Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 червня 2022, питання №68082

Брак заключён за границей. Действителен ли он в Украине??

Поженились в 2015 году в г.Ростов-на-Дону. Оба украинцы. Свидетельство о браке есть, штампов в паспорте, естественно, нет В 2017 вернулись на Украину. Действителен ли брак в Украине?

Відповіді юристів (2)

    Кузьменко Богдан  Сергійович

    Перш за все необхідно зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 21 СК України, Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Таким чином, ваш шлюб визнається дійсним в Україні, якщо він зареєстрован у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Той факт, що це було зроблено в закордонному органі державної реєстрації актив цивільного стану, не тягне за собою недійсність такого шлюбу. Оскільки підтсави для визнання шлюбу недійсним визначені в ст. 39 СК України, серед них:

    1. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі.

    2.Недійсним є шлюб, зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою.

    3. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною.

    4. За заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, зареєстрований з особами, зазначеними у частинах першій - третій цієї статті.

    5. Якщо шлюб зареєстровано з особою, яка вже перебуває у шлюбі, то в разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо повторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу.

    6. Актовий запис про шлюб анулюється незалежно від смерті осіб, з якими було зареєстровано шлюб (частини перша - третя цієї статті), а також розірвання цього шлюбу.

    Однак, серед цих підстав не має "укладення шлюбу в іноземній установі реєстрації", тому шлюб укладений в РФ визнається дійсним на території України

    Також для того, щоб ваш шлюб визнавався в Україні, обов'язково необхідно мати свідоцтво про шлюб.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Закон України "Про міжнародне приватне право"

    Стаття 58. Дійсність шлюбу, укладеного за межами України

    1. Шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, шлюб між громадянином України та особою без громадянства, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України