Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 июня 2022, вопрос №67789

Чи можна переписати квартиру, щоб вона відносилась тільки до мене?

Потрібна Ваша консультація. Ситуація сімейного характеру. Спочатку проживав з дівчиною, яка по факту вимагала гроші, і досить часто я їй перераховував через картку, далі ми зіграли весілля, через деякий час я купив квартиру (в іпотеку) де по факту потрібна була її згода у подружжі.
На теперішній час, я випадково дізнався про те, що вона надавала/ можливо і надає ескорт-послуги.
Офіційно вона працює тільки на 4 години, мінімальна зарплатня, у мене ж вся сума проходить офіційно з податками, я повністю оплачую іпотеку.
Квартира оформлена на мене по документам.
Питання наступного характеру, у випадку судового урегулювання та розірвання подружжя, наскільки можуть бутиздійсненні офіційно її погрози (не часто, але проскакує інформація, що начебто це тільки її квартира) , що вона забере квартиру і т.д.?
Дружина не знає про те, що я знаю, що вона займалась/займається ексорт-послугами
Дякую


Ответы юристов (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня! У відповідності до ст. 60 СК Украиїни, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Таким чином, квартира придбана під час шлюбу автомотично вважається спільною. Але Верховний Суд висловив позицію, згідно якої, у випадку, якщо Ви зможете довести, що квартира була придбана виключно за Ваші особисті кошти, то суд може визнати за Вами право власності на цю квартирі. Але питання досить складне. Якщо Ви бажаєте отримати грунтовну консультацію з цього приводу і, можливо, заздалегідь підготувати належні докази, зверніться до мене за особистою консультацією за допомоги зеленої кнопки згори

    Ангеліна
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Таким чином, якщо квартира була придбана у шлюбі і оформлена тільки на Вас, власниками квартири є Ви та Ваша дружина. Для того, щоб визнати власником квартири тільки Вас, в судовому порядку необхідно доводити, що квартира була куплена тільки за Ваші особисті кошти.

    Успіхів!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Якщо Ви купили квартиру за час перебування в офіційно зареєстрованому шлюбі, то вона є спільною власністю подружжя. У випадку розірвання шлюбу спільна власність подружжя ділиться в більшості випадків на дві половини та відходить обидвом особам, які розлучились. Якщо б Ви набули квартиру за час перебування в шлюбі в порядку дарування, то така квартира би була Вашою особистою власністю.

    Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України