Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 30 июня 2022, вопрос №68051

может ли жена при разводе претендовать на машину мужа если она дарственная но она на нём

Добрый день хотела узнать мы с мужем будем разводиться у него есть машина но ему как сделали дарственную но машина на него могу я какую-то часть получить себе при разводе у нас двое детей???

Ответы юристов (3)

    Ангеліна
    Ангеліна год назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня, Анастасіє!

    Відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Таким чином, якщо Ваш чоловік є власником автомобіля на підставі договору дарування, то це виключно його особиста власність, а тому Ви не можете претендувати на нього.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    У відповідності до ст. 57 СК України, Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування. Таким чином, вказаний автомобіль не є вашою спільною з чоловіком власністю, при цьому наявність дітей значення не має.

    В цьому питанні є винятки, щодо яких Ви можете отримати консультацію особисто, звернувшись за допомогою кнопки згори

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Майно, набуте кожним з подружжя у власність за час шлюбу за договором дарування, не належить до спільної власності подружжя та не підлягає поділу при розлученні. Воно належить до приватної власності кожного з подружжя. Така законодавча норма є можливістю для оформлення майна, набутого за час перебування в шлюбі як особистої приватної власності, яка не підлягає поділу при розлученні.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України