Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 апреля 2022, вопрос №61097 150₴

Развод с иностранцем без вести исчез

Здравствуйте, интересует как развестись с иностранцем в такое время и реально ли это во время военного положения, женились в Киеве до войны, во время войны он уехал на родину, связи с ним нет, за то, что бросил, я хочу развестись, ибо когда увижу его, не известно. Женились в Киеве, знаю его прописку в Киеве, студент он. Где живёт на родине, и куда уехал, я не знаю. Связи нет с ним. В общем, считается что он без вести исчез. Хочу подать на развод, детей общих нет. Так поняла, это делать надо через суд, как это сделать сейчас в такое время? Все, что у меня есть это, св - во о браке. Один экземпляр. И помню ещё, где прописан, адрес в Киеве (общежитие). Когда женились, заказывали в бюро переводов перевод его паспорта, нотариально заверенный, могу попросить у них дубликат перевода паспорта, но на этом всё... Как подать на развод с ним? И в какой суд?

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану (ст. 21 Сімейного кодексу України).

    Підстави та способи припинення шлюбу в України регулюються Сімейним кодексом України

    Однак, якщо один з подружжя є громадянином іншої держави чи особою без громадянства, при припиненні шлюбу слід керуватися не тільки сімейним та цивільно- процесуальним законодавством України, але й міжнародним приватним правом.

    Право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу.

    Згідно ст. 63 Закону України «Про міжнародне приватне право» припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

    А правові наслідки шлюбу визначаються:

    - спільним особистим законом подружжя (у міжнародному праві особистим законом особи вважається право держави, громадянином якої вона є, якщо обидва із подружжя українці, то застосовується українське законодавство);

    - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі (якщо спільний особистий закон подружжя відсутній, тобто обидва із подружжя є громадянами різних держав, то можна застосовувати правило останнього спільного місця проживання, якщо вони проживають в третій країні на законних підставах);

    - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином (застосовується у разі відсутності у подружжя останнього спільного місця проживання).

    Відповідно, іноземці та громадяни України, які уклали шлюб з іноземцем можуть розірвати шлюб на території України та за законодавством України.

    У вашому випадку при розлученні будуть застосовуються норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

    Які документи потрібні для розлучення через суд?

    - позовна заява про розлучення (два примірники);

    - оригінал свідоцтва про шлюб;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія паспорту позивача;

    - квитанція про оплату судового збору;

    - всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

    Судовий збір за подання заяви про розірвання шлюб складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у 2020 році це становить 840,80 грн.

    Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (стаття 115 Сімейного кодексу України).

    Що робити у разі розлучення, між громадянином України та іноземцем, що проживає в іншій країні або місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме? Адже, позовна заява про розірвання шлюбу за загальним правилом подається за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача. В даному випадку процедура розлучення буде мати свої специфічні особливості.

    1. Відповідно до ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, якщо Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    2. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред'являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи). Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.

    ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ПОЗОВНУ ЗАЯВУ ЗА ВАШИМ ЗАРЕЄСТРОВАНИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ АБО МІСЦЕМ ПЕРЕБУВАННЯ ДО СУДУ. У ПОЗОВНІЙ ЗАЯВІ ОБОВ'ЯЗКОВО ВКАЗАТИ ТЕ, ЩО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ВІДПОВІДАЧА НА ДАНИЙ ЧАС НЕВІДОМЕ.

    СУДОВІ ОРГАНИ НА ТЕРИТОРІЇ М. КИЇВ НА ДАНИЙ ЧАС ВІДНОВЛЮЮТЬ СВОЮ РОБОТУ.

    Успіхів!

    • Лиля Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Лилия.

    Насмотря на военное положение суды в Украине продолжают работать. В некоторых городах подсудность изменена., т.е. обращаться в суд нужно в другом городе. Другого варианта развестить нет.

    Для того чтобы развестись через суд Вам необходимо собрать пакет документов (ксерокопии) которые приобщить к исковому заявлению. Это копии паспортов супругов, свидетельства о рождении и т.д.

