Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 июня 2022, вопрос №67485

Закони та порушення

Добрий день.Батько моєї дружини інвалід 2 групи ,разом не проживаємо,опікунства чи догляду не оформляв ,але приїжаємо та допомагаємо .У нього обмеження по фізичним навантаженням ,так як замінені обидва тазобедрених суглоби .Моя дружина -єдина дочка плюс декрет .Воєнкомат не визнає статтю 23 де вказано ,що я маю право на відстрочку ,і говорить що це не мій випадок .Як бути в такій ситуація ??Вимагати щоб у письмовому вигляді пояснили в чому суть відмови ,на гарячу лінію ??Допоможіть будь ласка

Ответы юристов (6)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації через інвалідність 2 групи батька вашої дружини.

    Рекомендую наступний порядок дій:

    1. Заздалегідь підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військомату про надання відстрочки від мобілізації. До заяви долучити копії ваших документів. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Для більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Ви маєте право на відстрочку, дії працівників військкомату незаконні.

    Потрібно скаржитись до Міністерства оборони України.

    Раджу направити поштою заяву про надання відстрочки із копіями документів. Так ви мінімізуєте ризики бути притягнутим до відповідальності.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    • Сергій Клиент год назад

      До якої відповідальності ???За що ?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        я так розумію, що Ви отримали повістку, та Вас направили на ВЛК. У такому випадку для того, аби не нести відповідальність, якщо Ви не пройдете ВЛК чи щось подібне!

        Якщо Ви самостійно з'явились до військкомату. звичайно, мова про відповідальність йти не може. Перепрошую, не хотів Вас запутати!

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Не йде мова про надання відстрочки. Зазначена норма встановлює: Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані ... Відстрочка обумовлена проміжком часу. В данному випадку є безумовна норма яка передбачає неможливість призову вказаної категорії військовозобовязаних.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    У відповідності до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи

    Таким чином, сам факт наявності у Вашій дружині батька-інваліда ІІ групи є підставою, що звільняє Вас від призову.

    Військомат не може визнавати або не визнавати норму Закону. З необхідних документів, я би порадив окрім звичайного пакету - посвідчення інваліду батька, свідоцтва про народження дружини та свідоцтва про шлюб, також зробити акт обстеження житлових умов батька депутатом місцевої ради, в якому, у тому числі відобразити необхідність стороннього догляду і що саме ви його надаєте.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України