Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 31 марта 2022, вопрос №60547 150₴

Чи може студент перетинати держ. кордон з відстрочкою у воєнному квитку?

Мені 34, у мене є військовий квиток, де вказано шо я переведений в резерв по досягненню 25 років. Зараз я навчаюсь на першому курсі денної форми навчання до 02.2023 року (технічна освіта) чи це дає мені відстрочку від мобілізації у воєнний час? Прийшла повістка, взяв довідку з навчального закладу про навчання на денні формі і на повному держ забезпеченні, з цією довідкою хочу піти у воєнкомат щоб вони мені поставили запис про відстрочку, чи зможу я з таким записом у воєнному квитку і довідкою з навчального закладу перетинати державний кордон? Дякую
P.S Читав у попередніх відповідях що прикордонники випускають за кордон тільки тих хто вчиться у закордонних вузах, на підставі чого вони відмовляють студентам Укр вузів?

Ответы юристов (13)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    ВІТАЮ!

    На період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

    Перелік осіб на кого заборона не розповсюджується: https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-g...(официальное сообщение погранслужбы)

    Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Студентов украинских ВУЗ в этом списке нет.

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Подивиться відеоконсультацію: https://protocol.ua/ru/yak_studentam_dennoi_formi_...

    ВИСНОВОК:

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ АЛЕ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ

    • Влад Клиент 2 года назад

      В якому законні вказанно що тільки студенти іноземних вузів? Чи це просто трактування закону погран службою?

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Влад!

    МОЖЕТЕ З ВІДМІТКОЮ ПРО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ТАК, ВИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ПРИ ЦЬОМУ, ЯК СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    АЛГОРИТМ ДІЙ:

    - ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА, СТУДЕНТСЬКОГО КВИТКА ТА ДОВІДКИ З ВУЗУ (по можливості можливо отримати онлайн), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТЕНІ КОРДОНУ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ. ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Влад Клиент 2 года назад

    Ваш колега в попередній відповіді ссилається на розяснення погран служби про те що тільки студентам іноземних вузів дозволенно виїзд за кордон, чи це розяснення є законним і чи має воно юридичну силу

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Влад!

      КОМЕНТУВАТИ ВІДПОВІДЬ КОЛЕГИ Я НЕ БУДУ, ТАК ЯК ЦЕ БУДЕ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ АДВОКАТСЬКОЇ ЕТИКИ.

      КОЖНИЙ ВПРАВІ НАДАТИ СВОЮ ВІДПОВІДЬ.

      ТАКИЙ ЛИСТ Є, АЛЕ ЛИСТ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НЕ Є ЗАКОНОМ, А Є ЛИШЕ ІНФОРМАЦІЄЮ.

      ПРАЦІВНИКИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НЕ ЗВЕРТАЮТЬ УВАГИ НА НОРМИ ЗАКОНУ, ТАК ЯК ЗА ЗАКОНОМ, ЯК ВИ САМІ БАЧИТЕ, ЧІТКО ЗАЗНАЧЕНО ПРО ТЕ, ЩО НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ, ЩО Є ВИ СТУДЕНТОМ НАЦІОНАЛЬНОГО ВУЗУ ЧИ ІНОЗЕМНОГО ВУЗУ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

      Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

      здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ваше право закріплено ст 23 ЗУ "Про ВО І ВС" отсрочка по учебе предоставляется всем студентам, а письмо ДПСУ дополнено студентами иностранных ВУЗов

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації:

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Если военный билет:

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.
    • здобувачі державних закладів фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, та які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    ---

    ---

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    ---

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

    Стаття 6. Підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України

    5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    15. На підставі рішення уповноваженого законом державного органу про тимчасову відмову у виїзді за кордон (заборону виїзду), прийнятого відповідно до статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" ( 3857-12 ), уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє громадянину у перетинанні державного кордону, про що виносить обґрунтоване письмове рішення із зазначенням причин відмови, один примірник якого видається громадянинові.

    17. Рішення уповноваженого законом державного органу про тимчасову відмову у виїзді за кордон (заборону виїзду) та тимчасове затримання або вилучення паспортного документа уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону може бути оскаржене громадянином в установленому законом порядку.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Влад!

