Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 04 апреля 2022, вопрос №60928

Чи є повнолітній син членом сім'ї своїх батьків?

Мій батько (військовослужбовець) загинув на війні. Згідно постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%BF#Text) сім'ї загиблого виплачується грошова компенсація. У військоматі кажуть що я (син) не є членом сім'ї так як повнолітній та одружений. Чи так це?

Ответы юристов (1)

    Велегура Ростислава
    Велегура Ростислава 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 12 лет опыта

    Добрий день!

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 р. № 168,

    1. Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби, що розташовані в межах адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми “єПідтримка”, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень щомісячно, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    {Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 217 від 07.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 350 від 22.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року}

    Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

    2. Установити, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

    Якщо сім’я загиблої особи одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією постановою, та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими актами законодавства, здійснюється одна з таких виплат за її вибором.

    Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захитсу" № 3551-ХІІ в редакції від 21.03.2022 р., а саме в ст.10 встановлено хто саме відноситься до членів сім"ї загиблих:

    До членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, зазначених у цій статті, належать:

    батьки;

    один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

    діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

    діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

    діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;

    утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

    {Закон доповнено статтею 10-1 згідно із Законом № 2121-IX від 15.03.2022}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12#Text

    Отже, в розрізі даного закону Ви не відноситесь до членів сім"ї загиблиго, так як є одруженим (маєте свою сім"ю) та не маєте права на виплати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України