Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 апреля 2022, вопрос №63092 250₴

Виїзд за кордон з тимчасовим військовим білетом. З виключенням з військового обліку пп6 п6 ст37

Доброго дня! У мене є тимчасовим військовий білет, з виключенням з військового обліку по пп6 п6 ст 37. Був Позбавленний волі по тяжкій статті.
Тож телефонував на різні пункти прикордонної служби, а також головне управління прикордонної служби. З питанням що до перетину кордону з моїм військовим білетом. Вони кажуть що перетин кордону з таким білетом не можливий. Пояснюючи це тим що згідно 57 постановою кабінету міністрів, мого пункту для перепустки за кордон не має, що мов виключення з військового обліку діє для перетину, тільки тоді коли там указано що виключенний за станом здоров'я. Підскажіть будь ласка чи мають вони право згідно цих пояснень, мене не випускати, чи є їхні дії законні? І що мені робити в данному випадку? Дякую

Ответы юристов (41)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Андрій!

    ПРАЦІВНИКИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СУДУ УКРАЇНИ, ПОВИННІ КЕРУВАТИСЯ НЕ ЛИШЕ ПРАВИЛАМИ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, А І ІНШИМИ ДІЮЧИ ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ.

    У ВАС НЕ ЛИШЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН, АЛЕ НЕ МАЄ І ЗАБОРОНИ НА ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ.

    ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ).

    ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

    1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

    2) ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ КОПІЇ ВИРОКУ, ДОВІДКИ ПРО СУДИМІСТЬ (У РАЗІ НАЯВНОСТІ), ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ";

    3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

    ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

    ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    Формально вони праві, адже відповідно до сформованих підстав для виїзду даної підстави немає.

    Однак формальність тут ні до чого, оскільки Ви точно маєте право на перетин кордону, так як виключені з військового обліку.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    ЯК ВИ МОЖЕТЕ ПОБАЧИТИ, ЩО ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я, ЩО ЗА ЗАСУДЖЕННЯМ ОСОБА МАЄ ОДИН НАСЛІДОК - ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    У ТАКОМУ ЗВ'ЯЗКУ ВИ ТАКОЖ МАЄТЕ ТАКЕ Ж ПРАВО НА ВИЇЗД, ЯК ОСОБА, ЩО ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я.

    ТОМУ РАДЖУ ВАМ ЗВЕРНУТИСЬ ДО ВІЙСЬККОМАТУ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДОВІДКИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ПОТРІБНО ВІДСТОЮВАТИ СВОЄ ПРАВО НА ВИЇЗД!

    УСПІХІВ!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Андріє!

    Ви були засуджені за тяжкий (особливо тяжкий) злочин й відбували реальний строк, тому Ви маєте право бути звільненим від призову на військову службу під час мобілізації.

    ЦЕ СТВЕРДЖУЄТЬСЯ У

    Ч. 9 ст. 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

    "- зняття з військового обліку призовників та взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    - виключення з військового обліку громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

    А ТАКОЖ У

    пункті 6 частини 6 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»

    «виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину».

    Для того, щоби Ви отримали відстрочку Вам треба з’явитись в ТЦКСП (військомат), надати відповідні документи:

    паспорт,

    свідоцтво про народження,

    ІНН,

    медичну карту,

    копію вироку суду

    та/або довідку про судимість, що підтверджує скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину

    та написати заяву про відстрочку.

    Маючи на руках документ про відстрочку від мобілізації або ж відповідну відмітку у воєнному квитку, Ви будете мати нагоду виїхати за кордон при наявності закордонного паспорту.

    Статтею 89 Кримінального Кодексу України.

    Серед іншого там сказано:

    "Такими, що не мають судимості, визнаються (п. 8, 9 ч. 1 ст. 89 ККУ):

    8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення".

    Щодо можливості виїхати за кордон.

    Відповідно до ст. 6 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в указі Президента України про введення воєнного стану зазначається, крім іншого, вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

    Пунктом 3 Указу Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зазначено, що у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

    Тобто, крім іншого, обмежується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.

    Пунктами 6, 16 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено - в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування може самостійно або із залученням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

    6) встановлювати у порядку, визначеному КМ України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;

    16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

    Перетинання державного кордону в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на території, де введено воєнний стан, здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених законодавством.

    На сьогодні в Україні на період дії воєнного стану чоловікам – громадянам України віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Винятки, яких це обмеження не стосується.

    Перетнути кордон у період воєнного стану можуть категорії чоловіків, визначених законодавством:

    які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або висновок військово-лікарської комісії про непридатність;

    має висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    ті, хто є усиновителем, опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    ВИСНОВОК: ЯКЩО ВИ НЕ ПІДЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ДО ЗСУ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ, ТО ВИ ОДНОЗНАЧНО МАЄТЕ ПРАВО НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ!

