Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 07 июня 2022, вопрос №66221

Несанкціоноване відключення газопостачання

Чоловік отримав в спадщину спільно зі своїм батьком будинок. У будинку ніхто наразі не проживає. За доставку газу в воєнний час оплата не проводилась. У «ГК «Нафтогаз України» запевнили, що не будуть застосовувати жодних штрафів і тим паче відключень клієнтів від газопостачання в період війни. Відключення газопостачання відбулось з рядом порушень:
- попередження про можливе відключення не було (місцева газорозподільча компанія має телефонні контакти нинішних власників будинку);
- при відключенні нікхто з власників будинку не був присутній (відбулось несанкціоноване проникнення до приватної території);
- акт про відключення, вірогідно, не складався, або його не було представлено жодному з власників будинку;
- фактичні показники газового лічильника не було зафіксовано представниками газорозподільчої компанії.
Чоловік тричі звертався до клієнтської служби 104.ua, де йому було надано одну й ту ж відповідь: "За вашим особовим рахунком відсутня інформація щодо відключення газопостачання".
Підкажіть, будь-ласка, як діяти власникам будинку для відновлення газоаостачання і притягнення до відповідальності осіб, які здійснювали неправомірне відключення. Чи варто звертатись до правоохоронних органів та чи мають право на компенсацію власники будинку у разі їх звернення до суду?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Вітаю!

    Так, у вище описаній ситуації є ознаки порушення газопостачання. В умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України постановою від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» заборонив:

    • нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
    • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

    Торгова-промислова палата України засвідчила форс-мажорною обставиною військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану 24 лютого 2022 (лист від 28 лютого 2022 року). Це означає, що війна є форс-мажором, тобто обставиною непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у випадку несплати чи несвоєчасної сплати за комунальні послуги.

    Рекомендую звертатися до газорозподільної компанії із заявою у письмовому вигляді, де зазначити про нормативну заборону відключення газопостачання в період воєнного стану. Якщо результату не буде - звертатися з позовом до районного суду з питанням оскарження припинення газопостачання та відновлення газопостачання.

    • Ірина Клиент год назад

      Дуже вдячна за Вашу відповідь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України