Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 12 мая 2022, вопрос №64166 150₴

Квартира на отце, но его нет в стране 10 лет.

Добрый день. У нас есть двухкомнатная квартира, владелец отец, я прописана в ней. Отец не живет в квартире уже 11 лет, никогда не платил за неё, я пол года назад приехала с заграницы, сделала полный ремонт в квартире, плачу долги, плачу за квартиру. Отец живет с России и приезжать не собирается. Он согласен переписать квартиру на меня, но сейчас ситуация с войной, поехать в Россию я не могу и не смогу, он аналогично. Как мне возможно оформить квартиру на себя? Какие есть варианты, если вероятность того, что мы встретимся с ним 0% ближайшие 5 лет. Но квартиру я хочу оформить на себя, что бы полностью довести её до ума, и так как я плачу за неё и сделала ремонт, хочу быть уверена, что её теперь никто у меня не заберёт. Как возможно без отца оформить её на себя? Либо же есть какие то ещё варианты?

Ответы юристов (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Юлія!

    Статтею 344 Цивільного кодексу України визначено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном – протягом п’яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом

    Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

    Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно набувається за рішенням суду.Умови на яких базується право власності за набувальною давністюПраво власності за набувальною давністю базується на умовах, сукупність яких чітко визначена частиною 1 статті 344 Цивільного кодексу України. До цих законодавчих умов належить такі види володіння особою майном як своїм власним:добросовісне володіння;відкрите володіння;безперервне володіння;тривале володіння;наявність суб`єкта, здатного набути у власність певний об`єкт;законність об`єкта володіння;відсутність норми закону про обмеження або заборону набуття права власності за набувальною давністю.

    Добросовісне володіння майном означає, що особа не знала і не повинна була знати, що володіння річчю є незаконним. Встановлення добросовісності залежить від підстав набуття майна.

    Добросовісність означає фактичну чесність суб’єктів у їх поведінці, прагнення сумлінно захистити цивільні права та забезпечити виконання цивільних обов’язків.

    При вирішенні в судах спорів про набувальну давність враховується добросовісність саме на момент передачі позивачу майна (речі), тобто на початковий момент, який буде включатися в повний строк давності володіння, визначений законом. Позивач, як незаконний володілець, протягом всього часу володіння майном повинен бути впевнений, що на це майно не претендують інші особи, і він отримав це майно з підстав, достатніх для того, щоб мати право власності на нього.Володіння визначається відкритим якщо особа не приховувала факт знаходження майна в її володінні.Володілець володіє річчю відкрито, без таємниць, не вчиняє дій, спрямованих на приховування від третіх осіб самого факту давнісного володіння. При цьому володілець не зобов`язаний спеціально повідомляти інших осіб про своє володіння.

    Володілець має поводитися з відповідним майном так само, як поводився б з ним власник. Вжиття звичайних заходів щодо забезпечення охорони майна не свідчить про приховання цього майна.Володіння визначається безперервним якщо воно не переривалось протягом всього строку набувальної давності.

    Тривалість володіння передбачає, що має закінчиться визначений у законодавстві строк, що розрізняється залежно від речі (рухомої чи нерухомої), яка перебуває у володінні певної особи, і для нерухомого майна складає десять років.При вирішенні спорів, пов`язаних із набуттям права власності за набувальною давністю, необхідним є встановлення, зокрема, добросовісності та безтитульності володіння. Наявність у володільця певного юридичного титулу унеможливлює застосування набувальної давності. При цьому безтитульність визначена як фактичне володіння, яке не спирається на будь-яку правову підставу володіння чужим майном.За відсутності будь-якої з перерахованих умов не можливо набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю..

    Судова практика у справах за позовом про визнання права власності за набувальною давністюВраховуючи положення пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України про те, що правила статті 344 даного кодексу про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом та беручи до уваги, що Цивільний кодекс України набрав чинності з 1 січня 2004 року, положення статті 344 Цивільного кодексу України поширюються на правовідносини, що виникли з 1 січня 2001 року. Отже, визнання судом права власності на нерухоме майно за набувальною давністю могло мати місце не раніше 1 січня 2001 року.При цьому суди мають виходити з того, що коли строк давнісного володіння почався раніше 1 січня 2001 року, то до строку, який дає право на набуття права власності за набувальною давністю, зараховується лише строк з 1 січня 2001 року.

