Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 квітня 2022, питання №62182

Відсрочка від мобілізації

Доброго дня пишу повторно, так як попередній запит нібито було вирішено, однак залишились питання ще поточні. Мені допомогли стосовно статті 23 ЗУ про мобілізацію. Однак в даній статті 23 ЗУ вказано відстрочка під час особливого стану, я хотів би запитати чи вважається особливим станом - військовий стан? Так у мене є деякі копії документів та оригінали (трудова книжка в якій вказано місце роботи "загальноосвітній навчальний заклад, школа-інтернат", є довідка видана директором закладу, що я працюю в навч., закладі на повну ставку 1.0, є витяг з пенсійного фонду та навіть диплом про освіту ).. я не розумію як правильно вчинити, телефони гар., ліній вказаних на Мініст., Об. не відповідають... Буду вдячний будь-якій пораді. Тому що на документи про роботу не звертають увагу у військоматі ніби вище вказана стаття не чинна..

Відповіді юристів (3)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий денЬ. Юрій!

    Після закриття питанн, можливість задавати питання зникає.

    РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ, ТАК ЯК ПИТАННЯ: "ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД, ШИРШЕ ЧИМ ВОЄННИЙ СТАН, ТАК ЯК ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД ОХОПЛЮЄ: "охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Визначення основних термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    мобілізація - комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано;

    особливий період - період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про правовий режим воєнного стану

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 28, ст.250):

    Про правовий режим воєнного... | від 12.05.2015 № 389-VIII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Визначення воєнного стану

    1. Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень...".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Юрій Клієнт 2 роки тому

    Дякую Вам, експертна відповідь це база для вирішення питання. Я запитував тому, що мені на урядовій гарячій лінії (1545) повідомили, що вчителі не мають права на відстрочку від призиву так як діє військовий стан. Однак згідно статті 23 ЗУ яку Ви вказали педагоги мають відстрочку і тут виникає деяке непорозуміння, до того на мої докум., стосовно роботи ніхто навіть не звертає уваги у військоматі.. Ще раз дякую Вам!

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Юрий!

      Пожалуйста!

      Если консультация оказалась полезной Вы можете сделать отметки в виде галочек зеленого цвета под всеми моими фото и пожалуйста оставляйте отзывы, отметки в виде стрелочек зеленого цвета вверх под моими ответами внизу с правой стороны, за что благодарю Вас!

      С уважением, адвокат Евгений Александрович.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України