Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 июля 2022, вопрос №68290 150₴

Виїзд чоловіка за кордон

Доброго дня! Чоловік заброньован підприємством. Має лист погодження з Міністерством економіки, витяг з листа міністерства економіки, наказ міністерства економіки та довідку з місця роботи (що він працює в даний час). Чи можливо з такими документами тимчасово виїхати за кордон?

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрий день, Анна!

    ЩОДО БРОНЮВАННЯ:

    Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

    Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

    У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

    Також порядок тут:

    5_Додаток_лист_Мінекономіки (1).pdf

    6_Додаток_лист_Міноборони (1).pdf

    ВСЕ ПРО БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ В ПЕРІОД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ВОЄННОГО СТАНУ:

    ЩОДО ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;...".

    ТАК, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ТИМЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО БРОНЮВАННЯ (ВИТЯГОМ З НАКАЗОМ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ НА НЬОМУ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ У ВИГЛЯДІ ВІДМІТКИ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ;

    4) ОТРИМАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    5) ОТРИМАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНИЙ ОБЛІК;

    6) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ).

    ЩОДО ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    «1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця нормане поширюється на осіб, визначенихв абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 ЗаконуУкраїни "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )».

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    - ЯК ВИДНО З ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    «Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    8. Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України інших зобов’язаних, які не віднесені до вище перелічених категорій:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями;…».

    ВИЇХД ЗА КОРДОН МОЖЛИВИЙ ЛИШЕ ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ У ТЦКСП У ВИГЛЯДІ:

    - ВІДМІТКИ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ;

    - ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    - ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНИЙ ОБЛІК;

    - ДОВІДКИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ);

    - ВІДМІТКИ У ТЦКСП НА КОПІЇ НАКАЗУ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ З РОБОТИ АБО НАКАЗІ ПРО ВІДПУСТКУ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Так, можливо!

    При проведенні мобілізації в Україні передбачена так звана бронь військовозобов'язаних. Підприємства можуть оформити відстрочку від призову для своїх співробітників, якщо це необхідно для забезпечення їх роботиТермін дії відстрочки повинен бути вказаний в рішенні Міністерства економіки, однак він не може перевищувати 6 місяців.

    Для перетину кордону таким військовозобов'язаним необхідно мати кілька документів:

    • посвідчення про відстрочку ("бронь", тобто витяг із наказу Мінекономіки);
    • повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, на якому якраз перебувають заброньовані військовозобов’язані.
    • документи про відрядження (витяг із наказу про відрядження, або посвідчення про відрядження, або лист-звернення до Державної прикордонної служби України, в якому керівник компанії зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном);

    Свідоцтво про відстрочення від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки військовослужбовців після отримання так званої "броні".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    ОСОБА, ЯКА ЗАБРОНЬОВАНА, МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

    ЦЕ МОЖЛИВО ЗА НАЯВНОСТІ ТИХ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ВИМАГАТИМЕ ПРИ ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ.

    Звертаю увагу на останні роз’яснення Державної прикордонної служби України від 23.05.2022 щодо виїзду за кордон окремих категорій громадян:

    https://www.kmu.gov.ua/news/derzhprikordonsluzhba-shchodo-viyizdu-za-kordon-cholovikiv-yaki-postijno-prozhivayut-za-mezhami-ukrayini-zabronovanih-osib-ta-deyakih-inshih-kategorij?fbclid=IwAR1q5wSNCGO1raxdzkDW8LLLodDHhRFzcU5QC85JhKqY8WL2Y9AKnT1Z1gs

    Держприкордонслужба щодо виїзду за кордон чоловіків, які постійно проживають за межами України, заброньованих осіб та деяких інших категорій

    опубліковано 23 травня 2022 року о 21:47:

    «Переважна більшість запитань дописувачів сторінки Держприкордонслужби у Facebook пов’язана із ситуацією щодо виїзду за кордон окремих категорій чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Для зручності виокремлюємо блок відповідей, які стосуються відряджень заброньованих осіб, чоловіків, які постійно проживають за кордоном та непридатних до військової служби.

    ...

    СТОСОВНО ВІДРЯДЖЕННЯ ЗА КОРДОН ЗАБРОНЬОВАНИХ ОСІБ

    Ця категорія є в ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», у пункті 26 постанови Кабінету Міністрів України № 57 про цю категорію теж зазначено. Перетнути державний кордон такі особи можуть.

    Обов’язковими документами, які посвідчують те, що людина заброньована, а це, як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або це витяг з наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному постановою КМУ № 194, окрім того такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

    ОТЖЕ, АННО, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ЧОЛОВІКУ ПОТРІБНО МАТИ:

    1. ВИТЯГ З НАКАЗУ МІНЕКОНОМІКИ.

    2. ВИТЯГ З НАКАЗУ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ.

    3. ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ.

    4. ЛИСТ-ЗВЕРНЕННЯ ДО Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ЗАБРОНЬОВАНІ МОЖУТЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН ТІЛЬКИ У ВІДРЯДЖЕННЯ.

    Стосовно відрядження за кордон заброньованих осіб

    Ця категорія громадян зазначена в ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також у п. 26 Постанови КМУ №57.

    Перетнути державний кордон такі особи можуть. Але обов’язковими для цього документами є посвідчення про те, що людина заброньована, а це, як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою КМУ№ 194.