    Дякую, за потребою звертайтесь персонально. Успіхів!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Дійсно, такого пункту в правилах перетину кордону немає.

    Прикордонна служба України діє тільки в рамках законодавства, вільно трактувати вона його не може.

    Нормативна база

    За загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЬ ДО ВІЙСЬКОМАТУ ТА ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ЩО ВИ ЗНЯТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Андрію.

    Ви не підлягаєте призову по мобілізації, бо виключені з військового обліку, тому маєте право перетнути кордон, бо не є військовозобов"язаним і обмеження на перетин кордон чоловікам у віці від 18 до 60 років на Вас не поширюються. Підставою для перетину кордону є пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Цим пунктом передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Телефонні розмови з Держприкордонслужбою нічим не підтвердиш, якщо Ви їх не записували.

    Треба звертатися до Держприкордонслужби із запитом про надання публічної інформації в якому просити повідомити на якій законній підставі відмовляють у перетині особам виключеним з військового обліку. Термін відповіді на запит про надання публічної інформації становить 5 робочих днів. Якщо не відповідають, то передбачена за це адміністративна відповідальність, штраф може застосувати офіс уповноваженого з прав людини, який контролює питання доступу до публічної інформації, зокрема контролює своєчасність відповідей на запити про надання публічної інформації.

    Після цього звертайтеся до Прикордонного загону, якому підпорядковується пункт пропуску із запитом стосовно вашої ситуації до якого додайте копію відповіді Держприкордонслужби на запит про надання публічної інформації.

    Письмову відмову прикордонного загону зможете оскаржити до суду.

    Є альтернативні варіанти: спробувати перетнути кордон у пункті пропуску за іншої зміни чергових або скористатися послугами іншого пункту пропуску.

    Як крайня міра, повідомити начальника пункту пропуску про порушення вашого конституційного права на свободу пересування та про те що будете вимушені викликати наряд поліції щоб зафіксувати порушення з боку прикордонної служби.

    Андрей Клиент 2 года назад
    Дякую вам! Я прікрипив фото де я виключений з військового обліку. Затверджено вчора. То ж буду діяти негайно.
    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      ВИ НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ, ТОМУ ПУНКТ 2-6 ПРАВИЛ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, НА ВАС НЕ РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ:

      Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

      "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (3543-12)".

      ВАМ ТРЕБА КЕРУВАТИСЯ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;...".

      УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

      Про загальну мобілізацію:

      https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

      "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

      1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

      2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

      "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

      ПРАЦІВНИКИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СУДУ УКРАЇНИ, ПОВИННІ КЕРУВАТИСЯ НЕ ЛИШЕ ПРАВИЛАМИ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, А І ІНШИМИ ДІЮЧИ ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ.

      У ВАС НЕ ЛИШЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН, АЛЕ НЕ МАЄ І ЗАБОРОНИ НА ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ.

      ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ).

      ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

      1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

      2) ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ КОПІЇ ВИРОКУ, ДОВІДКИ ПРО СУДИМІСТЬ (У РАЗІ НАЯВНОСТІ), ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ";

      3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

      ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

      ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

      ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

      У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

      ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про прикордонний контроль

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

      Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

      "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

      1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

      2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

      3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

      4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

      1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

      2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

      Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

      5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

      1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

      2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

      При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

      Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Андріє!

    Є чіткий перелік осіб, виїзд яких за кордон обмежений.

    Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у наступних випадках:

    Громадянин обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю.

    Виїзд з України громадянина України, який обізнаний з відомостями, що становлять державну таємницю України, може бути не дозволено у випадках, передбачених Законом України «Про державну таємницю». Громадянин, якому було надано допуск та доступ до державної таємниці у порядку, встановленому законодавством, і який реально був обізнаний з нею, може бути обмежений у праві виїзду на постійне місце проживання в іноземну державу до розсекречування відповідної інформації, але не більш як на п'ять років з часу припинення діяльності, пов'язаної з державною таємницею. Не обмежується виїзд у держави, з якими Україна має міжнародні договори, що передбачають такий виїзд і згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Обмеження повинні бути доведені до відома громадян власником або уповноваженим ним органом, керівником навчального закладу, командуванням військової частини під час прийняття на роботу (навчання) та зарахування на військову службу, пов'язаних з допуском до відомостей, що становлять державну таємницю.

    До громадянина у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.

    У випадку, коли громадянин засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання.

    Коли громадянин ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

    Громадянин перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

    Громадянин є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється.

    У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини), йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

    У разі запровадження зазначених обмежень орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону (Державна прикордонна служба України).