    В исковом заявлении просите чтобы юрист указал, что просите суд рассмотреть дело в порядке упрощенного производства без вызова сторон в суд.

    • Лиля Клиент 2 года назад

      А зачем свидетельство о рождении и чьё? Супругов? У нас нет общих детей. Спасибо за ответ

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , вкажіть, що заперечень не маєте та контакти для листування бажано з електронними поштами. https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Правовий режим воєнного стану подовжено до 25.04.22

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    Вы имеете право подать исковое заявление о расторжении брака.

    Документы:паспорт, ИНН, оригинал свидетельства о браке, копия свидетельства о рождении ребенка, справка ЖЕК( ЦНАП) о составе семьи с кем и где проживает ребенок, исковое заявление и квитанция об уплате судебного сбора - 840 грн . 40 коп. Размер судебного сбора и реквизиты есть на сайте суда.. В ВАШЕМ ГОРОДЕ При рассмотрении дела Вам могут предоставить ( по заявлению супруги) срок на примирение, максимальный 6 месяцев.

    Нотариальное согласие мужа с нотариальным переводом на украинский язык, значительно ускорит процедуру.

    Вы можете уполномочить родственника или другое лицо для подачи документов в суд выписав нотариальную доверенность на него с правом подачи и представительства интересов Ваших и правом подписи документов и заявлений.

    подавать заявление иск нужно в Киеве , но лучше через електронный суд и система назначит вам состав суда в Киеве или там где не проводятся военные действия в связи с вторжением РФ на територию Украины.

    Если мужа не можете найти укажите его последние точные данные , а так же национальность и место гражданства суд подаст его в международный розыск , ваш процесс не будет быстрым исходя из многих факторов.

    Главное укажите, что вы не имеете заперечень и детей и отдельно загружите заявление для суда в систему это должно хоть как -то ускорить процесс., хотя если муж не направит суду такое же заявление и не явится в суд его подадут в розыск и позже рассмотрят дело по тем фактам , что будут в деле.

    Учитывая ситуацию может пройти за месяц , а может и 3 или 6 , лучше процес запустить ранее

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Якщо Ваш чоловік мав в Україні зареєстроване місце проживання і воно Вам відоме, проблем з розірванням шлюбу не буде. Подаєте позов до суду за відомим Вам зареєстрованим місцем реєстрації чоловіка, вказуєте, що він Вас покинув, тому розірвання шлюбу через органи рагсу неможливо, спільних дітей не маєте. Важливо правильно скласти та подати позовну заяву. Якщо необхідна допомога звертайтесь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану (ст. 21 Сімейного кодексу України).

    Підстави та способи припинення шлюбу в України регулюються Сімейним кодексом України. Розірвання шлюбу можливе органами РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей, у всіх інших випадках розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду.

    Однак, якщо один з подружжя є громадянином іншої держави чи особою без громадянства, при припиненні шлюбу слід керуватися не тільки сімейним та цивільно- процесуальним законодавством України, але й міжнародним приватним правом.

    Право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу.

    Згідно ст. 63 Закону України «Про міжнародне приватне право» припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

    А правові наслідки шлюбу визначаються:

    - спільним особистим законом подружжя (у міжнародному праві особистим законом особи вважається право держави, громадянином якої вона є, якщо обидва із подружжя українці, то застосовується українське законодавство);

    - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі (якщо спільний особистий закон подружжя відсутній, тобто обидва із подружжя є громадянами різних держав, то можна застосовувати правило останнього спільного місця проживання, якщо вони проживають в третій країні на законних підставах);

    - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином (застосовується у разі відсутності у подружжя останнього спільного місця проживання).

    Відповідно, іноземці та громадяни України, які уклали шлюб з іноземцем можуть розірвати шлюб на території України та за законодавством України.

    Перш за все, для того, аби вибрати право держави, яке буде застосовуватись у конкретному випадку, слід звернути увагу на те, на території якої держави був зареєстрований шлюб.

