Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 12 июня 2022, вопрос №66620

Як повести себе з орендодавцем?

Знімали приватний будинок за договором (затверждений лише ріелтором). Хазяйка сказала на період війни жити безкоштовно, а тепер вимагає гроші за ті місяці. Виїхала з будинку без нашої присутності, передавши ключі через знайому. В'їхала також без нас. Тепер каже, що ми забрали якісь її речі і погрожує. Як вчинити в такій ситуації?

Ответы юристов (3)

    Жупинский Николай Андреевич
    Общаться в чате Жупинский Николай Андреевич год назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вам потрібно читати умови договору щодо орендної плати.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Навіть у такій ситуації є можливий вихід, оскільки орендодавець де-факто здає Вам квартиру в оренду і бере за це гроші, він повинен бути офіційно зареєстрованим підприємцем і платити податки зі своїх доходів. Тобто можна припустити, що орендодавець ухиляється від сплати податків.

    Тому Ви можете вказати власнику квартири на можливу адміністративну або кримінальну відповідальність, а також пригрозити скаргою в поліцію і податкову.

    Адміністративна відповідальність:

    «Стаття 164 КУпАП, порушення порядку здійснення господарської діяльності

    Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов'язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

    Надання суб'єктом господарювання дозвільному органу або адміністратору недостовірної інформації щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 164-1 КУпАП, порушення порядку подання декларації про доходи та ведення обліку доходів і витрат

    Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

    Кримінальна відповідальність:

    «Стаття 212 КК України, ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)

    Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах, караються штрафом від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

    Особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

    Діяння, передбачені частинами першою - третьою цієї статті, не вважаються умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), якщо платник податків досяг податкового компромісу відповідно до пункту 9-2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України».

    ВИСНОВОК

    Ви можете написати скаргу в податкову або поліцію щодо можливо незаконного ведення бізнесу Вашим орендодавцем, що спричинить для нього негативні наслідки. Такими діями Ви можете захистити свої права і інтереси, тим самим мотивувавши орендодавця більш стримано вести з Вами переговори.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Бабченко Олександр Миколайович
    Общаться в чате Бабченко Олександр Миколайович год назад

    Юрист, г. Сумы, 22 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня. Як вірно вказано вище стосовно сплати орендної плати за попередні місяці Вам потрібно читати умови договору оренди стосовно оплати за оренду квартири та відповідальності за її несплату. Орендодавцю для здачі квартири в оренду зовсім не обовязково реєструватися підприємцем. Достатньо буде у встановлені терміни сплатити податок з отриманого за договором доходу. На практиці це відбувається так: орендодавець у термін до 31 березня повинен зявитися до податкової інспекції з договором і працівники податкової інспекції нарахують йому належні суми податку, які він повинен сплатити. Якщо цей податок буде сплачено - то органи державної влади і суди визнають такі договори дійсними.

    У випадку якщо ви відмовляєтеся у добровільному порядку сплатити кошти за оренду квартири в добровільному порядку - виникає спір і орендодавець на підставі договору(якщо з нього сплачувалися податки) може вимагати стягнення з вас належних сум в судовому порядку. Строк позовної давності становить 3 роки.

    Стосовно зниклих речей - ви або повертаєте їх в добровільному порядку(якщо визнаєте що на момент передачі квартири дані речі були в наявності), або орендодавець має право вимагати їх повернення в судовому порядку. Але в цьому разі він повинен буде довести за допомогою доказів, що вказані речі були на момент передачі квартири в користування. Зазвичай повинен бути акт прийому-передачі до договору, в якому вказується яке майно передавалося в оренду разом з квартирою(або про це було зазначено в самому договорі). Якщо орендодавець наявність цього майна не доведе - суд не зможе задовольнити цю його вимогу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України