    Стаття 9 Закону передбачає обмеження на виїзд з України з міркувань безпеки громадян: у разі виникнення в будь-якій іноземній державі надзвичайної ситуації, що унеможливлює створення в ній умов для безпеки громадян України, Кабінет Міністрів України приймає рішення про особливий порядок виїзду громадян України до цієї держави. Рішення та інформація про це доводяться до відома громадян, які мають намір виїхати до даної держави.

    Громадяни України, які мають намір виїхати до держави, щодо якої прийнято рішення про обмеження виїзду, і які мають візу на в'їзд до цієї держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, попереджаються про неможливість з боку України забезпечити громадянину необхідну безпеку у зв'язку з виникненням надзвичайної ситуації. Це попередження не є забороною для виїзду.

    З метою створення умов, що гарантують відшкодування громадянинові України витрат, пов'язаних з надзвичайними обставинами під час перебування за кордоном, громадянин України повинен бути застрахованим.

    Як бачите, Вас у цьому переліку не має. Отже ніхто не має права Вам заборонити виїзд з України, бо це суперечить Вашому конституційному праву на життя:

    Стаття 27. Кожна людина має невід'ємне право на життя.

    Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини.

    Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

    Перебування в районах воєнних дій, де кожен день Вам може загрожувати смерть із незаконною забороною виїзду з України - є ГРУБЕ ПОРУШЕННЯ ЦЬОГО ПРАВА!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Пункт "інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації" на Вас не поширюється - Ви не військовозабовязаний.

    ВАМ потрібна Довідка з ВІЙСЬКОМАТУ, ЩО ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТА НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Андріє!

    На всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмовіого підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    Відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду.

    Запитувач має право оскаржити:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень:

    ненадання відповіді на запит;

    ненадання інформації на запит;

    безпідставна відмова у задоволенні запиту на інформацію;

    неоприлюднення інформації відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом;

    нездійснення реєстрації документів;

    навмисне приховування або знищення інформації чи документів.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом.

    В кінці кінців є також телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Андрій!

    На жаль, ситуація неоднозначна. З однієї сторони, Ви були виключені з військового обліку та вже не маєте статусу військовозобов'язаного, про що зазначено у вашому військово-обліковому документі (тимчасовому посвідченнні). З другої сторони, обмеження на виїзд за кордон стосуються не просто військовозобов'язаних, а всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

    А згідно Постанови КМУ № 57 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) та офіційних роз'яснень Державної прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/) обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

    - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

    Тобто, в законодавстві дійсно немає норми, згідно якої чоловік, виключений з військового обліку згідно п. 6 ч. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", має право на виїзд за кордон під час дії воєнного стану.

    НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА:

    Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text)

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    Указ Президента Украини "Про введення воєнного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022#Text):

    У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    Тобто, це право обмежено Указом Президента.

    Тому раджу Вам звернутися до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    - телефонувати на Урядову гарячу лінію 1545

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис)

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    на підставі довідки про судимість, або з рішенням суду, зверніться в ТЦК СП де працює комісія ВЛК , пройдіть її для справи та отримайте військовий білет з виключенням з військового обліку повним.(Невійськовозобов язаний взагалі)

    Якщо ви вчинили кримінальний злочин середньої чи тяжкої форми , Вам неможливо проходити службу в ЗСУ чи ТРО.

    оформлять особову справу білий білет (спец посвідчення) і на кордоні пропустять

    ---

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)мають оформити посвідчення спеціальне для вашої категорії громадян.

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК

    Вам треба ТЕРМІНОВО звернутись письмово до начальнику пропускного пункту з вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби:

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Андрей Клиент 2 года назад

    Щойно балакав знову ж таки з одним із пунктів прикордонних служби. Сказали що не випустять. Бо це розпорядження головного управління прикордонної служби.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Андрію!

      Прикро це чути, але навіть Головне Управління ДПС - це не закон. Вони не мають права безпідставно обмежувати права громадян. Треба оскаржувати, якщо, звичайно, маєте сили і час.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      ВИМАГАЙТЕ НАДАННЯ КОПІЇ ТАКОГО РОЗПОРЯДЖЕННЯ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ - ЙОГО НЕ ІСНУЄ!!!

      При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

      Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Щойно балакав знову ж таки з одним із пунктів прикордонних служби. Сказали що не випустять. Бо це розпорядження головного управління прикордонної служби.

    Хххх

    1. Отримайте довідку з ВІЙСЬКОМАТУ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. Приїдете на пункт пропуску - якщо Вам відмовляють в перетині кордону, вимагайте примірник офіційної заборони.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

    1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

    Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

    Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

    2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    ВАМ НЕОБХІДНО ОТРИМАТИ РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ.

