Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 мая 2022, вопрос №64903

Мобилизация с белым билетом

Здравствуйте.
В военном билете написано:
"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".
Однако, пришла повестка из военкомата о прохождении мед. комиссии.
Вопрос:
1. Если снят с учёта, то на каком основании пришла повестка?
2. Какими нормативно-правовыми актами руководствуется военкомат в этом случае, то есть законно ли это?
3. Имею ли право в отказе от прохождения ВЛК, так как фактически списан и военкомат уже никакого отношения к этому не имеет?
4. В чем тогда заключается смысл записи в военном билете: Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", если присылаются повестки из военкомата?
5. В военкомате заставили пройти ВЛК. Опять же законно ли? И оказалось, что теперь "обмежено придатний у воєнний час". Т.е. теперь могут мобилизовать с кучей никуда недевшихся болячек.
6. Возможно ли обжалование вывода ВЛК?


Спасибо за ответы.

Ответы юристов (1)

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ПОЗИЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...:

    "Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон: 1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу);...".

    ТАКИМ ЧИНОМ, НА ДАНИЙ ЧАС, ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН, ВИХОДЯЧИ З ВИМОГ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ДОСТАТНЬО:

    - ПАСПОРТА ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН (ВНУТРІШНЬОГО ПАСПОРТА) ТА ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА (ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ) З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИЗНАННЯ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ: "1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу);...", А ЦЕ: "...або військовий квиток з відміткою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу), СТОСУЄТЬСЯ САМЕ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ПРОХОДЯТЬ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ В ЗСУ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України