самої дитини, на яку складено запис про народження, якщо вона досягла 16 років;

    - довіреність (якщо звертається представник);

    - документи, що підтверджують родинні (сімейні) стосунки з особою, відносно якої повторно видається свідоцтво (якщо звертається опікун/піклувальник).

    Звертаємо увагу, що під час воєнного стану державне мито за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану і свідоцтв, що видаються у зв'язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану, НЕ СПРАВЛЯЄТЬСЯ.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України