    ЗВЕРНІТЬСЯ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ ПУНКТУ ПРОПУСКУ, А ВЖЕ ПОТІМ (ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ПІДСТАВ ВІДМОВИ) МОЖНА ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО ОСКАРЖЕННЯ.

    • Андрей Клиент 2 года назад

      Кажуть що пояснення буде таке що, зараз обмежуються конституційні права людей в зв'язку з військовим станом та указом президента. Голова прикордонної служби дав указ щоб тих хто був Позбавленний волі, як у моєму випадку, не випускати за кордон.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Андріє!

        Це не аргумент, бо права і так вже обмежені у зв'язку з воєнним станом. Це не означає, що Держприкордонслужба має право вільно трактувати закон, а ще гірше - доповнювати його своїми забаганками!

      • Савченко Олександр
        20%
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Андрій!

        Так, Вас було виключено з військового обліку з військовозобов'язаних

        Однак, обмеження на виїзд за кордон стосуються не просто військовозобов'язаних, а всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

        А згідно Постанови КМУ № 57 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) та офіційних роз'яснень Державної прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/) обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

        - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

        Тобто, в законодавстві дійсно немає норми, згідно якої чоловік, виключений з військового обліку за п. 6 ч. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", має право на виїзд за кордон під час дії воєнного стану.

        Указ Президента Украини "Про введення воєнного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022#Text):

        У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

        3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

        Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

        Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

        Тобто, це право обмежено Указом Президента.

        Відповідно до ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

        Тому, на мою думку, відмова прикордонників у перетинанні державного кордону на підставі вашого військового квитка з записом про виключення з військового обліку за п. 6 ч. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу", на жаль, буде законною. Краще розгляньте інші підстави для виїзду за кордон.

        Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

        При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

        ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Андрій!

        ВИМАГАЙТЕ НАДАННЯ КОПІЇ ТАКОГО УКАЗУ, РОЗПОРЯДЖЕННЯ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ - ЙОГО НЕ ІСНУЄ!!!

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

        Всього доброго!

    Андрей Клиент 2 года назад

    Моє особисте бачення стосовно цього, що мабуть була якась домовленість нашої держави з іншими де надають допомогу біженцям та приймають усіх. Це те щоб не випускали раніше засуджених, щоб вони не коїли в їхніх державах злочини. Але це не вказано у законі, так як така постанова порушує права людини. Що робити не знаю. Ці всі оскарження та суди займуть дуже багато часу. Та і увагу з перемогою не факт що побачиш.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Андріє!

      Можливо певна доля істини є в тому, що Ви кажете. На жаль.

      В законодавстві, не тільки українському, доречи, діє відомий принцип: МОЖНА ВСЕ, ЩО НЕ ЗАБОРОНЕНЕ.

      Це означає, що нікто не має права встановлювати заборон, чи обмеження, які не визначені законом!

      Що стосується судів, то так - це забирає час, але це працює. Це я Вам з висоти свого чималенького досвіду кажу.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      ЗАЛИШАЄТЬСЯ ВАРІАНТ ІЗ ЗВЕРНЕННЯМ ДО СУДУ ПРО ВИЗНАННЯ ПРОТИПРАВНИМ ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ТА ЗОБОВ'ЯЗАННІ ПРОПУСТИТИ ВАС ЧЕРЕЗ КОРДОН.

      ОДНАК У ВАС МАЄ БУТИ ПИСЬМОВА ВІДМОВА-ВІДПОВІДЬ ПРО ВІДМОВУ ВАМ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      РОЗМОВА ПО ТЕЛЕФОНУ НЕ Є ЮРИДИЧНИМ ФАКТОМ І ДОКАЗОМ НАДАННЯ ВАМ ВІДМОВИ.

      РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ПОДАТИ ОФІЦІЙНУ ЗАЯВУ ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЗА ОТРИМАННЯ РОЗЯСНЕННЯ ВІДНОСНО КОНКРЕТНО ВАС ЩОДО НАЯВНОСТІ/ВІДСТНОСТІ ПІДСТАВ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, З ПРИЄДНАННЯМ НАЯВНИХ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ".

      КЕРУВАТИСЯ СЛІД:

      Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

      Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

      Відповідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

      Згідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

      Відповідно до вимог ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

      Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

      Відповідно до вимогст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;...".

      УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

      Про загальну мобілізацію:

      https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

      "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

      1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

      2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

      "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

      ВІДМОВУ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ:

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2747-15?msclki...

      При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

      Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Кажуть що пояснення буде таке що, зараз обмежуються конституційні права людей в зв'язку з військовим станом та указом президента. Голова прикордонної служби дав указ щоб тих хто був Позбавленний волі, як у моєму випадку, не випускати за кордон.

