Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 03 апреля 2022, вопрос №60817 450₴

Пересечение границы мужчина, опека над пожилым

Добрый день,

Мне 35 лет, военную службу не проходил, военнообязанный во время военного времени. Имею ли я возможность, выехать за границу с пожилым родственником - дедушкой, 92 года, не имеющим инвалидности? Если да, какие документы я сейчас могу получить, и какие сроки их оформления?

Других близких родственников в Украине у него нет - бабушка умерла в прошлом году, мои родители не в Украине. Я не оформлялся как его попечитель, по месту регистрации (город Харьков) оформить какие либо документы сейчас невозможно. Справки о связи семьи у меня тоже нет (онлайн услуга сейчас не работает), на руках есть только паспорта и свидетельства о рождении всех членов семьи (Дедушка, отец, и мои)

Ответы юристов (3)

    Промський Євгеній Сергійович
    100%
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня.

    На жаль, для виїзду за кордон на цій підставі ви маєте мати висновок МСЕК про інвалідність особи, або довідку лікарсько-консультаційної комісії будь-якої лікарні, де вказано, що особа потребує постійного стороннього догляду.

    Потрібно у будь-якій лікарні отримати висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду. Це можна зробити у будь-якій лікарні України.

    До таких осіб можуть відноситись:

    1) особами з інвалідністю I групи;

    2) дітьми з інвалідністю;

    3) громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    4) невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    5) дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік зазначених тяжких захворювань, розладів, травм, станів дітей, яким не встановлено інвалідність, затверджує Кабінет Міністрів України.

    Для виїзду за кордон на цій підставі отримувати відстрочку від мобілізації НЕ ПОТРІБНО!!!

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/):

    - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами

    Таким чином, для виїзду за кордон необхідним буде:

    • Закордонний паспорт
    • Ідентифікаційний код
    • Військово-обліковий документ (військовий квиток)
    • довідки МСЕК про інвалідність особи (за наявності)
    • висновок ЛКК, де зазначено, що особа потребує постійного стороннього догляду (потрібен лише, якщо про це не зазначено в самому документі про інвалідність);
    • пенсійного посвідчення особи (за наявності),
    • посвідчена нотаріально заява від особи про те, що в неї не має інших осіб, що здійснюють за нею догляд, окрім вас (можна зробити у будь-якого нотаріуса України).
    • документи, що підтверджують сімейні зв’язки (свідоцтво про народження, паспорт).
    • Ваш батько має вам вислати фото свого закордонного паспорту з відміткою про перетин кордону.
    • За можливості, отримати акт обстеження умов проживання від міського (сільського) голови або депутата, що особа проживає з вами та лише ви здійснюєте за нею догляд.

    Якщо маєте можливість, можна звернутись з вищевказаними документами до військкомату для отримання відстрочки від мобілізації на цій підставі, але це НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ

    ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text)

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Якщо залишились питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Велегура Ростислава
    Велегура Ростислава 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 12 лет опыта

    Добрий день!

    Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відстрочку від мобілізації, а отже і право виїзду за кордон мають особи, які:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Таким чином, для того щоб мати змогу законно перетнути кордон, вам необхідно звернутися до місцевої лікарні та отримати висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я в якому буде вказано, що ваш дідусь потребує посійного догляду.

    При перетині кордону з собою також необхідно мати свідоцтва про народження, які будуть підтверджувати рідство.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    Выехать из Украины во время войны могут мужчины в возрасте 18-60 лет, если выполняется хотя бы одно из следующих требований:

    • заняты постоянным уходом за нуждающимися в случае отсутствия других лиц, которые могут осуществлять такой уход;

    Офіційне повідомлення прикордонної служби України:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-g...

    на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

    Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

    - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    ПОСТАНОВА

    від 29 березня 2022 р. № 383

    Київ

    Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, — у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    Вывод:

    ВЫ НЕ СМОЖЕТЕ ВЫЕХАТЬ ЗА ГРАНИЦУ НА ОСНОВАНИИ ТОГО, ЧТО СОПРОВОЖДАЕТЕ СТАРОГО ЧЕЛОВЕКА, ТАК КАК У ВАС НЕТ ПОДТВЕРЖДАЮЩИЕ ДОКУМЕНТОВ, ЧТО ВЫ ЛИЦО, КОТОРОЕ ОСУЩЕСТВЛЯЕТ ПОСТОЯННЫЙ УХОД.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України