Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 апреля 2022, вопрос №62109 1000₴

Документы для выезда за границу

Документы для выезда за границу
Здравствуйте, подскажите какие документы должен предъявить мужчина для выезда за границу, если он студент дневного обучения в иностранном вузе.
Как получить официальные ответы от Держ Прикордон Службы и отельно из ЗСУ.
Так как военкоматы отказываются выдавать отсрочку на основании справки из иностранного ВУЗа

Ответы юристов (30)

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Здравствуйте, Алексей!

    1) Если Вы являетесь призывником (до 27 лет) и имеете на руках приписное, то для выезда за границу помимо приписного будут нужны: ваш паспорт (можно и внутренний) и документ о зачислении в иностранный вуз (в том числе, нотариально заверенный перевод).

    2) Если Вы являетесь военнообязанным (то есть, Вам уже исполнилось 27 лет) и Вы имеете на руках военный билет/временное удостоверение, то для выезда за границу помимо военно-учетного документа будут нужны: ваш паспорт (можно и внутренний), документ о зачислении в иностранный вуз (в том числе, нотариально заверенный перевод) и справка с военкомата об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации.

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" (https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...):

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    5. Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

    Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників

    ВЫВОД: у Вас как студента иностранного вуза есть право на отсрочку от призыва на военную службу по мобилизации и право на выезд за границу. Если по своему возрасту Вы имеете статус военнообязанного, то для выезда за границу помимо военного билета Вам будут нужны: ваш паспорт (можно и внутренний), документ о зачислении в иностранный вуз (в том числе, нотариально заверенный перевод) и справка с военкомата об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации. Для получения такой справки проходить ВЛК не нужно, ведь у вашем случае основанием для отсрочки является не пригодность к военной службе по состоянию здоровья, а учеба в иностранном вузе.

    Согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    Потому в случае нарушения ваших прав (отказа в выдаче справки об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации, но на практике такого не возникает):

    1) Подавайте письменную жалобу начальнику военкомата.

    2) Обращайтесь в Министерство обороны Украины (контакты - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

    3) На телефоны горячих линий

    0-800-500-410

    0-800-500-442

    044-454-44-99

    4) Также можете звонить на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/):

    "- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

    - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

    - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    - які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    - на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

    - усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

    - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    - які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Крім того нагадаємо, що перетнути кордон на виїзд з України можуть військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законодавством випадках, зокрема:

    водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку https://www.facebook.com/MinInfra.UA/posts/3250891...

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують https://www.facebook.com/DPSUkraine/posts/29603762...

    Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами".

    В случае отказа в пересечении границы потребуйте выдать письменный отказ в пересечении границы в виде решения для его обжалования начальнику отряда Государственной пограничной службы Украины и в суд.
    Само требование о предоставлении официального отказа может оказать психологическое воздействие на сотрудников Государственной пограничной службы Украины и заставить их выполнять закон. Если Вам не выдали отказ, то юридически Вы не совершали попытку пересечь границу, что в дальнейшем не даст возможно отстоять ваши права.

    Також можете звертатися до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    - телефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свою е-почту.

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    УСПЕХОВ В УЧЕБЕ!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Добрий вечір, Олексію!

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

    "Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)".

    Для цього потрібні такі документи:

    Студентський квиток,

    Довідка ВУЗу (за потребою нотаріально завіреного перекладу)

    довідка про відстрочку,

    та, звичайно, закордонний паспорт

    • Алексей Клиент 2 года назад

      дякую. справка с переводом есть. студенческих билетов в ЕС нет как таковых. а вот справку из военкомата не дают, просят сделать по месту жительства, что не возможно, а так же пройти Мед комиссию

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

        Если военкомат будет отказываться выдавать отсрочку, нужно:

        1) заранее подготовить заявление об отсрочке об мобилизации в свободной форме на военкомат в 2 экземплярах. К заявлению приобщить копию ваших документов и подать через канцелярию военкомата. На втором экземпляре вам поставят отметку о принятии заявления. Это будет гарантией того, что в военкомате не скажут, что вы к ним не обращались, а так же военкомат будет ОБЯЗАН ПИЬСМЕННО РАССМОТРЕТЬ ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ И ДАТЬ ОТВЕТ;

        2) жаловаться в Министерство обороны

        Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

        Жаловаться в письменном виде можно по адресу: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

        E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Алексей!

