Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 квітня 2022, питання №62246 150₴

Виїзд за межи України для батька 3-х неповнолітніх дітей

Згідно листа АДПС від 17.03.2022 р. N 23-6855/0/6-22-Вих "Щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану", цитата:
"Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України
громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:
...
3) На утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.
Підтверджуючими документами можуть бути: свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) /
медичне свідоцтво про народження за формою N 103/о), свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю
дітей (трьох і більше) або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з
батьком або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого
з батьків у їх вихованні, посвідчення батьків багатодітної сім'ї."

Чи має право на виїзд з межи України чоловік, що не проходив війскової служби (звільнений за станом здоровья в мирний час), та який має одну малолітню дитину від поточного шлюбу та двох неповнолітніх дітей від попередньго шлюбу яки проживають з колишньою дружиною?
Аліменти на двох дітей від попереднього шлюбу сплачуються щомісячно в розмірі 2/3 від доходів згідно рішення суду про сплату аліментів. Чи вважається в цьому випадку чоловік батьком трьох неповнолітніх дітей що перебувають на утриманні?

Відповіді юристів (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олександр!

    ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК У ВАС НА УТРИМАННІ ПЕРЕБУВАЄ ТРОЄ ДІТЕЙ ДО 18 РОКІВ:

    Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;...".

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    - ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КООРДОН;

    - СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ;

    - РІШЕННЯ ПРО РОЗУЛУЧЕННЯ, ДОГОВІР ПРО УТРИМАННЯ (ЯКЩО Є В НАЯВНОСТІ); ДОКУМЕНТИ ЩОДО СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ НА ДВОХ ДІТЕЙ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    ЩОДО ОБМЕЖЕНОЇ ПРИДАТНОСТІ:

    ТАК, ВИ ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, А НЕ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЩО ВИ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ВИКЛЮЧЕНИЙ З НЬОГО, ТОМУ ЦЕ НАЖАЛЬ, НЕ НАДАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, АЛЕ НАДАЄ ШАНС, ТАК ЯК МАЮТЬ МІСЦЕ ХВОРОБИ ТА ПЕВНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ЩО БАЖАНО ПІДТВЕРДИТИ МЕДИЧИНИМИ ДОКУМЕНТАМИ ПРИ ЗВЕРНЕННІ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА ПРОХОДЖЕННІ МЕДКОМІСІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);...".

    До медкомісії в ТЦКСП, Ви маєте право пройти медичний огляд до з'явлення до медкомісії ТЦКСП (військкомату) у будь-якій лікарні за місцем перебування, а на медкомісію прибути вже з медичними документами.

    ІНША СПРАВА, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (є законні підстави для виїзду за кордон, в зв"язку з висновком про непридатність для проходження військової служби).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:…3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;…".

    У підтвердження вищезазначеного повідомляю про те, що на сторінці Державної прикордонної служби у Facebook вказано про те, що:

    https://www.facebook.com/100066866381279/posts/284433603795517/?d=n:

    "Винятки щодо обмеження виїзду за межі України на період воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років.

    Як вже повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Окремо зазначимо, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:...

    2. висновок військово-лікарської комісії про непридатність".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Чи має право на виїзд з межи України чоловік, що не проходив війскової служби (звільнений за станом здоровья в мирний час), та який має одну малолітню дитину від поточного шлюбу та двох неповнолітніх дітей від попередньго шлюбу яки проживають з колишньою дружиною?Аліменти на двох дітей від попереднього шлюбу сплачуються щомісячно в розмірі 2/3 від доходів згідно рішення суду про сплату аліментів.

    Так, ви маєте право перетнути кордон як батько, що утримує 3 дітей. Ваш стан здоров'я на можливість виїзду у даному випадку жодним чином не впливає.

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/):

    - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Також ви маєте право отрмати відстрочку від мобілізації (для перетину кордону НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО).

    Підстави для отримання відстрочки від призову по мобілізації, що надають право для перетину кордону зазначений у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text)

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Підтверджуючими документами будуть свідоцтва про народження дітей, де ви вказані батьком.

    Чи вважається в цьому випадку чоловік батьком трьох неповнолітніх дітей що перебувають на утриманні?

    Так, факт розлучення жодним чином не впливає на це не впливає.

    Якщо виникнуть проблеми при перетині кордону, рекомендую наступний алгоритм

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби україни, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    2. Викликати поліцію!

    3. Письмова скарга керівнику посту!

    4. Скарна до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    5. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Олександре.

    Деяким категоріям чоловіків-громадян України віком від 18 до 60 років, які супроводжують дітей та інших осіб зі спеціальним статусом, дозволено виїжджати за межі України відповідно до вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року No 57 (зі змінами) «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» , у тому числі чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Зазначу, що право у Вас є, як у багатодітного батька перетнути кордон як супроводжуючий дітей за умови, що діти з вами проживають. Якщо будете їхати без дітей можуть виникнути питання.