    Разом із тим, якщо перебіг строку володіння за давністю почався після цієї дати, то до строку набувальної давності цей період зараховується повністю.Враховуючи положення статей 16,344 396 Цивільного кодексу України,до набуття права власності на майно за набувальною давністю особа, яка володіє майном, має право на захист свого володіння від третіх осіб, які не є власниками майна і не мають прав на володіння цим майном в силу іншої передбаченої законом чи договором підстави.

    Таким чином, давнісний володілець має право на захист свого володіння відповідно до вимог статей 387, 391 Цивільного кодексу України.

    Під час розгляду позову про витребування майна із чужого незаконного володіння, пред'явленого давнісним володільцем, застосуванню підлягають також положення статті 388 Цивільного кодексу Україниза наявності відповідних заперечень з боку відповідача.Можливість пред'явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень статей 15, 16 Цивільного кодексу України, а також частини четвертої статті 344 Цивільного кодексу України, згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. У зв'язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

    У разі виникнення уточнень, звертайтесь персонально до мене.

    • Тоесть, кратко, без него , раз его 10 лет нет, и это может подтвердить главный по домам ОСББ, я могу без него оформить квартиру на себя?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Юлія!

        Врядчи це вдасться так зробити, так як має місце принцип непорушності права власності закріплений у ст.ст. 319 та 326 ЦК України, відповідно до яких власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд; власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону; при здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства; усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав; власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства; ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

        Конституція України у ст. 41 теж згадує про непорушність права приватної власності: «Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним».

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Юлия. Вам необходимо чтобы отец написал в РФ у нотариуса доверенность на представителя в Украине которому он доверяет от своего имени подарить Вам квартиру. Доверенность необходимо перевести на украинский язык и перевод заверить нотариально. Затем эти документы необходимо передать в Украину, после чего оформляете дарственную у нотариуса в Украине и становитесь собственником квартиры.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Юлія!

    ТРЕБА ОФОРМИТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ТРЕТЮ ОСОБУ (З ЧИСЛА РОДИЧІВ, ЯКА ВІД ЙОГО ІМЕНІ ОФОРМИТЬ ДОГОВІР ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ У ВАШУ АДРЕСУ) ТА ПЕРЕСЛАТИ ЇЇ У ВАШУ АДРЕСУ, ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ.

    Він може оформити ДОВІРЕНІСТЬ ДОВІРЕНІСТЬ НА ТРЕТЮ ОСОБУ (З ЧИСЛА РОДИЧІВ, ЯКА ВІД ЙОГО ІМЕНІ ОФОРМИТЬ ДОГОВІР ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ У ВАШУ АДРЕСУ) в Консульстві України у будь-якій державі, так як Консульство України в РФ не працює, а у будь-якого нотаріуса в РФ, з замовленням переклдау з російської на українську мову, після чого треба переслати у Вашу адоесу ДОВІРЕНІСТЬ НА ТРЕТЮ ОСОБУ (З ЧИСЛА РОДИЧІВ, ЯКА ВІД ЙОГО ІМЕНІ ОФОРМИТЬ ДОГОВІР ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ У ВАШУ АДРЕСУ)

    Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

    Нотаріальне посвідчення документів проводиться в приміщенні консульського відділу у години прийому відвідувачів.

    В Генеральному консульстві здійснюються наступні нотаріальні дії: Посвідчення довіреності, засвідчення підпису на документах, у тому числі підпису перекладача.

    Важлива інформація щодо нотаріальних дій:

    • Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України. У цьому випадку необхідно повторно здійснити попередній запис на прийом і призначити нову дату вчинення нотаріальної дії.
    • Нотаріально посвідчувані доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.
    • Якщо доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.
    • Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.
    • Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем або чорнилами, що зникають.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу заявника.

    Встановлення особи громадянина України здійснюється за чинним паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

    Встановлення особи іноземця здійснюється за паспортним документом, оформленим відповідними органами держави громадянства. При цьому обов’язковим є надання нотаріально засвідченої копії такого документа з проставленим на ній штампом «Апостиль» та перекладом на українську мову, що також посвідчується штампом «Апостиль».

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Допущення помилки у документах, що подаються до консульства для посвідчення, майже завжди призводить до неможливості їх подальшого використання і, як наслідок, - необхідності оформлення нового документа та повторної сплати консульського збору.