    Хххх

    ЄДИНИЙ ВИХІД ОСКАРЖЕННЯ ВІДМОВИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Андрей Клиент 2 года назад
    Дякую вам величезне за ваш час, консультацію, та небайдужість!
    Андрей Клиент 2 года назад

    Хотів де що добавити. У мене є дружина та син якому 1 рік та 3 місяці. Вони зараз у Польщі. Можливо хтось знає якийсь 100% вихід в мойому випадку. Окрім оскарження суду, та розлучення з жінкою. Мені потрібна ефективна консультація за винагороду. Щоб перетнути кордон в най коротший термін.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Добрий день, Андрій!

      ПОЗИЦІЯ ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

      Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

      "Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України,... та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)".

      РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ЗВЕРНУТИ УВАГУ ЩОДО ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ ДО ІНОЗЕМНОГО ВНЗ.

      ПОСТУПИТИ МОЖНА ДИСТАНЦІЙНО ПРИБЛИЗНО ЗА ТИЖДЕНЬ.

      ЯК ОТРИМАЄТЕ ЛИСТА ПРО ВСТУП ДО ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ТРЕБА ЙОГО ПЕРЕКЛАСТИ В БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ, А ПІДПИС ЛІНГВІСТА-ПЕРЕКЛАДАЧА БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ ПОСВІДЧИТИ НОТАРІАЛЬНО (ЯК ПРАВИЛО БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ, РОБЛЯТЬ ЦЕ САМОСТІЙНО, ТАК ЯК СПІВПРАЦЮЮТЬ З НОТАРІУСАМИ).

      ПІСЛЯ ЧОГО, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ ТРЕБА ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ( У ВАС Є ТЕ, ЩО ВИ НЕВІЙЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ)

      При наявності запитань звертайтеся особисто, через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

      Всього доброго!

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      ЯКЩО ЦЕ ВАМ НЕ ПІДХОДИТЬ,ТО МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ІНШІ ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

      Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

      "04 квiтня 2022 10:53

      Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

      Нововведення, зокрема, затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

      Згідно з цими Постановами, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

      довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

      Перетин державного кордону може здійснюватися:

      особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

      особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,— у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

      особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, — у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, — у супроводі одного з повнолітніх членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

      особами з інвалідністю або іншими особами, які потребують постійного догляду, які проживають/перебувають у закладах/установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання крім певних, визначений постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, — у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/ особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України та документів, що підтверджують інвалідність). При цьому осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, або працівники закладу догляду, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, з розрахунку одна особа на 50 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду.

      Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та/або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

      При цьому виїзд за межі України визначених постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

      Супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)”.

      Уряд також визначив, що особи з інвалідністю І групи та діти з інвалідністю мають першочергове право на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Разом із зазначеними особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше ніж дві особи). У пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення пріоритет може надаватися під час слідування в пішому порядку або на легковому автомобілі за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб.

      Право на першочергове проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення також мають організовані групи осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, які слідують автобусом (за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб, крім осіб з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, та наявності не більше ніж двох осіб, що супроводжують кожну особу з інвалідністю).

      Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими виключеннями заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

      Крім виключень, зазначених вище, зазначені обмеження, не застосовуються до таких осіб:

      - які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

      - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

      - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

      - які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

      - на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

      - усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

      - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

      Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

      Крім того, нагадаємо, що перетнути кордон на виїзд з України згідно з вимогами Постанови Уряду № 194 від 3.03.202, можуть особи, які здійснюють перевезення для потреб Сил оборони України, перевезення медичних, гуманітарних вантажів, а також військовозобов’язані працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

      Варто зазначити, що постановою № 399 норма щодо можливості перетину державного кордону під час дії воєнного стану військовозобов’язаним, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, не поширюється на осіб, визначених в абзацах 2-8 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

      Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, що мають право на перетинання кордону, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

      Більш детальну інформацію щодо перетинання кордону під час дії правового режиму воєнного стану радимо шукати у згаданих нормативно-правових документах та інших актах законодавства України".

      При наявності запитань звертайтеся особисто, через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

      Всього доброго!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      20%

      Андрій!

      Проблема у тому, що ніхто окрім Вас не знає краще Вашу ситуацію. Адвокат на кшталт мене в таких випадках може лише гадати... Тому я і намагався переконати Вас, що персональне спілкування було б краще в даному випадку за будь-яку переписку. Добре, спробуйте передивитись ще два нижче приведених закони. Може вони дадуть Вам їжу для правильних висновків. Ці закони дозволяють отримати відсрочку від мобілізації та як наслідок - право на перетинання кордону:

      Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

      Зокрема в ній зазначено:

      «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

      визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

      жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

      жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

      жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

      усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

      зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

      які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

      опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

      народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

      органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

      інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

      Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

      Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

      здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

      наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

      жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

      військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

      працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

      осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

      осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

      Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

      Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

      ТАКОЖ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ЗАКОН УКРАЇНИ Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      Зокрема на його статтю 37...

