Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 07 червня 2022, питання №66238

Оренда нерухомості як ФОП. Питання по договору

Моє питання.
Я фоп 3 категорія спрощена система опадаткування.

Я орендувала приміщення нежитлове. 1.05.2022 р. Строком на 2 роки 11 місяців. В договорі вказана сума орендної плати 4000 грн і оплата безготівковим шляхом до 5 числа кожного місяця. Наразі при сплаті хотіли аби я прозвела оплату 10 000 грн і тількі готівкою до 30.05.2022 гоку.

А договорі є рядок « Якщо на дату закінчення дії договору розмір орендної плати буде збільшено, то орендар проводить доплату до фактичного розміру орендної плати.»
Чи означає це, що вони можут збільшувати оренду на їх користь?

Відповіді юристів (2)

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Не означає, якщо договором не передбачене право орендодавця на одностороннє збільшення плати.

    Бабченко Олександр Миколайович
    Бабченко Олександр Миколайович рік тому

    Юрист, м. Суми, 22 роки досвіду

    Доброго дня. Укладений Вами договір оренди є зобовязанням. За цим договором ви і орендодавець маєте ряд прав і обовязків. Зобовязання мають виконуватися належним чином, а отже як ви, так і орендодавець маєте виконувати це зобовязання так як це прописано в договорі.

    Таким чином, згідно з договором ви зобовязані за оренду приміщення сплачувати у безготівковій формі 4000 грн до 5 числа кожного місяця. Про проведення оплати в іншому розмірі і іншій формі повинна укладатися додаткова угода до договору оренди. При цьому повинно бути вільне волевиявлення кожної із сторін.

    Вказівка в договорі « Якщо на дату закінчення дії договору розмір орендної плати буде збільшено, то орендар проводить доплату до фактичного розміру орендної плати.» не надає право орендодавцю збільшувати розмір орендної плати в односторонньому порядку. Наразі необхідно ознайомитися з відповідним розділом договору оренди, яким регулюється встановлення орендної плати і її зміна. Якщо орендодавцю згідно з договором надане таке право, то повинно бути його офіційне рішення про встановлення орендної плати в більшому розмірі. Якщо таке офіційне рішення буде (в межах звичайно компетенції) - то ви повинні будете ДОПЛАТИТИ до фактичного розміру орендної плати. Але розмір орендної плати всеодно повинен бути збільшений у визначеному договором порядку (тобто повинна бути додаткова угода - вільне волевиявлення сторін).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України