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ПРИ ЦЬОМУ, ЯК СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    АЛГОРИТМ ДІЙ:

    - ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА, СТУДЕНТСЬКОГО КВИТКА ТА ДОВІДКИ З ВУЗУ (по можливості можливо отримати онлайн), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    МОЖЕТЕ З ВІДМІТКОЮ ПРО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТЕНІ КОРДОНУ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ. ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Госпогранслужба Украины сообщила номера телефонов, по которым можно решить вопросы, связанные с пересечением границы во время войны.

    Пограничники будут консультировать в телефонном режиме:

    • (033) 272 09 20 – Волынский пограничный отряд (граница с Польшей в пределах Волынской области – пункты пропуска Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львовский пограничный отряд (граница с Польшей в пределах Львовской области – пункты пропуска Угринов, Рава-Русская, Грушев, Краковец, Шегини, Смильныця);
    • (067) 181 42 67 – Чопский пограничный отряд (граница со Словакией, Венгрией – пункты пропуска Малый Березный, Ужгород, Малые Селменцы, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачевский пограничный отряд (граница с Венгрией, Румынией – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвинково, Дяково, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Черновицкий пограничный отряд (граница с Румынией, Молдовой в пределах Черновицкой области – пункты пропуска Порубное, Мамалыга, Кельменцы, Россошаны, Сокиряны);
    • (043) 376 01 41 – Могилев-Подольский пограничный отряд – (граница с Молдовой в пределах Винницкой области);
    • (032) 275 62 90 – Западное региональное управление.

    Если для пересечения границы выбран какой-либо конкретный пункт пропуска, то рекомендуем связываться с тем подразделением, в зоне ответственности которого он находится.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    33.3%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Влад!

    На державну прикордонну службу покладена кримінальна відповідальність за пропуск чоловіків від 18 до 60 років. А тому кожен випадок пропуску вони пропускають з особливим контролем та мінімізацією особистих ризиків особистою відповідальності за такий пропуск.

    А ще, як правило, пропуск відповідно до законодавчих норм, відбувається за умов залучення старшого зміни прикордон переходу.

    І в доповненні. Відстрочка даєтсья для тих, хто на денній формі навчання. І не важливо -це іноземний ВНЗ чи ні.

    Звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Вітаю, Владе!

    Статті 23 про "відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації" Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    чітко визначає перелік осіб, яки мають право на відсрочку від призову на військову службу та мобілізації, в тому числі в ній зазначен і Ваш випадок:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти..."

    У дискуссії моїх колег з приводу раз'яснень щодо цього пункту закону з боку Держприкордонслужби я однозначно пристану на бік тих, хто вважає його з правової точки зору нікчемним та таким, що суперечить Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Держприкордонслужба не має права у своїх роз'ясненнях виходити за межи закону і тим більше звужувати його смисл, порушуючи права громадян. В законі абсолютно чітко зазначено, що право на відсрочку мають всі без виключень студенти денної форми навчання, які здобувають вищу освіту, а не тільки ті студенти, які навчаються за кордоном.

    Проте, аби убеспечити себе від непорозумінь із погранцями на кордоні, раджу Вам звернутись до ТЦКСП (нова назва військоматів), маючи при собі студ. квиток та довідку ВУЗу про денну форму навчання і отримати там лист, а, по можливості, і відмітку у ВК для Держприкордонслужби щодо відсрочки та права перетину кордону.

    За потреби звертайтесь. Вдачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Державна прикордонна служба України заззначає https://dpsu.gov.ua/ua/news/uryad-vnis-zmini-do-pr..., що

    Державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Процедура перетику кордону студентів ВУЗі що навчаються в Україні наступна:

    Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (отже, в тому числі і студенти).

    Тож необхідно зробити у військкоматі "посвідчення про відстрочку від призову" на період навчання у ВУЗі але і воно само по собі не гарантує перетину кордону. Можуть бути й інші інтерпретації цього документу, бо його форма нормативно не встановлена.

    Документами, що можуть підтвердити факт навчання у ВУЗі є:

    1) студентський квиток;

    2) довідка з навчального закладу;

    3) ще може бути виклик на навчання, договір про навчання тощо.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    { Правила доповнено пунктом 2-6 згідно з Постановою КМ N 383 ( 383-2022-п ) від 29.03.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 399 ( 399-2022-п ) від 01.04.2022 }...".

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12/ed2022...):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:... (часть первая статьи - прим.авт.)...

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. (часть вторая статьи - прим.авт.)

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:(часть третья статьи - прим.авт.)

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; (абзац второй части третьей статьи - прим.авт.)...".

    ВИСНОВОК: Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу по мобілізації, однак не маєте права на виїзд за кордон.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України