    Для перетинання кордону необхідні такі документи

    - Свідоцтва про народження дітей (трьох і більше)

    - Свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше) або Рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком або Рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком або Нотаріально посвідчений договір між батьками, яким визначено місце проживання дітей з батьком.

    - Посвідчення батьків багатодітної сім’ї (зразок посвідчення батьків багатодітної сім’ї (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 р. No 319).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Олександре!

    На, так не вийде. Щоби за цією підставою Ви отримали право на виїзд з України, всі троє дітей повині проживати з Вами і виховуватись також Вами. Виплата аліментів не співпадає з поняттм утримання. А що стосується двох дітей від попереднього браку, то до того ще треба мати судове рішенняи, яке б підтверджувало, що ці діти проживають за Вашим адресом та Вами утримуються.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) чітко це визначає:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    ОСОБА МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ЗА ТАКОЮ ПІДСТАВОЮ.

    ГОЛОВНЕ ПИТАННЯ У ТОМУ, ЧИ ВВАЖАЄТЬСЯ У ДАНОМУ ВИПАДКУ СПЛАТА АЛІМЕНТІВ ЗА 2 ДІТЕЙ УТРИМАННЯМ.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС ЧІТКО ВИЗНАЧАЄ, ЩО ТАК.

    Стаття 181. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину

    1. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

    2. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

    3. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    ОТЖЕ, ДАНА СТАТТЯ ЧІТКО ПІДТВЕРДЖУЄ ФАКТ ТОГО, ЩО СПЛАТА АЛІМЕНТІВ Є УТРИМАННЯМ ДИТИНИ. І ТОМУ ТАКА ОСОБА МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ЯК ОСОБА

    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально через "Звернутись"!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Олександре!

    Ось також роз'яснення Держприкордонслужби України щодо обмеження в праві перетину кордону чоловікам від 18 до 60 років 28.03.2022

    "У відповідності до вимог Закону України “Про державну прикордонну службу України”, “Про прикордонний контроль” контроль у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється посадовими особами Державної прикордонної служби України.

    У зв’язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.04.2022 №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” та Закону України “Про правовий режим воєнного стану” запроваджено обмеження у праві виїзду з території України її громадянам чоловічої статі віком 18-60 років. Однак щодо цього, відповідно до вимог вищезгаданих нормативно-правових актів, є виключення.

    Не застосовуються обмеження у праві перетину кордону чоловікам від 18 до 60 років, які:

    3. На утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років ".

    Держприкордонслужба вимагає в таких випадках наступні документи:

    1. свідоцтво про народження дітей або медичне свідоцтво за формою 2 №103/о;;

    2. свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю трьох і більше дітей або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком, або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні; посвідчення батьків багатодітної сім’ї).

    Як бачите, ДПС вимагає "рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком, або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків. Так що раджу Вам не вестися на підказки типу "їзджайте, все буде в порядку!" - це може скінчитися просто тим, що на самому кордоні Вам скажуть "ні".

    Зверніться до мене персонально, якщо є нерозуміння якихось моментів. Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олександр!

    ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК У ВАС НА УТРИМАННІ ПЕРЕБУВАЄ ТРОЄ ДІТЕЙ ДО 18 РОКІВ:

    Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;...".

    ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    - ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КООРДОН;

    - СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ;

    - РІШЕННЯ ПРО РОЗУЛУЧЕННЯ, ДОГОВІР ПРО УТРИМАННЯ (ЯКЩО Є В НАЯВНОСТІ); ДОКУМЕНТИ ЩОДО СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ НА ДВОХ ДІТЕЙ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    ЩОДО ОБМЕЖЕНОЇ ПРИДАТНОСТІ:

    ТАК, ВИ ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, А НЕ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС, ЩО ВИ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ВИКЛЮЧЕНИЙ З НЬОГО, ТОМУ ЦЕ НАЖАЛЬ, НЕ НАДАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, АЛЕ НАДАЄ ШАНС, ТАК ЯК МАЮТЬ МІСЦЕ ХВОРОБИ ТА ПЕВНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ЩО БАЖАНО ПІДТВЕРДИТИ МЕДИЧИНИМИ ДОКУМЕНТАМИ ПРИ ЗВЕРНЕННІ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТА ПРОХОДЖЕННІ МЕДКОМІСІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);...".

    До медкомісії в ТЦКСП, Ви маєте право пройти медичний огляд до з'явлення до медкомісії ТЦКСП (військкомату) у будь-якій лікарні за місцем перебування, а на медкомісію прибути вже з медичними документами.

    ІНША СПРАВА, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (є законні підстави для виїзду за кордон, в зв"язку з висновком про непридатність для проходження військової служби).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:…3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;…".