    Окрім того такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження:

    • витяг з наказу по підприємтсву
    • посвідчення про відрядження
    • лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном
    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Бронювання є однією з пістав щодо відсрочки від призову під час мобілізації. Це зазначено у Статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), який надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній йдеться про наступне:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    ПИТАННЯ БРОНЮВАННЯ РЕГУЛЮЮТЬСЯ ст.ст. 24, 25 Закону України “Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку”:

    «Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    {Частина перша статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1127-VII від 17.03.2014}

    2. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України».

    Крім того, постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194).

    В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, що визначила саме Постанова № 194.

    Забронювати працівника-військовозобов’язаного мають право:

    органи державної влади, інші державні органи, ОМС підприємства, установи, організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування державних органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).

    Підстава — стаття 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

    Уряд визначив, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних здійснюється за підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (п. 1 Постанови № 194).

    Бронювати працівників можуть і уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду. На них поширюється дія Постанови № 194 (п. 1 Постанови № 194).

    Що ці закони та нормативні акти означають на практиці:

    Порядок оформлення броні такий:

    Орган державної влади, інший державний орган подає Міністерству економіки пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях та обґрунтування до них. Пропозиції треба попередньо узгодити з Мінборони. Форму для відомостей про бронювання визначає додаток до Постанови № 194 (див. Додаток).

    Подати пропозиції та обґрунтування можно у друкованій формі та/або в електронній формі (п. 2 Постанови № 194).

    Подання пропозицій.

    Органи державної влади, інші державні органи подають Мінекономіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних сферах управління, галузях економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за встановленою формою з відповідним обґрунтуванням.

    Підприємствам аграрного сектору рекомендовано направляти лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов'язаних на електронну адресу Мінагрополітики.

    Приватним підприємствам рекомендовано додавати обґрунтування виконання завдання із задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення. Підтвердженням може бути прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо.

    Обсяги бронювання осіб визначаються з урахуванням необхідності для виконання таким підприємством завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

    Бронювання водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій.

    Міністерство економіки узагальнює подані пропозиції, протягом одного робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також держоргану, що подав пропозицію. Мінекономіки вкаже в рішення строк дії відстрочки. Максимальна відстрочка — шість місяців.

    ТЦК (військомат) дізнається про бронь вже через день. Генштаб передає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

    Отримання витягу.

    Орган державної влади, інші державні органи видають військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки з метою підтвердження надання відстрочки від призову.

    Приклад бронювання:

    Міністерство аграрної політики та продовольства України деталізувало процедуру бронювання для підприємств, установ та організацій агропромислового виробництва. Мета бронювання в агросфері — своєчасне проведення комплексу весняно-літніх польових робіт, забезпечення виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, щоб задовольнити потреби ЗСУ та населення.

    Аграрні підприємства, що вже подавали документи на бронь з 03 по 07 березня, мають зробити це повторно.

    Щоб оформити бронь, аграрне підприємство надсилає до Мінагрополітики на e-mail mobagro2022@gmail.com:

    лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням, електронною адресою, контактними номерами телефонів, ПІБ контактних осіб тощо за формою;

    пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, у форматі Excel .

    Мінагрополітики визначило формат назви файлу, який прискорить опрацювання матеріалів:

    Рік.

    Місяць.

    Число (коли подаються пропозиції).

    Скорочене найменування організації. Кількість працівників що подаються для бронювання

    Бронь підтверджується у такий спосіб:

    Держорган має видати військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

    Анулювання броні:

    Відстрочку від призову анулюють у таких випадках:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення виконання або скасування завдання підприємству щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

    3) ліквідація органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

    4) звільнення військовозобов’язаного.

    У випадках 2— 4 цього пункту відстрочку анулюють таким чином. Держорган повідомляє про випадок у поданні до Мінекономіки, а міністерство за один день ухвалює відповідне рішення, надсилає його копію держоргану та Міноборони.

    ВИСНОВОК:

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ЧОЛОВІКУ ПОТРІБНО МАТИ:

    1. ВИТЯГ З НАКАЗУ МІНЕКОНОМІКИ ПРО БРОНЬ.

    2. ДОКУМЕНТ, ЯКИЙ ПІДТВЕРДЖУЄ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ.

    Будуть питання,звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Зможе якщо документи оформлено.

    Якщо працюєте (бронювання)

    Скажіть вашому директору нехай видасть наказ по підприємству про бронювання робітників для виконання суспільно-корисної роботи в умовах мобілізації від імені підприємства - волонтери.

    Роздати цей наказ призовникам , вони подають його до тцк сп і їх беруть на спец військовий облік дають посвідчення та довідку про відстрочку від мобілізації з цією метою (для суспільно-корисних робіт).

    Серед іншого можете знайти на фейсбук Ганну Маляр – заступник Міністра оборони України можливо вона зможе допомогти Вашому чоловікові.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 03.05.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Доброго дня Анно.

    Так, заброньовані військовозобов"язані чоловіки мають право виїхати за кордон.

    Держприкордонслужба надавала роз"яснення з цього приводу.

    Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України військовозобов’язаних, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Вказаних Вами документів має бути достатньо для виїзду.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Зможете! Але при виїзді у Вас мають бути всі документи, підтверджуючі Ваше право на бронювання.

    При появі питань, звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України