Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 18 мая 2022, вопрос №64543

Соціальна допомога для окупованих міст

Доброго дня!
Підкажіть будь ласка,ми живемо в окупованому Херсоні.Чи маємо ми право на соціальну грошову допомогу?Місто не залишали, статусу ВПО не отримували.
Дякую за відповідь!

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Андріє!

    Міністр соціальної політики Марина Лазебна пояснює Вашу ситуацію так:

    «Людям, які опинилися в тимчасовій окупації, ми продовжуємо нараховувати та фінансувати всі належні їм соціальні допомоги, пільги, субсидії в повному обсязі. Це було не простим завданням. На тимчасово окупованих територіях органи соцзахисту не працюють, відповідно, не можуть нарахувати допомоги, пільги та субсидії. Тому ми це взяли на себе і проводимо нарахування і виплати людям з цих регіонів централізовано. Далі перераховуємо кошти Ощадбанку, який став операційним центром, а він – людям» .

    При цьому, якщо людина раніше отримувала пенсії та соцвиплати на карту, то для нього взагалі нічого не змінюється - в цьому випадку Ощадбанк просто перераховує гроші уповноваженому банку. Якщо ж людина отримувала пенсії або соцвиплати готівкою, через пошту, то йому треба потрапити на безпечну територію і зняти гроші в будь-якому відділенні Ощадбанку, як звичайний грошовий переказ - тобто з паспортом та ІПН.

    «Також були питання про виплатити пенсії людям з тимчасово окупованих територій. З нарахуванням питань не було, адже всі пенсії, на відміну від соціальних допомог, нараховуються централізовано, це ми ще встигли зробити до введення воєнного стану. З виплатою пенсій на банківські картки теж питань не було. Але треба було забезпечити виплати пенсіонерам, які отримували їх готівкою через Укрпошту в регіонах, де Укрпошта не має можливості працювати. Для них ми впровадили механізм схожий на механізм виплати соцдопомог в умовах воєнного стану».

    Нагадаємо, під час воєнного стану в Україні було запроваджено централізований механізм нарахування та виплати соціальних допомог, пільг та субсидій. По ньому отримали виплати більш ніж 1 мільйон осіб у найбільш постраждалих територіях.

    Щодо оформлення соціальної допомоги, то тут питання більше складне, томсу ще багато державних установ на окупованих територіях просто не працію. Втім Ви можете деякі види соціальної допомоги отримати через портал Дія. Наприклад, допомога по безробіттю, допомога


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України