    У підтвердження вищезазначеного повідомляю про те, що на сторінці Державної прикордонної служби у Facebook вказано про те, що:

    https://www.facebook.com/100066866381279/posts/284433603795517/?d=n:

    "Винятки щодо обмеження виїзду за межі України на період воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років.

    Як вже повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Окремо зазначимо, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:...

    2. висновок військово-лікарської комісії про непридатність".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВИ ВВАЖАЄТЕСЬ ТАКИМ, ЩО НА УТРИМАННІ МАЄ ТРЬОХ НЕПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС України

    Стаття 181. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину

    3. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) чітко це визначає:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    ДЛЯ ЗНЯТТЯ всіх питань ЗВЕРНІТЬСЯ до прикордонної служби України:

    Постійно виникає чимало спірних ситуацій, які потребують уточнень . Для вирішення проблем, які пов’язані з виїздом до країн ЄС або Молдови (необхідні документи, діючі обмеження тощо), українці можуть звернутися за роз'ясненнями в ДПСУ.

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то рекомендуємо зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброгодня!

    Вам необхідно подати заяву до тцк сп про відстрочку у зв язку з тим , що у вас діти на утриманні та копії їх свідоцтв де ви записані батьком , вони мають дати довідку про відстрочку і штамп у воєнний білет .

    на кордоні покажіть довідку та свідоцтва дітей.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    ---

    Скарги з

    вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби:

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так чоловік має право на перетин кордону та не підлягає мобілізації.

    Заборона на виїзд для військовозобов'язаних осіб (чоловіків та жінок) віком від 18 до 60 років. Норма діятиме до скасування воєнного стану.

    Оскільки оперативно перевірити статус жінок на кордоні не можливо, то наразі прикордонники обмежили виїзд лише громадян України чоловічої статі відповідного віку. Цю інформацію підтвердили в Держприкордонслужбі України.У зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими виключеннями заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Крім виключень, зазначених вище, зазначені обмеження, не застосовуються до таких осіб:

    - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    Документами, що підтверджують зазначені обставини є :

    Свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) де у графі батько дитини зазначено ПІП батька дитини.

    21 березня, вступив в силу Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми”.

    Законом, зокрема, внесено зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відтепер відстрочку від мобілізації мають:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Олександр!

    Так, маєте.

    Але тут є практична сторона питання. Дійсно, всі троє дітей у вас на утриманні. З поточним -зрозуміло, свідоцтво про шлюб та про народження, по дітям від попередніх шлюбів- Рішення суду надаєте.

    Головне зверніться увагу, що пропуск на кордоні відбувається або за умови, що всі троє дітей з вами, або ж за умови, що у вас наявна відстрочка з причин утримання трьох дітей.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександр!

    Якщо виходити з роз'яснень, розміщених ДПС України, то головною умовою для перетину кордону є факт утримання 3-х і більше дітей віком до 18-ти років (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/).

    Про те, що Ви повинні супроводжувати дітей під час перетину кордону, нічого не сказано (відповідно і не вимагається).

    Статтею 51 Конституції України зазначено, що батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до їх повноліття. Факт батьківства встановлюється свідоцтвом про народження дитини.

    ОТЖЕ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ ПОТРІБНІ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1) ПАСПОРТИ (внутрішній/для виїзду за кордон);

    2) СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ;

    3) СВІДОЦТВО ПРО ШЛЮБ;

    4) СВІДОЦТВО/РІШЕННЯ СУДУ ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ;

    5) РІШЕННЯ СУДУ ПРО ПРИЗНАЧЕННЯ АЛІМЕНТІВ.

    Можливість перетину кордону по внутрішньому паспорту не відміняли. Однак, з кожним днем все може мінятися. Тому краще таку інформацію уточняти.

    Так, прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.
    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    У РАЗІ ВІДМОВИ В ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ, ЩО ВЗАГАЛІ МАЛОЙМОВІРНО, ПРИ СПІЛКУВАННІ З ПРИКОРДОННИКАМИ МОЖЕТЕ ПОСИЛАТИСЯ НА ОФІЦІЙНІ РОЗ'ЯСНЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, Правила перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) ТА СТ. 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ.

    Якщо раптом це не допоможе, раджу відразу викликати начальника пункта пропуску, а в разі подальшої відмови - телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Так, згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    Крім того, Ви маєте право вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення і яку можна буде оскаржити начальнику загону Державної прикордонної служби України та до суду. Так як люди не вимагають фактичної юридично оформленої відмови, то вони відповідно не числяться по базі пункту пропуску і вважається те, що вони начебто і не перебували в пункті пропуску. Сама вимога про надання офіційного рішення про відмову в перетині кордону може "злякати" співробітників Державної прикордонної служби України та змусити їх дотримуватися норм законодавства.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України