    У разі укладення шлюбу з іноземцем в Україні, при розлученні будуть застосовуються норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

    Якщо на момент розлучення, обидва подружжя проживають в Україні, навіть якщо один з них є іноземним громадянином, то процедура розлучення буде аналогічною процедурі розлучення з громадянами України.

    Якщо на момент розлучення, обидва подружжя проживають в Україні, навіть якщо один з них є іноземним громадянином, то процедура розлучення буде аналогічною процедурі розлучення з громадянами України.

    Отже, розірвати шлюб з іноземцем, якщо шлюб був укладений на території України можна двома способами:

    1) органах РАЦС;

    2) в судовому порядку.

    Порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану врегульовано статтями 106 та 107 Сімейного кодексу України.

    Якщо у подружжя є неповнолітні діти, або ж якщо відсутня згода другого з подружжя, то розірвати шлюб при наявності спільних дітей з іноземцем, або відсутності його згоди на розірвання шлюбу можна лише другим способом, тобто у судовому порядку.

    Шлюб може бути розірвано за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 Сімейного кодексу України та за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України.

    Для розлучення без згоди дружини (чоловіка) слід керуватися положення частини 1 статті 110 Сімейного кодексу, якою передбачена можливість розірвання шлюбних відносин з ініціативи одного з подружжя. Для цього необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розлучення. Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача, крім випадків, які передбачені в ст. ст. 28, 29 Цивільного процесуального кодексу України.

    Які документи потрібні для розлучення через суд?

    - позовна заява про розлучення (два примірники);

    - оригінал свідоцтва про шлюб;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія паспорту позивача;

    - квитанція про оплату судового збору;

    - всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

    Що робити у разі розлучення, між громадянином України та іноземцем, що проживає в іншій країні або місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме? Адже, позовна заява про розірвання шлюбу за загальним правилом подається за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача. В даному випадку процедура розлучення буде мати свої специфічні особливості.

    1. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    2. Відповідно до ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, якщо Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    3. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред'являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи). Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.

    ВИСНОВОК:

    Розлучитися Ви можете тільки в судовому порядку.

    Зберуть всі документи які зможете, та подавайте до суду за місцем його останньої реєстрації.

    Позов подавайте, як тільки запрацюють суди в місті.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    У таких ситуаціях виникає питання, як розірвати шлюб з іноземцем. Існує багато ситуацій, які справляють вплив на вибір шляхів оформлення розлучення в шлюбі з іноземним громадянином.

    Не варто забувати, що стосунки подружжя — громадян різних країн, можуть регулюватися не тільки українським законодавством, але й міждержавними угодами.

    Оформити розлучення через РАЦС можна у чітко визначених випадках. Загальна характерна риса дозволених випадків полягає в тому, що прийняття рішення про розлучення супроводжується взаємним волевиявленням сторін та відсутністю ризику утисків прав будь-кого з подружжя. Отже, якщо чоловік (дружина) ваше рішення про розлучення підтримує, вам дозволяється розлучитися у РАЦСі. Однак є ще одна умова — в сім’ї не повинно бути спільних дітей, які не досягли повноліття.

    При цьому, не всі країни можуть визнавати документи українського РАЦСу про розірвання шлюбу, а більше повірять судовому рішенню. Тому шлюб, укладений з іноземцем в Україні, бажано розірвати через суд. Для цього потрібно, перш за все, підготувати позов з допомогою наших адвокатів, оформити всі необхідні документи, направити його до суду згідно з останньою відомою адресою реєстрації іноземного громадянина.

    Розлучення з іноземцем в Україні проходить у вигляді тих самих процедур, що й розлучення з громадянами України. Складність полягає тільки в тому, щоб установити останнє відоме місце знаходження відповідача. Коли адреса відома, позовну заяву спрямовують до суду згідно з місцем мешкання чоловіка-іноземця.

    Оформити розірвання шлюбу з іноземним громадянином можна в судовому порядку.

    Для цього його присутність не є обов’язковою. Наше законодавство дозволяє суду виносити заочне рішення, в тому числі про припинення шлюбних стосунків, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату та місце, де відбувається судове засідання. Тобто цілком реально розлучитися в Україні, якщо чоловік знаходиться за кордоном.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день!