        Вы не указали свой возраст, а это очень важно.

        Если Вы имеете статус призывника, то Вас вообще не могут призвать на военную службу по мобилизации, потому и справка об отсрочке Вам не нужна.

        Тогда как призывник Вы подлежите призыву на срочную военную службу, но в связи с военным положением весенний призыв в этом году вообще был отменен и соответственно справок об отсрочке на срочную военную службу также не выдают.

        Так, в пункте 1 статьи 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" (этот документ имеет высшую юридическую силу) установлено следующее: "получение отсрочки от военной службы предоставляется для получения образования гражданам, обучающимся в высших учебных заведениях с дневной формой обучения , в том числе при получении следующей высшей степени высшего образования".

        Если же все-таки Вы имеете статус военнообязанного (то есть, Вам уже исполнилось 27 лет) и у Вас на руках есть военный билет/временное удостоверение, то для выезда за границу помимо военно-учетного документа будут нужны: ваш паспорт (можно и внутренний), документ о зачислении в иностранный вуз (в том числе, нотариально заверенный перевод) и справка с военкомата об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации.

        Отказ у выдаче справки по месту фактического проживания является незаконным. Вас должны поставить на военный учет и выдать справку от призыва на военную службу по мобилизации. Для получения такой справки проходить ВЛК не нужно, ведь у вашем случае основанием для отсрочки является не пригодность к военной службе по состоянию здоровья, а учеба в иностранном вузе

        Согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

        Потому в случае нарушения ваших прав (отказа в выдаче справки об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации, но на практике такого не возникает):

        1) Подавайте письменную жалобу начальнику военкомата.

        2) Обращайтесь в Министерство обороны Украины (контакты - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

        3) На телефоны горячих линий

        0-800-500-410

        0-800-500-442

        044-454-44-99

        4) Также можете звонить на Урядову Гарячу лінію 1545.

        Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

        При обращении указывайте свою е-почту.

        ВСЕГО ДОБРОГО!

        УСПЕХОВ В УЧЕБЕ!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Алексей!

        ВАМ НУЖНА СПРАВКА ТЦКСП ДЛЯ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ О ТОМ, ЧТО ВЫ НЕ ПОДЛЕЖИТЕ МОБИЛИЗАЦИИ, СОГЛАСНО УКАЗА ПРЕЗИДЕНТА УКРАИНЫ № 69/2022, ТАК КАК ЯВЛЕТЕСЬ ПРИЗЫВНИКОМ (ЕСЛИ У ВАС ПРИПИСНОЕ И ВОЗРАСТ ДО 27 ЛЕТ) ИЛИ СПРАВКА ТЦКСП ДЛЯ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ О ТОМ, ЧТО У ВАС ОТСРОЧКА ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ ПО СТ.23 ЗАКОНА УКРАИНЫ "О МОБИЛИЗАЦИОННОЙ ПОДГОТОВКЕ И МОБИЛИЗАЦИИ".

        ЕСЛИ НЕ ДАЮТ, ТО ЧТОБЫ ИХ С ЮРИДИЧЕСКОЙ СТОРОНЫ ЗАСТАВИТЬ ВЫДАТЬ ТАКУЮ СПРАВКУ, РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ) ОБ ЭТОМ:

        "ЗАЯВА

        про повідомлення мене як призовника про те, що я не підлягаю призову по мобілізації, за листом-повідомленням, разом з наданням (направленням) мені довідки для Державної прикордонної служби України відносно мене, як особи, який не підлягає призову по мобілізації

        ...

        Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

        Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

        Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

        Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

        Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

        Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

        Відповідно до вимогст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

        При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

        Всего доброго!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Олексій!

        ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВАШ ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У ВАС Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ВИ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У ВАС ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК):

        УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

        Про загальну мобілізацію:

        https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

        "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

        1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

        2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про військовий обов'язок і військову службу

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

        Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

        "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

        допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

        призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

        військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

        військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

        резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

        АЛГОРИТМ ДІЙ: ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ ПРИПИСНОГО, СТУДЕНТСЬКОГО КВИТКА ТА ДОВІДКИ З ВУЗУ, ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

        - ЯКЩО, ВИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО ВИ СТУДЕНТ ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ЯКЩО ВИ СТУДЕНТ ВНЗ УКРАЇНИ, ТО НАЖАЛЬ НА ДАНИЙ ЧАС НЕ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

        Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

        здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

        Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

        https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

        П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

        Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

        Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

        ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

        «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6.Уразі введення на території України надзвичайного або воєнногостануправонаперетин державного кордону, крім осіб, зазначенихупунктах2-1та2-2цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службупідчасмобілізації.Цянормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни"Промобілізаційнупідготовкутамобілізацію" ( 3543-12 )».

        АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

        ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

        - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

        - ДЕ:

        1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

        2) ПРОЙТИ ВЛК;

        3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

        4) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

        У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ РЕАГУВАННЯ ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

        1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

        - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

        2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

        0 800 50 04 42

        Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

        - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

        Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

        У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

        ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про прикордонний контроль

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

        Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

        "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

        1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

        2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

        3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

        4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

        1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

        2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

        Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

        5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

        1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

        2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

        У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 года назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Олексій!

        Довідки з ВУЗу буде цілком достатньо! Як у Вас є всі підверджуючи Ваш статус документи, то вони просто зобов'язані по місцю Вашого тимчасового перебування поставити Вас на облік та оформити воєнний квиток, як також відсрочку! Тим більше, що іншої можливості Ви на цей час не маєте!

        Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

        По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

        По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоящого обласного ТЦКСП (військомату).

        Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

        По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

        Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

        0 800 50 04 42

        Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

        Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

        Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

        П’ятниця з 09.00 до 16.45

        Перерва на обід з 13.00 до 13.45

        Субота з 09.00 до 15.00

        Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

        Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

        Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

        Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

        Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

        «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

        0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрый день

    Спавку от ВУЗа об обучении.

    Направить запросы официальные в виде обращения или запроса на запроса на публичную информацию.

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/

    Контакти

    При написанні листів та відправки їх електронною поштою прохання повідомляти своє прізвище, ім’я та по-батькові, зворотну адресу і контактні телефони для оперативного вирішення ваших питань та надання адресної допомоги.

    Керівний склад Міністерства оборони України

    Приймальна Міністра оборони України — +38 044 230-73-30Приймальна першого заступника Міністра оборони України — +38 044 230-73-02Приймальна заступника Міністра оборони України — +38 044 454-74-15Приймальна заступника Міністра оборони України (з МТЗ) — +38 044 230-73-08Приймальна заступника Міністра оборони України з питань євроінтеграції — +38 044 454-44-07Приймальна державного секретаря Міністерства оборони України — +38 044 230-73-60

    Міністерство оборони України

    03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6E-mail: admou@post.mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Розпорядок роботи

    Понеділок — четвер з 8.00 до 17.00П’ятниця — з 8. 00 до 15.45Перерва на обід — 12.00 — 12.45

    Довідки щодо вхідної кореспонденції юридичних осіб на адресу керівництва Міноборони:

    Вхідна кореспонденція від Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Апарату Верховної Ради України, народних депутатів України+ 38 044 454-45-83+ 38 044 454-42-15

    Вхідна кореспонденція від міністерств та інших органів державної влади України

    +38 044 454-44-04+38 044 454-45-57

    Довідки щодо вихідної кореспонденції Міноборони:

    +38 044 271-36-13+38 044 271-36-21

    Управління преси та інформації Міністерства оборони України:

    03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6psmodu@post.mil.gov.ua+38 044 271-34-33twitter.pngfacebook.png

    Управління зв'язків з громадськістю Збройних Сил України (пресслужба Генштабу):03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6pressa@mil.gov.ua+38 044 454-42-55

    Контактна інформаціяАдміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Назва послуги

    Адреса

    Телефон

    Електронна адреса

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    zvernennia@dpsu.gov.ua

    https://dpsu.gov.ua/ua/contacts/

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрый день!

    1. Для выезда за границу необходимо иметь на руках и справку из ВУЗа о том, что человек является студентом. Справку нужно апостилировать, перевести на украинский язык, перевод заверить у нотариуса. С этими документами смело идете в военкомат.

    Відповідно до абзацу ПЕРШОГО ЧАСТИНИ ТРЕТЬОЇ статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову. Закон не визначає чи повинна особа навчатися саме в українських ЗВО. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12.

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-g...):

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Таким образом, по мнению госпогранслужбы для выезда за границу нужно быть студентом именно ИНОСТРАННОГО вуза.