    У цьому зв'язку Генеральне консульство рекомендує:

    • проект документа, що подається для посвідчення, попередньо узгоджувати з нотаріусом в Україні (іноді заявники, що звертаються до Генконсульства за оформленням довіреності або заяви для подальшого використання їх в Україні, хибно розуміють роз'яснення нотаріуса та оформлюють у консульстві документ, який не задовольняє вимог нотаріальної контори);
    • перед підписанням оформленого документа дуже уважно та ретельно прочитати текст доручення чи заяви, та у разі виявлення неточностей, розбіжностей, помилок чи необхідності доповнень – виправити/доповнити документ і подати консулу для доопрацювання.

    УВАГА! Своїм особистим підписом заявник підтверджує, що в тексті все правильно і документ відповідає його волі. Варто бути максимально уважними!

    Після підпису заявником нотаріального документа та його засвідчення консулом, внесення жодних змін, уточнень чи доповнень не вбачається можливим. У разі їх виявлення після посвідчення консулом - Ви будете змушені оформити новий документ та повторно сплатити консульський збір.

    Відповідальність за правильне зазначення персональних даних в нотаріальному документі несе заявник.

    ДОВІРИТЕЛЬ ВІДПРАВЛЯЄ ДОВІРЕНІЙ ОСОБІ В УКРАЇНУ ОРИГІНАЛИ ОФОРМЛЕНИХ В КОНСУЛЬСТВІ ДОВІРЕНОСТІ ТА ЗАЯВИ НА ВНЕСЕННЯ ДОВІРЕНОСТІ ДО ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ДОВІРЕНОСТЕЙ.

    ДОВІРЕНА ОСОБА ПЕРЕД ТИМ, ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ ДОВІРЕНІСТЬ, МАЄ ЗАРЕСТРУВАТИ ЇЇ У БУДЬ-ЯКОГО НОТАРІУСА В УКРАЇНІ. ПІСЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ ДОВІРЕНА ОСОБА МОЖЕ ПРИСТУПАТИ ДО ВИКОНАННЯ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    • а если у него кроме меня нет родственников?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Юлія!

        УПОВНОВАЖЕНОЮ У ДОВІРЕНОСТІ ОСОБОЮ, МОЖЕ БУТИ БУТИ БУДЬ-ЯКА ОСОБА, ЯКІЙ ВИ ТА ВІН ДОВІРЯЄ: ВАШ ЧОЛОВІК, НАРЕЧЕНЙИ, ПОДРУГА ТОЩО).

        ДЛЯ ЦЬОГО У ЙОГО АДРЕСУ НА ЕЛЕКТРОННУ ПОШТУ ДОСТАТНЬО НАДІСЛАТИ КОПІЇ: ПАСПОРТУ ТГР.УКРАЇНИ ТА РНОКПП ЦІЄЇ УПОВНОВАЖЕНОЇ ОСОБИ.

        КРАЩЕ ЦЕ ЗРОБИТИ ЗА ЖИТТЯ, ШЛЯХОМ ОТРИМАННЯ В ДАРУНОК ЗА ДОГОВОРОМ ДАРУВАННЯ, А НЕ В ПОРЯДКУ ЗАПОВІТУ ЗА СПАДКУВАННЯМ.

        ТРЕБА ОФОРМИТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ТРЕТЮ ОСОБУ (З ЧИСЛА РОДИЧІВ, ЯКА ВІД ЙОГО ІМЕНІ ОФОРМИТЬ ДОГОВІР ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ У ВАШУ АДРЕСУ) ТА ПЕРЕСЛАТИ ЇЇ У ВАШУ АДРЕСУ, ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ КВАРТИРИ.

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

        Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Юлія!

    Ви також можете пійти більш простим шляхом і попросити батька оформити довіренність право продажу квартири батька або на дарування на когось з Ваших родичів, бо Ви не можете продати квартиру сама собі.

    Згідно частини першої статті 103 Закону України «Про нотаріат» (із змінами, внесеними Законом України від 01.10.2008), якщо міжнародним договором встановлено інші правила про нотаріальні дії, ніж ті, що їх містить законодавство України, то при вчиненні нотаріальних дій застосовуються правила міжнародного договору.

    Тобто зазначений закон безпосердньо відсилає до норм мжнародного права.

