Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 05 мая 2022, вопрос №63660

Оформление доверенности на пенсию

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, сейчас в Украине возможно оформление доверенности на получение пенсии? Слышала, что на данный момент такие доверенности не делают, так ли это?

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Пенсій ця заборона не стосується.

    Відповідно до частини другої статті 47 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

    Отримувати пенсію за однією довіреністю можна не більше як рік, тож за потреби її треба завчасно переоформити.

    Окремо можна виділити особливості:

    • використання та поновлення довіреностей у разі отримання коштів через пошту;
    • використання та поновлення довіреностей у разі отримання коштів через банк.
    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю.

    Зверніть увагу на норми Цивільного кодексу України, що регулюють дані питання.

    244. Представництво за довіреністю

    1. Представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю.

    2. Представництво за довіреністю може грунтуватися на акті органу юридичної особи.

    3. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Стаття 245. Форма довіреності

    1. Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

    2. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених частиною четвертою цієї статті.

    ...

    4. Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо) може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.

    5. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах, видана фізичною особою, посвідчується у порядку, визначеному законодавством.

    Тобто, доручення для отримання пенсії можна отримати у місцевій раді, або засвідчити в управляючій організації (так звані ЖРЕДи, ЖЕКи колись), якщо працюючий пенсіонер, то і на роботі є така можливість.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України