    2. В военкомате вам должны в вашем военно-учетном документе проставить отметку об отсрочке от мобилизации, так же выдать удостоверение или справку об отсрочке от мобилизации, где указать основание. В военкомате подойдете к дежурному, он вас направит к уполномоченному лицу.

    Если военкомат будет отказываться выдавать отсрочку, нужно:

    1) заранее подготовить заявление об отсрочке об мобилизации в свободной форме на военкомат в 2 экземплярах. К заявлению приобщить копию ваших документов и подать через канцелярию военкомата. На втором экземпляре вам поставят отметку о принятии заявления. Это будет гарантией того, что в военкомате не скажут, что вы к ним не обращались, а так же военкомат будет ОБЯЗАН ПИЬСМЕННО РАССМОТРЕТЬ ВАШЕ ЗАЯВЛЕНИЕ И ДАТЬ ОТВЕТ;

    2) жаловаться в Министерство обороны

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Жаловаться в письменном виде можно по адресу: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    В Госпогранслужбу так же можно написать письменное заявление. Они его рассмотрят и дадут ответ в течении 30 дней. Заяви до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна adpsu@dpsu.gov.ua Cлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    3. Если будут проблемы при пересечении границы, рекомендую такой алгоритм:

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Жержавної прикордонної служби Цкраїни, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби україни, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    2. Викликати поліцію!

    3. Письмова скарга керівнику посту!

    4. Скарна до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    5. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Кроме того, Отдельно нужно отметить, если студенту не исполнилось 27 лет и он не окончил военную кафедру, такой студент является призывником (что подтверждается приписным свидетельством), то есть не военнообязанным. В свою очередь, указ президента о мобилизации касается только военнообязанных лиц.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" стосується військовозобов'язаних та резервістів https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    • На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь. Буду рад помочь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Офіційне повідомлення прикордонної служби України

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-g...

    Як неодноразово повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

    Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

    - здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

    ВИСНОВОК:

    ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ МАТИ ВИКЛИК, ТО ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН

    ВИКЛИК ПОВИНЕН БУТИ АПОСТІЛІРОВАН В КРАЇНІ ЗНАХОДЖЕННЯ УЧБОВОГО ЗАКЛАДУ, А ПОТІМ ОФІЦІЙНО ПЕРЕВЕДЕН НА УКРАЇНСЬКУ МОВУ В УКРАЇНІ

    ЯКЩО У ВАС БУДЕ ВИКЛИК, ТО НІЯКОЇ ДОВІДКИ З ВІЙСЬКОМАТУ НЕПОТРІБНО.

    Постійно виникає чимало спірних ситуацій, які потребують уточнень . Для вирішення проблем, які пов’язані з виїздом до країн ЄС або Молдови (необхідні документи, діючі обмеження тощо), українці можуть звернутися за роз'ясненнями в ДПСУ.

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то рекомендуємо зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    • Алексей Клиент 2 года назад

      Документы из Литовской Республики Согласно ст. 13 Конвенции о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам (также носящей название Минской конвенции), действующей на территории подписавших ее стран, документы стран-участниц не требуют легализации.

      Документы, выданные в Эстонии, России, Латвии, Молдавии и Украине

      Документы, выданные в Эстонии, России, Латвии, Молдавии и Украине легализировать или заверять штампом Апостиль не требуется (достаточно их перевести на литовский язык).

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

        Если учебное заведение находится в Литве, то апостиль не нужен, только перевод на украинский и заверение перевода нотариусом.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Алексей!

        ВЫ ПРАВЫ, АПОСТИЛЬ НЕ НУЖЕН, ДОСТАТОЧНО ПЕРЕВЕСТИ ДОКУМЕНТЫ О ЗАЧИСЛЕНИИ В ВУЗ НА УКРАИНСКИЙ ЯЗЫК И УДОСТОВЕРИТЬ ПОДПИСЬ ЛИНГВИСТА-ПЕРЕВОДЧИКА У НОТАРИУСА - ЭТОГО ДОСТАТОЧНО.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Алексей!

        Да, достаточно сделать перевод документов на украинский язык (в аттестованного переводчика) и заверить этот перевод у нотариуса, или можете сразу обратиться к нотариусу (который предоставляет и нотариальные услуги, и услуги перевода) и сделать у него нотариальный перевод).

        Повторюсь: Вы не указали свой возраст, а это очень важно.