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

      6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

      1) призвані чи прийняті на військову службу;

      2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

      3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

      4) досягли граничного віку перебування в запасі;

      5) припинили громадянство України;

      6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

      7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

      8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

      Якщо Ви підпадаєте хоча б під один з пунктів згаданих законів, вам треба з документами, які підтверджують зазначені вище підстави:

      громадянський паспорт,

      ідентифікаційний код,

      свідоцтво про народження (своє чи родичів - в залежності від категорії відсрочки),

      свідоцтво про брак(в залежності від категорії відсрочки),

      довідка МСЕК (за наявності чи вимоги),

      військовий квиток,

      посвідчення інваліда (за наявності чи вимоги),

      пенсійне посвідчення (за наявності чи вимоги),

      інші необхідні документи,

      звернутись до ТЦКСП (по старому - військомат) та при необхідності пройти ВЛК (воєнно-лікарську комісію).

      У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви можете оскаржити його до Центральної ВЛК або ж навіть у судовому порядку.

      ВАЖЛИВО!!! Проходження медично-соціальної експертної комісії (МСЕК) має важливе значення для об’єктивного висновку ВЛК, оскільки перша провадиться в звичайному медичному закладі за участі незалежних лікарів і є у великій мірі гарантом правильного визначення стану Вашого здоров’я. Довідка МСЕК береться під увагу членами ВЛК, коли вони приймають рішення про придатність чи непридатність особи до військової служби у період воєнного стану.

      Доречи, маючи на руках рішення ВЛК, військовий квиток з поміткою «звільнений від військової служби під час мобілізації» (чи відповідну довідку за підписом начальник ТЦКСП), Ви можете також виїхати за кордон (див. роз’яснення Держприкордонслужби від 4.04.22 р. щодо змін у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399).

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Доброго дня, Андрій!

      Наразі, до скасування воєнного стану, для виїзду за кордон потрібні підстави, зазначені в Правила перетинання державного кордону громадянами України та передбачені Державною прикордонною службою України на сторінці https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/ або ж мати підстави для відстрочки від призову на військову службу по мобілізації, наведені в ч. 1-2 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

      Держприкордонслужба: Внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України - https://www.kmu.gov.ua/news/derzhprikordonsluzhba-..:

      "Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

      Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

      Нововведення, зокрема, затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

      Згідно з цими Постановами, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

      довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

      Перетин державного кордону може здійснюватися:

      особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

      особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,— у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

      особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, — у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, — у супроводі одного з повнолітніх членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

      особами з інвалідністю або іншими особами, які потребують постійного догляду, які проживають/перебувають у закладах/установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання крім певних, визначений постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, — у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/ особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України та документів, що підтверджують інвалідність). При цьому осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, або працівники закладу догляду, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, з розрахунку одна особа на 50 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду.

      Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та/або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

      При цьому виїзд за межі України визначених постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

      Супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)”.

      Уряд також визначив, що особи з інвалідністю І групи та діти з інвалідністю мають першочергове право на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Разом із зазначеними особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше ніж дві особи). У пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення пріоритет може надаватися під час слідування в пішому порядку або на легковому автомобілі за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб.

      Право на першочергове проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення також мають організовані групи осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, які слідують автобусом (за умови відсутності у транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших осіб, крім осіб з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду, та наявності не більше ніж двох осіб, що супроводжують кожну особу з інвалідністю).

      Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими виключеннями заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

      Крім виключень, зазначених вище, зазначені обмеження, не застосовуються до таких осіб:

      - які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);

      - які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку.

      - на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

      - які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

      - на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

      - усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

      - зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

      Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

      Крім того, нагадаємо, що перетнути кордон на виїзд з України згідно з вимогами Постанови Уряду № 194 від 3.03.202, можуть особи, які здійснюють перевезення для потреб Сил оборони України, перевезення медичних, гуманітарних вантажів, а також військовозобов’язані працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

      Варто зазначити, що постановою № 399 норма щодо можливості перетину державного кордону під час дії воєнного стану військовозобов’язаним, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, не поширюється на осіб, визначених в абзацах 2-8 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

      Окремо звертаємо увагу, що всі громадяни, які підпадають під виключення, що мають право на перетинання кордону, повинні мати необхідні документи для підтвердження. При цьому у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами.

      Більш детальну інформацію щодо перетинання кордону під час дії правового режиму воєнного стану радимо шукати у згаданих нормативно-правових документах та інших актах законодавства України.".

      Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

      При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

      ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Андрей Клиент 2 года назад

    Так я виключений взагалі з військового обліку по пп6 п6 ст37.

