Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 квітня 2022, питання №62107

Нужно ли ставать на учет в военкомат в новом месте пребывания?

Здравствуйте. Я переселенец с Донецка, есть справка переселенца о временном месте жительства на территории Украины. Приписан к военкомату на территории Украины. После прохождения мед комиссии мне выдали "Тимчасове посвідчення військово забов'язаного", где меня признали не годным к военной службе в мирное время и ограничено годным в военное время, военных кафедр не проходил, военной специальности нет.
В данный момент официально трудоустроен.
Если я сейчас временно, на 1-2 месяца, возьму отпуск на работе и выеду в другую область страны мне обязательно нужно будет сниматься с учета у себя в военкомате и ставать в новом?
И если этого не сделать, что за это может быть?

Відповіді юристів (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Так, стати на облік при зміні проживання Ви зобов'язані відповідно до Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних. За порушення правил військового обліку передбачена адмін.відповідальність у вигляді штрафу відповідно до ст.210 КУпАП України (від 850 до 1700 грн.).

    • Виталий Клієнт 2 роки тому

      Дякую за відповідь, але якщо я не змінюю місце проживання а виїзжаю на деякий час. Все одно потрібно?

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Формально так, оскільки в Правилах мова йде про проживання (перебування), крім того в особливий період в Правилах діє положення "не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу військового комісара районного (міського) військового комісаріату, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки".

    Можете виїхати й без зняття та взяття на облік, не думаю, але на власний ризик, якщо це декілька днів та Ви не будете відвідувати, наприклад, великі міста, в яких представники військомату можуть вручити Вам повістки, то можливо сенсу зніматися немає, але повторюю - згідно з законом Ви не можете, фактично, навіть виїхати із місця проживання без дозволу керівника військомату у період воєнного часу.

    Виталий Клієнт 2 роки тому

    Дякую тепер зрозуміло.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України