        Если Вы имеете статус призывника, то Вас вообще не могут призвать на военную службу по мобилизации, потому и справка об отсрочке Вам не нужна.

        Тогда как призывник Вы подлежите призыву на срочную военную службу, но в связи с военным положением весенний призыв в этом году вообще был отменен и соответственно справок об отсрочке на срочную военную службу также не выдают.

        Так, в пункте 1 статьи 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" (этот документ имеет высшую юридическую силу) установлено следующее: "получение отсрочки от военной службы предоставляется для получения образования гражданам, обучающимся в высших учебных заведениях с дневной формой обучения , в том числе при получении следующей высшей степени высшего образования".

        Если же все-таки Вы имеете статус военнообязанного (то есть, Вам уже исполнилось 27 лет) и у Вас на руках есть военный билет/временное удостоверение, то для выезда за границу помимо военно-учетного документа будут нужны: ваш паспорт (можно и внутренний), документ о зачислении в иностранный вуз (в том числе, нотариально заверенный перевод) и справка с военкомата об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации.

        Отказ у выдаче справки по месту фактического проживания является незаконным. Вас должны поставить на военный учет и выдать справку от призыва на военную службу по мобилизации. Для получения такой справки проходить ВЛК не нужно, ведь у вашем случае основанием для отсрочки является не пригодность к военной службе по состоянию здоровья, а учеба в иностранном вузе

        Согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

        Потому в случае нарушения ваших прав (отказа в выдаче справки об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации, но на практике такого не возникает):

        1) Подавайте письменную жалобу начальнику военкомата.

        2) Обращайтесь в Министерство обороны Украины (контакты - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

        3) На телефоны горячих линий

        0-800-500-410

        0-800-500-442

        044-454-44-99

        4) Также можете звонить на Урядову Гарячу лінію 1545.

        Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

        При обращении указывайте свою е-почту.

        ВСЕГО ДОБРОГО!

        УСПЕХОВ В УЧЕБЕ!

        • Алексей Клиент 2 года назад

          спасибо, документ переведён и заварен нотариусом.

          Возраст 1991 г.р. На руках имею приписное, Военного билета нет.

          • Промський Євгеній Сергійович
            Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

            Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

            В таком случае вам с документом с ВУЗа больше ничего делать не нужно.

            После 27 лет вам нужно было поменять приписное на военный билет.

            В таком случае вам нужно будет полностью оформлять военный билет:

            1) вас поставят на учет;

            2) назначат административный штраф, поскольку в уже нарушили правила воинского учета;

            3) вы пройдете медкомиссию чтобы определить степень годности к службе.

            Штраф будет по этой статье:

            Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

            Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

            тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

            тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

          • Савченко Олександр
            Савченко Олександр 2 года назад

            Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

            Алексей, пожалуйста!

            У таком случае Вас обязаны поставить на военный учет военнообязанных по новому (фактическому) месту проживания и выдать справку об отсрочке от призыва на военную службу по мобилизации, а не отказывать и отправлять по месту вашей прописки.

            То есть, действия сотрудников военкомата - незаконные.

            ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

            1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

            перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

            Но Вы нарушили правила военного учета, ведь после достижения 27 лет должны были стать на военный учет военнообязанных и обменять приписное на военный билет, потому Вам грозит административная ответственность по ст. 210 КУпАП (штраф от 510 до 850 грн).

            Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

            Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

            1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

            2) на військовий облік військовозобов'язаних:

            які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

            Порядок видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого наказом Міністерства оборони України № 206 від 10.04.2017 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#n4):

            3. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).

            4. Вилучені бланки посвідчень про приписку до призовної дільниці, тимчасові посвідчення та довідки, що були раніше видані замість військових квитків, до справи разом з відомостями не долучаються.

            Перелік документів для отримання військового квитка:

            • заява;
            • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
            • копія документа про освіту (в разі наявності);
            • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
            • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
            • приписне свідоцтво;
            • фотографії 3 шт, 3х4; (на звороті вказати прізвище).

            Написал Вам на почту Astafurov.alexey@gmail.com

            Всего доброго!

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Алексей!