    Але вони не випускають. Спираючись на те що військовий стан, і обмежуються конституційні права людей. Така у нас демократія. В армію не береть, і виїхать не дають.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      З ЦЬОГО ПРИВОДУ ВАМ НАДАЛИ КОНСУЛЬТАЦІЮ.

      ТАК, ВИ НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ, ТОМУ ПУНКТ 2-6 ПРАВИЛ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, НА ВАС НЕ РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ:

      Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

      "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (3543-12)".

      ВАМ ТРЕБА КЕРУВАТИСЯ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;...".

      УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

      Про загальну мобілізацію:

      https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

      "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

      1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

      2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

      "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;...".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

      ПРАЦІВНИКИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СУДУ УКРАЇНИ, ПОВИННІ КЕРУВАТИСЯ НЕ ЛИШЕ ПРАВИЛАМИ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, А І ІНШИМИ ДІЮЧИ ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ.

      У ВАС НЕ ЛИШЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН, АЛЕ НЕ МАЄ І ЗАБОРОНИ НА ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ.

      ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ).

      ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

      1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

      2) ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ КОПІЇ ВИРОКУ, ДОВІДКИ ПРО СУДИМІСТЬ (У РАЗІ НАЯВНОСТІ), ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ";

      3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

      ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

      ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

      ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

      У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

      ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про прикордонний контроль

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

      Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

      "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

      1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

      2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

      3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

      4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

      1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

      2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

      Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

      5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

      1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

      2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

      При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

      Всього доброго!

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрій!

      РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ЗВЕРНУТИ УВАГУ ЩОДО ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ ДО ІНОЗЕМНОГО ВНЗ.

      ПОСТУПИТИ МОЖНА ДИСТАНЦІЙНО ПРИБЛИЗНО ЗА ТИЖДЕНЬ.

      ЯК ОТРИМАЄТЕ ЛИСТА ПРО ВСТУП ДО ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ТРЕБА ЙОГО ПЕРЕКЛАСТИ В БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ, А ПІДПИС ЛІНГВІСТА-ПЕРЕКЛАДАЧА БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ ПОСВІДЧИТИ НОТАРІАЛЬНО (ЯК ПРАВИЛО БЮРО ПЕРЕКЛАДІВ, РОБЛЯТЬ ЦЕ САМОСТІЙНО, ТАК ЯК СПІВПРАЦЮЮТЬ З НОТАРІУСАМИ).

      ПІСЛЯ ЧОГО, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ ТРЕБА ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ТЦКСП ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ( У ВАС Є ТЕ, ЩО ВИ НЕВІЙЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ).

      ПОЗИЦІЯ ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

      Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

      "Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України,... та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)".

      При наявності запитань звертайтеся особисто, через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

      Всього доброго!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Андрій!

      Так, Ви були виключені з військового обліку, однак не на підставі висновку ВЛК про непридатність.

      Зрозумійте, обмеження на виїзд за кордон стосуються не просто військовозобов'язаних, а всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

      Якщо Ви не маєте підстав для виїзду за кордон, зазначених в Правила перетинання державного кордону громадянами України та офіційних роз'ясненнях Державної прикордонної служби України, то раджу Вам звернути увагу на підстави для відстрочки від призову на військову службу по мобілізації, наведені в ч. 1-2 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

      "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

      визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

      {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

      {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

      {Абзац п’ятий частини першої статті 23 в редакції Законів № 1614-VII від 25.07.2014, № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2226-VIII від 06.12.2017; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

      {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

      {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

      {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2169-IX від 01.04.2022}

      народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

      {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

      {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

      {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

      Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

      {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}".

      Якщо у Вас є одна з вищенаведених підстав, то раджу звернутися до іншого військкомату, стати на військовий облік та отримати новий військовий квиток з відміткою про відстрочку від мобілізації.

      Однак, Вам непотрібно говорити, що Ви були виключені з військового обліку за п. 6 ч. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

      З таким військовим квитком Ви зможете виїхати за кордон.

      Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

      При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

      ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Андріє!

    Тут таке: або Ви, або вони! Зараз і справді ставлять багато бюрократичних перепон на шляху людей, які хочуть покинути країну, в тому числі, через законні причини. Не виключаю і того, що є певні негласні розпорядження з того приводу. Проте, я, наприклад, вважаю, що Вам треба поборотися за себе. Для того у Вас є правові інструменти, про які говорилося вище мною та моїми колегами. Головне, не опускайте руки!

    Андрей Клиент 2 года назад

    А якщо в мене рідний по матері інвалід другої групи, я можу виїхати з ним як сопроводжуюча особа?

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

      Андрей!

      ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С УХОДОМ ЗА ДЯДЕЙ ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

      - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ БАБУУШКИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

      - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

      - СВИДЕТЕЛЬСТВА О РОЖДЕНИИ ВАШЕЙ МАТЕРИ;

      - СВИДЕТЕЛЬСТВА О РОЖДЕНИИ БРАТА ВАШЕЙ МАТЕРИ (ДЯДИ);

      - ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЛКК БОЛЬНИЦЫ В ОТНОШЕНИИ БРАТА ВАШЕЙ МАТЕРИ (ДЯДИ) О ТОМ, ЧТО ОН НУЖДАЕТСЯ В УХОДЕ;

      . СПРАВКИ УПРАВЛЕНИЯ ТРУДА И СОЦИАЛЬНОЙ ЗАЩИТЫ НАСЕЛЕНИЯ ОБ УСТАНОВЛЕНИИ УХОДА (УДОСТОВЕРЕНИЯ) О ОСУЩЕСТВЕЛЕНИИ ВАМИ УХОДА ЗА БРАТОМ ВАШЕЙ МАТЕРИ (ДЯДЕЙ).

      УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

      ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С БРАТОМ ВАШЕЙ МАТЕРИ (ДЯДЕЙ).

      КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

      П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

      Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

      Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

      ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

      1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

      2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

      Перетин державного кордону може здійснюватися:

      особою з інвалідністю I чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, - у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю I чи II групи - додатково документів, що підтверджують інвалідність); ;…».

      ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

      Контакти (dpsu.gov.ua)

      Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

      вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

      adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

      Громадська приймальня:

      пн-чт: 09:00 - 17:00

      пт: 09:00 - 16:00

      обід: 13:00 - 14:00

      Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

      вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

      zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

      пн-чт: 09:00 - 17:00

      пт: 09:00 - 16:00

      обід: 13:00 - 14:00

      Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

      Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

      1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

      dovira@dpsu.gov.ua

      Подання запитів на отримання публічної інформації

      ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

      (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

      Publicinfo@dpsu.gov.ua

      Подання звернень громадян

      ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

      Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

      Всего доброго!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Андріє!

      Тут все, що Вам потрібно знати про оформлення постійного нагляду:

      На сьогодні законодавство України передбачає оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми з інвалідністю; за особами з інвалідністю; за іншими громадянам похилого віку та хворими,які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

      Кабінет Міністрів України 23 вересня 2020 року схвалив постанову № 859, якою затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

      Компенсація за догляд призначається особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язкита є:

      особами з інвалідністю I групи;

      дітьми з інвалідністю;

      громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

      невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

      дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність.

      Оформлення допомоги на догляд

      Для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

      заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

      заява про надання компенсації;

      заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;

      копія паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Для іноземців та осіб без громадянства – копія посвідчення біженця, копія посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або копія паспортного документа іноземця та копія посвідки на тимчасове проживання/посвідка на постійне проживання (подається фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, якій надаються соціальні послуги на непрофесійній основі);

      копія документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, у якому зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті) (подається фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі);

      копія свідоцтва про народження дитини (у разі надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі дитині);

      декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;

      копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;

      висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;

      висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

      копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ;

      довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ;

      копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

      копія рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для опікунів або піклувальників).

      Особою, яка потребує надання соціальних послуг, подається заява про згоду отримувати соціальні послуги від фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

      Період, на який призначається допомога

      Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.

      Якщо у довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, медичному висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді зазначено строк, компенсація призначається на такий строк, але не більше ніж на 12 місяців.

      Розмір допомоги

      Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (станом на 1 січня 2021 року – 2 189 гривень), та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

      Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16 червня 2020 р. № 419.

      Виплата компенсації припиняється у тому числі якщо:

      змінено місце проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, чи фізичної особи, яка надає соціальні послуги та отримує компенсацію;

      особа, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, перебуває на повному державному утриманні або отримує соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду в умовах стаціонару за плату.

      Виплата компенсації тимчасово зупиняється у разі:

      перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за межами України понад 10 календарних днів;

      перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, на стаціонарному лікуванні протягом повного календарного місяця.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Андріє!

    Можете згідно роз'яснень Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Якщо це:

    особа , яка з інвалідністю І чи II групи або інша особа, яка потребує постійного догляду, а Ви супроводжуєте її, та здійснюєте за нею постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    Для цього Вам та Вашому родичу треба мати паспорти, та документи, які підтверджують інвалідність та постійний догляд. Останній оформлюється в территоріальному управлінні соціального захисту. Прикордонники також вимагають при тому довідку з ТУСЗ про отримання Вами компенсації за здійснення постійного догляду

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Андрій!

    Зверніть увагу на нові роз'яснення Державної прикордонної служби України від 03.05.2022 https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

    "Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу);

    Також зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України