Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 19 июня 2022, вопрос №67237

Выезд многодетного отца за границу без детей

Здравствуйте.
У нас трое несовершеннолетних детей,мы официально в браке,имеем свидетельство о многодетной семье,но старший ребенок от первого брака жены. Жена с детьми сейчас находятся в Польше. Могу ли я пересечь границу без детей, с удостоверением многодетной семьи, свидетельсвами о рождении и свидетельством о браке? Просмотрел законы и в них не указано, что все дети должны быть с моей фамилией и отчеством. К тому же в определении многодетной семьи сказано, что дети могут быть каждого из супругов. Откуда информация про одно отчество и фамилию? Если можно, дайте ссылку на законодательство с этой информацией.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    3 травня цього року Держприкордонслужба надала роз'яснення щодо ПОСТАНОВИ Кабінету Міністрів України про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМіУ 27.01.1995 № 57. Там зокрема зазначено:

    "З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною…

    ...8. Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України інших зобов’язаних, які не віднесені до вище перелічених категорій:

    3) чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Підтверджуючі документи:

    1) свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком.

    3) посвідчення батька багатодітної сім’ї".

    Цей пункт Правил означає, що Ви маєте право виїхати з України, маючи на руках кілька можливих варіантів комплектації документів, підтверджуючих це право (для перетину кордону достатньо одного з варіантів!):

    1. паспорт (закордонний та внутришній - бажано з відміткою про наявність дітей, чи за відсутності закордонного - тільки внутришній), свідоцтва про народження дітей, свідоцтво про шлюб з матір’ю дітей (трьох і більше).

    2. паспорт (закордонний та внутришній - бажано з відміткою про наявність дітей, чи за відсутності закордонного - тільки внутришній), свідоцтва про народження дітей, рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (це якщо всі діти від однієї дружини, з якою Ви розлучені; якщо не всі, то на решту дітей потрібно мати ще й свідоцтво про шлюб з їх матір'ю, з якою Ви одружені зараз).

    3. паспорт (закордонний та внутришній - бажано з відміткою про наявність дітей, чи за відсутності закордонного - тільки внутришній), свідоцтва про народження дітей, рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком (це якщо всі діти від однієї дружини, з якою Ви розлучені; якщо не всі, то на решту дітей потрібно мати ще й свідоцтво про шлюб з їх матір'ю, з якою Ви одружені зараз).

    4. паспорт (закордонний та внутришній - бажано з відміткою про наявність дітей, чи за відсутності закордонного - тільки внутришній), свідоцтва про народження дітей, посвідчення батька багатодітної сім’ї".

    У разі виникнення уточнень, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України