Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 20 июня 2022, вопрос №67264

Виконавче провадження спадок дарча

Доброго дня! Ситуація така, у мого чоловіка було відкрите виконавче провадження за заборгованістю перед ПриватБанком, зараз стан ВП закрите(немає джерел доходів). У чоловіка є будинок та дві рідні сестри. Будинок був оформлений на матір, яка помера у 98 році, у права наслідування вступили і на цьому все. Зараз чоловік хоче оформити документи на свою частину будинку на мене або на дитину(немає 14 років) на дитину, скоріше за все, оформити дарчу. Як це зробити, чи можна йому відмовитися на користь дитини або дружуни, чи не відмовить нотаріус через те, що є виконавче?

Ответы юристов (8)

    Жупинский Николай Андреевич

    Якщо чоловік є в реєстрі боржників то він нічого не зможе зробити зі своєю нерухомістю. Тому для початку перевірте його в реєстрі, виконавче провадження може бути закрите, але боржник може залишитись в реєстрі.

    • Марія Клиент год назад
      так, в реєстрі є. Категорія стягнення коштів. Тобто, на дитину також не вийде оформити?
    Жупинский Николай Андреевич

    З рішенням суду про стягнення боргу погодились, скаргу не подавали?

    • Марія Клиент год назад

      суд був без нашої участі. У реєстрі боржників рахується з 2020р. Взяли кредитну картку у приваті, було 8тис боргу, платили справно, а потім чоловіка скоротили з роботи і почалися проблеми, борг зріс до 12 тис потім більше, платили великі внески 3500, 4000, але ці гроші не поначалу забрпорваеісиь, а давалися на якийсь невідомий рахунок. Штрафи, пені і пб подав до суду виставивши суму в 30тис, суд трохи знизив до 23 - дивилася по суд онлайн рішення. Після того більше не платили не через виконавчу, ні як.

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго дня, Марія!

    Оформити на дитину не вийде, оскільки відмова на користь іншого спадкоємця можлива лише протягом 6 місяців після відкриття спадщини ( смерті спадкодавця), цей строк минув більш ніж 23 роки тому. Він не поновлюється.

    Враховучи ситуацію - наявність арешту - раджу ознайомитися з таким інструментом, як договір про розподіл спадкового майна, коли на спадкоємця, який має проблеми ( арешти тощо), переводять найменш цінне майно, іншу частину розподіляють між іншими спадкоємцями. Тобто сестри спадкують будинок, чоловік спадкує внесок на рахунку в Ощадбанку ( на приклад), потім одна з сестер дарує частину майна вашій доньці.

    Такий варіант можливий лише тоді, коли між спадкоємцями відсутній спір про спадок і приязні відносини.

    Якщо це Ваш випадок - звертайтеся, допоможу в оформленні.

    Всього найкращого!

    • Марія Клиент год назад

      нажаль, саме через сестем виникла потреба у тому, що потрібно свою частину оформити на себе. Спочатку все ж таки, йому доведеться реєструвати будинок на себе, а вже потім він зможе переписати/ подарувати його мені або дітям?

    Танача Юлія  Антонівна

    Так, Ви вірно розумієте. Але зверніть увагу на те, що доки інформація про чоловіка, як про боржника, міститься у Єдиному реєстрі боржників, правочин щодо відчудження майна - неможливий. Він буде власником і на його власність може бути накладено арешти тощо.

    Як варіант - чоловік може скласти заповіт, але розумію, що на меті у Вас інше.

    Спробуйте скасувати рішення суду, внаслідок виконання якого було накладено арешт. Для цього потрібно ознайомитися з матеріалами справи та подати апеляційну скаргу.

    Бережіть себе!

    • Марія Клиент год назад

      щиро дякую вам за консультацію! Кредит планували виплатити, але з ситуацією у країна, розуміємо, що знову на невизначений термін... І звісно, аби вони не накручивала такі відсотки, то було б простіше. Бережіть себе і мирного нам неба


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України