        Список нотариусов можете посмотреть здесь - https://uristy.ua/ua/notaries

    Починок Олександр Вікторович
    Починок Олександр Вікторович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 2 года опыта

    Добрий день,

    Документами, що можуть підтвердити факт навчання в іноземному ВУЗі і яких має бути достатньо для перетину кордону, є:

    1) студентський квиток;

    2) довідка з навчального закладу;

    3) ще може бути виклик на навчання (плюс до перших двох) або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку із навчанням (в деяких країнах видається).

    Важливо, що ці документи мають бути перекладені на українську мову з нотаріальним засвідченням правильності перекладу і підпису перекладача. Бо у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами. Провести таку перевірку і встановити дійсність іноземного документу іншим способом прикордонники просто не мають об’єктивної можливості.

    На кордоні Вам також необхідно буде мати такі документи:

    • відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки з вишу, де Ви навчаєтесь;
    • дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки. Його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документів, що підтверджують навчання в іноземному університеті.

    Щодо відмови віськмату надавати відсрочку звертайтесь на гарячу лінію Міністерства оборони — 0 800 50 04 42, письмову скаргу можна відправити на адресу - 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6 E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Гарного дня,

    З повагою Олександр ПОЧИНОК

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації:

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Олексію!

    Для отримання відсрочки треба з'явитись у ТЦКСП (по новому - військомат) по місцю реєстрації (а за неможливістю там де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчанрня в іноземному ВУЗі на денній формі, пройти медичну коміссію та отримати довідку про відсрочку для Держапогранслужби. Нічого складного в цій процедурі не має. Якщо у Вас не має ВК, то у ТЦКСП Вам його повинні оформити.

    Як є питання, звертайтесь персонально. Вдачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: додатково Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка з ВНЗ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про ВО І ВС , відмовити не мають права , але можуть. Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) абовисновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні.

    ---

    Вам треба ТЕРМІНОВО звернутись письмово до начальнику пропускного пункту з вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби:

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Оскаржити діі тцк сп (воєнкомат) можливо до обласного ТЦК СП , або до Міноборони чи суду , а також через урядовий контактний центр 15-45 , або залишити звернення онлайн письмовоhttps://ukc.gov.ua/portal/appeals/ у разі коли лінія перевантажена.

    • --- З повагою, Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Вітаю, Олексію!

    На пункті перетину кордону Вам потрібно пред'явити або позначку у приписному посвідченні про надання Вам відстрочки, або окремий документ про надання відстрочки (права на перетин кордону).

    Зрозуміло, що ці документи потрібно отримувати у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (військкоматі).

    Для отримання такого із військкомату бажано мати довідку про те, що Ви там навчаєтесь. Також підійде наказ про зарахування. Якщо вони на іноземній мові, обов'язково потрібно мати завірений переклад.

    ТРАПЛЯЮТЬСЯ ВИПАДКИ (ЯК І ВАШ), КОЛИ ВІЙСЬККОМАТ ВІДМОВЛЯЄ СТУДЕНТАМ У НАДАННІ ВІДСТРОЧКИ, МОТИВУЮЧИ ЦЕ РІЗНИМИ ПРИЧИНАМИ. ОДНАК ЦЕ ПРОТИПРАВНО І ЦИМ ВІЙСЬККОМАТИ ПОРУШУЮТЬ ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО.

    У ВАШОМУ ВИПАДКУ МОЖНА ЗРОБИТИ НАСТУПНЕ:

    Вимагайте надання письмової відмови. Паралельно одразу там же на місці телефонуйте зі скаргою до Міністерства оборони України.

    Скарги на роботу ТЦК закликають передавати через контакти окремих центрів за посиланням та через телефони гарячої лінії (0800500410; 0800500442).

    Краще йдіть із адвокатом. Це значно спростить справу.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально через "Звернутись"!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Алексей!

    ОБУЧЕНИЕ НА ДНЕВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗе ЗА ГРАНИЦЕ, ДАЕТ ПРАВО НА ПЕРЕСЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ.

    ЭТО ПОДТВЕРЖДЕНО ПОЗИЦИЕЙ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ:

    Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

    НО КРОМЕ ПОСТУПЛЕНИЯ И ПРАВИЛЬНОЙ ПОДГОТОВКИ ДОКУМЕНТОВ, ДОЛЖНЫ БЫТЬ В ПОРЯДКЕ ВОЕОННО-УЧЕТНЫЕ ДОКУМЕНТЫ: ПРИПИСНОЕ ЛИБО ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ).

