Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

04 апреля 2022, вопрос №60890

Оформлення івалідності у воєнний час

Добридень ! У моєї матері Лагоши Али Петрiвни1943 року народження, яка проживає в Краматорську Донецької області у 2019 році діагностована деменція, вона не може самостійно себе обслуговувати і вже 3 роки я її єдиний син змушений проживати з нею та доглядати за нею. Як у період воєнного стану можна офіційно оформити її ,недієздатність, за потреби опікунство над нею і вивезти її за кордон для забезпечення притулку на період воєнних дій в Україні. З повагою, Лагоша Андрій Олегович

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Вам необхідно звернутися до лікарсько-консультативної комісії лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я з метою направлення Вашої матері на огляд комісії за формою, затвердженою МОЗ. Відповідно до постанови КМУ "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" від 08 березня 2022 р. № 225 кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

    У разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

    Тобто, Ваша мати отримає висновок МСЕК або ЛКК. Якщо буде встановлена інвалідність І або ІІ групи, то Ви зможете виїхати разом із нею за кордон, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України та змін до них, встановлених Постановою 383 від 29.03.2022 року. Зокрема, відповідно до пункту 2-1 Правил перетин державного кордону може здійснюватися особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність)(тобто необхідно мати довідку (висновок) МСЕК матері, її та Ваш паспорти).

    Якщо буде встаровлено ІІІ групу інвалідності, то необхідно буде оформити постійний догляд за нею, але головне, щоб у висновку МСЕК було вказано, що мати потребує постійного догляду за нею.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України