    Розірвати шлюб з іноземним громадянином можливо двома способами:

    • Подавши заяву в РАЦС.
    • Через суд.

    Розірвання шлюбу органом РАЦС за відсутності чоловіка-іноземця стає можливим, якщо:

    • подружжя, не маючи спільних дітей, спільно прийшли до рішення розлучитися. Відсутня з поважної причини особа на підставі норми, встановленої ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ), через другого чоловіка подає до органу РАЦС заяву, що засвідчена нотаріусом;
    • отримано заяву одного з подружжя, підтверджене документом, що засвідчує, що чоловік-іноземець недієздатний або відсутній безвісно (на підставі ч. 1 ст. 107 СКУ).

    Розлучитися з іноземцем без його присутності при наявності спільних дітей або в тому випадку, якщо він не дає згоди на розлучення, покладається через суд. Позов пред'являється до суду за місцем, де:

    • іноземець був зареєстрований в Україні;
    • знаходиться частина того майна, яка належить йому в Україн, бажано, основна.

    Навіть в тому випадку, якщо невідомо, де в даний час проживає відповідач, суд прийме позов до розгляду. Будуть вжиті заходи розшукати відповідача. Якщо вони не принесуть позитивного результату, то розлучення з іноземцем без його присутності відбудеться за рішенням суду, який буде направлено в орган РАЦС. Там можна буде отримати свідоцтво, що шлюб розірвано.

    Розірвання шлюбу з іноземцем підпадає під дію норм не тільки українського законодавства. Тому варто отримати допомогу досвідченого юриста. У певних ситуаціях, навіть коли немає спільних дітей і майнових претензій, не залишається іншого рішення, як розлучитися з іноземцем без його присутності через суд. Інакше розлучення може бути оскаржене на підставі норм закону країни, громадянином якої він є (в ряді держав розірвання шлюбу допускається тільки в суді). Вчасно отримана консультація юриста позбавить від можливих проблем в майбутньому.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий день!

    У вашому випадку потрібно звернутися до суду з позовом про розірвання шлюбу.Такий позов треба підготувати і зазначити у ньому потрібну інформацію.Якщо потрібно швидко все підгоувати і подати, звертайтесь, допоможу.

    Тому що вчасна кваліфікована юридична допомога значно спростить процедуру розлучення, захистить від зайвих переживань та клопотів, зекономить ваш час.

    Детальніше про розірвання шлюбу з іноземцем https://www.malyk.com.ua/service/family/rozirvanni...

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Лилия!

    В вашем случае расторжение через суд или РАЦС.

    Для РАЦСа необходимо присутствие обоих и согласие на расторжение брака.

    Поэтому в вашем случае развод через суд.

    Место вашей прописки также Киев?

    Набирайте.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    100%
    Вець Орися (Аріна) Ігорівна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 9 лет опыта

    Так як ви не знаєте де знаходиться ваш чоловік, розводитися вам потрібно через суд.

    Для цього вам необхідно подати до суду:

    1) два примірники позовної заяви про розірвання шлюбу

    2) оригінал квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік.

    3) оригінал свідоцтва про шлюб та копію свідоцтва про шлюб.

    4) копію вашого паспорта.

    На всіх копіях, які ви будете подавати до суду ви маєте зазначити "Згідно з оригіналом, потім ваш підпис, ваші прізвище ініціали та дата посвідчення". Тобто якщо ви подаєте позов 07.04, то пишете дату посвідчення 07.04.2022.

    Суд в який потрібно звертатися із позовом, буде залежити від того, де (в якому районі Києва зареєстрований) ваш чоловік.

    Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.

    Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.

    Після того як ви подасте позов, вам прийде зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.

    Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно.

    Проте потрібно буде прийти в суд за рішенням суду ( суди рідко відправляють або з великою затримкою). Або дзвоніть в канцелярію і питайте.

    На рішенні обов'язково має бути відмітка про те, що рішення набрало законної сили.

    Рішення суду набирає законної сили через 30 днів після винесення такого рішення.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України