    ЕСЛИ ПРИПИСНОЕ, ТО ОТСРОЧКУ ПОЛУЧАТЬ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТЕ), НЕ НУЖНО, А ТОЛЬКО НА ОСНОВАНИИ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ОБУЧЕНИЕ НА ДНВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗе ЗА ГРАНИЦЕ, НЕОБХОДИМО ПОЛУЧИТЬ СПРАВКУ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТЕ).

    ЕСЛИ ЖЕ, ЕСТЬ ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ), НА ОСНОВАНИИ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ОБУЧЕНИЕ НА ДНВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗе ЗА ГРАНИЦЕ, НЕОБХОДИМО ПОЛУЧИТЬ ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ ПО МОБИЛИЗАЦИИ.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Олексій!

    ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВАШ ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У ВАС Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ВИ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У ВАС ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК):

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    АЛГОРИТМ ДІЙ: ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ ПРИПИСНОГО, СТУДЕНТСЬКОГО КВИТКА ТА ДОВІДКИ З ВУЗУ, ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    - ЯКЩО, ВИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО ВИ СТУДЕНТ ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ЯКЩО ВИ СТУДЕНТ ВНЗ УКРАЇНИ, ТО НАЖАЛЬ НА ДАНИЙ ЧАС НЕ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6.Уразі введення на території України надзвичайного або воєнногостануправонаперетин державного кордону, крім осіб, зазначенихупунктах2-1та2-2цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службупідчасмобілізації.Цянормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни"Промобілізаційнупідготовкутамобілізацію" ( 3543-12 )».

    АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    4) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ РЕАГУВАННЯ ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    дякую. справка с переводом есть. студенческих билетов в ЕС нет как таковых. а вот справку из военкомата не дают, просят сделать по месту жительства, что не возможно, а так же пройти Мед комиссию

    Хххх

    Справка должна быть апостилирована в стране, где находится учебное заведение, а затем уже переведена официально на украинский язык в Украине.

    При наличии такой справки из учебного заведения, никаких справок из военкомата брать не надо.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Документы из Литовской Республики Согласно ст. 13 Конвенции о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам (также носящей название Минской конвенции), действующей на территории подписавших ее стран, документы стран-участниц не требуют легализации.

    Документы, выданные в Эстонии, России, Латвии, Молдавии и Украине

    Документы, выданные в Эстонии, России, Латвии, Молдавии и Украине легализировать или заверять штампом Апостиль не требуется (достаточно их перевести на литовский язык).

    Хххх

    А где в Вашем вопросе говорится о Литве?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Алексей!

    ВЫ ПРАВЫ, АПОСТИЛЬ НЕ НУЖЕН, ДОСТАТОЧНО ПЕРЕВЕСТИ ДОКУМЕНТЫ О ЗАЧИСЛЕНИИ В ВУЗ НА УКРАИНСКИЙ ЯЗЫК И УДОСТОВЕРИТЬ ПОДПИСЬ ЛИНГВИСТА-ПЕРЕВОДЧИКА У НОТАРИУСА - ЭТОГО ДОСТАТОЧНО.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Если вы являетесь студентом, преподавателем или исследователем и собираетесь пробыть в Литве не более года, вы можете получить национальную визу. Если вы собираетесь жить здесь дольше, вам необходимо получить временный вид на жительство (студентам данный документы выдается на 1 год, исследователям и преподавателям – на 2 года, а по истечении этого срока может быть продлено). На период рассмотрения заявления о выдаче временного вида на жительство вы можете получить национальную визу (данная виза выдается на основании ожидания изготовления вида на жительства).

    Как правило, иностранные граждане, прибывающие в Литву на учебу, получают национальную визу сроком на 1 год, а после первого года пребывания меняют ее на временный вид на жительство. В любом случае, в первую очередь, иностранному гражданину необходимо обратиться в учебное заведение и поступить в него, а потом, после получения от учебного заведения посреднического документа, подавать заявление на выдачу национальной визы (временного вида на жительства).

    За получением национальной визы необходимо обращаться в дипломатическое представительство Литвы (посольство или консульство) или визовый центр за рубежом.

    https://www.renkuosilietuva.lt/ru/a-priezzau-v-lit...

    ПОГРАНСЛУЖБА УКРАИНЫ ЗНАЕТ ОБ ЭТОМ ПОРЯДКЕ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України