    На сьогодншній день, міжнародним документом, який регулює відносини між Україною та Російською Федерацією є Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах вiд 22.01.1993 року.

    Відповідно до статті 40 зазначеної Конвенції, форма і термін дії доручення визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої видано доручення.

    Як встановлено частиною першою статтею 13 зазначеної Конвенції, документи, що на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

    Статтею 34 Закону України від 23.06. 2005 «Про міжнародне приватне право» передбачено, що порядок видачі, строк дії, припинення та правові наслідки припинення довіреності визначаються правом держави, у якій видана довіреність.

    Тобто, в такій ситуації завірена нотаріально в Російській Федераціїї довіренність на громадянина України на вчинення цивільно-правовоих дій в Україні від імені довірителя буде визнаватися на території України.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Чекати і оформлювати на себе право власності як добросовісний набувач не варіант.

    Вбачаю тільки один можливий вихід: оформлення довіреності на будь-яку особу (не на Вас), яка і укладе від імені Вашого батька договір купівлі-продажу або договір дарування.

    Довіреність звичайно потрібно буде перекласти і так далі.

    Однак один нюанс, наразі в умовах воєнного стану заборонено укладати договори, які підлягають відчуженню, за довіреністю. Тому потрібно чекати...

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Велегура Ростислава
    33.3%
    Общаться в чате Велегура Ростислава год назад

    Юрист, г. Днепр, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    У вашому випадку необхідно щоб ваш батько формив довіренність на третю особу (будь-кого) хто може на території України укласти від його імені договір дарування квартири.

    Довіреність необхідно оформити нотаріально, при цьому присутність повіреної особи (яка буде представляти інтерси батька в Україні) не потрібна.

    Нотаріально оформлена довіренність в РФ, визнається в Україні.

    Після отримання довіреності, ви з повіреною особою звертаєтесь до нотаріуса та укладаєте договір дарування нерухомості.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    власнику необхідно на території РФ укласти нотаріальну довіреність на представника в Україні з правом продажу його будинку, а також уповноважити довірену особу, для здійснення процедури зняття його з реєстрації місця проживання у будинку. після чого направити довіреність поштою в Україну , після того ,як представник отримав її, він звертається до нотаріуса за місцем майна , він робить її переклад державною мовою за участі експерта , завіряє переклад нотаріально. На основі цих документів представник вчиняє як продаж так і угоду з дарування будинку Вам, теж у нотаріуса України. Та процедуру зняття з реєстрації власника (якщо це необхідно , для цього представнику , необхідно буде разом з довіреністю звернутися до державного реєстратора ЦНАПу та подати заяву відповідну. та сплатити збір за послугу. Довіреність можна оформити у нотаріуса та відразу направити в Україну представнику

    дипломатичні відносини розірвано консульства немає, тому тільки через нотаріуса він як власник може це зробити. З повагою, Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    1. Первый путь - доверенность на право распоряжения квартирой от Вашего отца (коллеги описали).

    2. Второй путь:

    - собираете все квитанции, которые подтверждают, что Вы оплачиваете обязательные платежи ( квартплата и отопление) + необходимый ремонт коммуникаций (обязательность которых подтверждается заключением специалистом) + обязательная энергоэффективность (подтверждается специалистом) + соблюдение санитарных норм (подтверждается специалистом);

    - должны иметь документы подтверждающие законность Вашего проживания в квартире;

    - делаете оценку квартиры до всех улучшений, произведенных Вами;

    - подаете в суд на владельца недвижимости иск о возмещении Вам всех понесенных затрат, накладывая арест на квартиру в качестве обеспечения иска;

    - выкупаете квартиру за разницу между оценочной стоимостью квартиры и понесенными Вами затратами на ее содержание.

    3. Третий путь - Ваш отец оформляет в консульском отделе Посольства Украины в РФ доверенность, на предложенное Вами лицо, на право подарить Вам квартиру в Украине.

    -

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день, Юлия!

    На текущий момент не утратило силу еще соглашение между рф и Украиной про признание доверенностей и\или договоров дарений.

    Поэтому идите по пути или же доверенности, которую отец выдаст в рф на все действия по отношению к объекту недвижимости, или же договор дарения, проведенный на территории рф.

    Без него (даже не смотря на факт его гражданства страны агрессора) на себя вы квартиру не сможете оформить.

    В случае вопросов, обращайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України