Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 05 мая 2022, вопрос №63641

фотографування особистих документів на блок постах

Вітаю!
Підкажіть будь ласка, чи мають право фотографувати мої особисті документи (паспорт, ІПН) на блок посту, коли я заїжджаю до міста? Та чи зобов'язана я передавати такі документи до рук тих, хто їх перевіряє?
Ящко відповіді так, то дуже хочу ознайомитись зі статтями закону, де це дозволяють, тим паче на період воєнного стану.

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    ВІТАЮ!

    Через збройне вторгнення РФ в Україну в нашій країні було введено воєнний стан і виставлено блокпости. Військові та Тероборона ретельно оглядають автомобілі та перевіряють документи, що уповільнює просування транспорту.

    Питання перевірки на блокпостах регулюється Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму військового стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року №145.

    Пперевірка документів та огляд авто на блокпостах є законними. Правова основа цих дій: Конституція України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закони України "Про основи національного опору", "Про правовий режим військового стану", "Про оборону України", "Про національну безпеку України", " Про Національну поліцію", "Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України".

    Що повинні перевіряти на блокпості:
    • документи громадянина;
    • речі (огляд);
    • транспортний засіб;
    • багаж та вантажів.

    Все це може перевірятися виключно в умовах воєнного стану та забезпечуючи заходи правового режиму воєнного стану.

    Хто має право проводити перевірку
    • поліцейські;
    • співробітники СБУ;
    • працівники Нацгвардії України;
    • працівники Державної прикордонної служби України;
    • працівники Державної міграційної служби України;
    • працівники Державної митної служби України;
    • військовослужбовці.
    Чи дозволено перевіряльнику використовувати під час огляду технічні прилади та засоби

    Уповноваженій особі дозволено застосовувати технічні прилади та технічні засоби, що володіють функціями виявлення вибухонебезпечних предметів та речей (речовин), обіг яких заборонено або обмежено, фото-, аудіо- та відеофіксації.

    Аудіо- та відеофіксація особистих речей проводиться виключно за згодою громадян ( але я не радив би Вам конфліктувати з перевіряючими в умовах воєнного стану).

    Чи можуть перевіряти телефони на українських блокпостах

    У законодавстві України цього не прописано. Але, згідно зі статтею 1142 КК України, передбачено кримінальну відповідальність за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойові припаси в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного часу. Виходячи з цього, уповноважена особа на блокпості може перевірити фото та відео у телефоні або іншому пристрої на наявність заборонених об'єктів.

    Також слід зазначити, що законодавством не врегульовані питання особистих листування, тому, щоб уникнути конфліктних ситуацій, радимо надавати засоби зв'язку для огляду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України