Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 липня 2022, питання №68523 250₴

Виконавче провадження на майно

Добрый день! У меня есть несколько виконавчихх проваджень , в тому числі і арест на моє майно, але майна на мені немає, померла бабуся і спадщина на мого батька чи є якісь перешкоди до вступу у наслідство у мого батька

Відповіді юристів (11)

    Жупинский Николай Андреевич
    12%
    Жупинский Николай Андреевич рік тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Проблеми зі вступом у спадок були б у Вас, якби Ви були спадкоємцем, але наявність відкритих відносно Вас виконавчих проваджень та арешт Вашого майна жодним чином не стосується Вашого батька та впливає на його права при прийнятті спадщини. Так що можете не хвилюватися, перешкод для прийняття спадщини у батька немає.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория рік тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый день! У меня есть несколько виконавчихх проваджень , в тому числі і арест на моє майно, але майна на мені немає, померла бабуся і спадщина на мого батька чи є якісь перешкоди до вступу у наслідство у мого батька

    НІ, НЕ МАЄ

    Ви це Ви, а батько - то батько

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня!

    У відповідності до діючого законодавства, особа несе індівідуальну відповідальність щодо своїх зобов'язань. Спільна відповідальність по зобов₴язанням можлива у окремо передбачених законом випадках.

    Крім того, навіть наявність наявність заборгованості у набувача майна, не першкоджає йому набути нове майно. Перешкода є в відчуженні майна ботжника.

    Висновок: Наявність у Вас виконавчих проваджень не перешкоджає Вашому батьку вступити у спадщину

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    За потреби може бути надана письмова консультація

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вікторія!

    Батько не несе відповідальності ні по яких Ваших забов'язаннях, включно з тими, по яких відкриті виконавчі провадження, якщо це не передбачено відповідними правочинами або окремо не визначено в законі.

    Наприклад коли передбачена солідарна відповідальність по такому зобов'язанню як борг. У відповідності із статтею 543 Цивільного кодексу України, яка регулює солідарний обов'язок боржників

    "У разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо".

    Крім того, згідно статті 48 Закону про виконавче провадження "Особи, які беруть участь у виконавчому провадженні" до них відносить:

    • 1) стягувача і боржника (сторони виконавчого провадження);
    • 2) осіб, безпосередньо виконуючих вимоги, що містяться у виконавчому документі;
    • 3) інших осіб, які сприяють виконанню вимог, що містяться у виконавчому документі (перекладач, поняті, фахівець, особа, якій судовим приставом-виконавцем передано під охорону або на зберігання арештоване майно, і ін.).

    До наріжних принципів юридичної відповідальності належать:

    принцип справедливості, який полягає у формальній рівності, повазі та захисті прав і свобод людини, відповідності інституту юридичної відповідальності моральним нормам і цінностям, категоріям розумності та добропорядності, врахуванні ієрархії особистих, громадських і державних інтересів. У Рішенні Конституційний Суд України від 2 листопада 2004 р. № 15-рп/2004 зазначається, що справедливість – одна з основних засад права, є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права. Зазвичай справедливість розглядають як властивість права, виражену, зокрема, в рівному юридичному масштабі поведінки й у пропорційності юридичної відповідальності вчиненому правопорушенню. У сфері реалізації права справедливість проявляється, зокрема, у рівності всіх перед законом, відповідності злочину і покарання, цілях законодавця і засобах, що обираються для їх досягнення. Відповідно до ст. 61 Конституції України: «Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення або за правопорушення якого не вчиняв»;

    та принцип законності, який зводиться до того, що діяльність органів держави здійснюється виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені законами України. Юридична відповідальність настає тільки за діяння, передбачені законом (це правило відоме ще з часів Давнього Риму у вигляді формул «Nullum crimen sine lege» – ніякого покарання без закону та «Nulla poena sine lege» – ніякого злочину без закону), застосовується на засадах суворої відповідності до визначеного законом порядку, притягнення особи до юридичної відповідальності ініціюється лише передбаченими законом компетентними органами. У Рішенні Конституційного Суду України від 25 січня 2012 р. № 3-рп/2012 відмічається, що принцип законності передбачає застосування судами законів України, а також нормативно-правових актів відповідних органів державної влади, виданих на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

    ВИСНОВОК: в данному випадку я не бачу жодних перешкод для набування Вашим батьком нового майна по спадщині, оскільки за Вашими словами він не суб'єктом відкритих на Вас виконавчих проваджень.

    Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до мене особисто, натиснувши зелену кнопку "звернутись" біля мого профіля. Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Вікторія, Добрий день. На ваше запитання доповідаю наступне: ви ні як не впливаєте на отримання спадщіни вашим батьком. Можу допомогти з вирішенням питань стосовно ваших виконавчих проваджень. натискайте зелену кнопку звернутися!

    Дякую.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Добрый день! У меня есть несколько виконавчихх проваджень , в тому числі і арест на моє майно, але майна на мені немає, померла бабуся і спадщина на мого батька чи є якісь перешкоди до вступу у наслідство у мого батька

    ВІТАЮ, ВІКТОРІЯ!

    НІ, НА ВАШОГО БАТЬКА ЦЕ НІЯКИМ ЧИНОМ НЕ ВПЛИВАЄ. КОЖНА ОСОБА САМОСТІЙНО ВІДПОВІДАЄ ЗА НАЯВНІ У НЕЇ БОРГИ.

    У ДАНОМУ ВИПАДКУ ВИКОНАВЧИЙ ДОКУМЕНТ МАЄ БУТИ ПОВЕРНУТИЙ СТЯГУВАЧУ. ПЕРЕШКОД ДЛЯ СПАДКУВАННЯ МАЙНА ВАШИМ БАТЬКОМ НЕМАЄ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text

    Стаття 37. Повернення виконавчого документа стягувачу

    1. Виконавчий документ повертається стягувачу, якщо:

    ...

    2) у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

    {Пункт 2 частини першої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1798-VIII від 21.12.2016}

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мєньков Андрій Васильович
    10%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Вікторія.

    Жодних перешкод ваші виконавчі провадження не створюють для того щоб батько прийняв спадщину. Ваші борги не стосуються вашого батька, якщо він не поручався за Вас, що борги будуть повернуті. Навіть якщо батько є вашим поручителем, то це також не завадить отримати спадщину. Але тоді кредитори за рішенням суду зможуть звертати стягнення на спадкове майно.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Батько э окремою фізичною особою дієздатною , тому він може вільно самостійно приймати рішення щодо спадку та інших дій, Ваші арешти та статус у виконавчому провадженні жодним чином не впливають на батька та його рішення.

    Сторонами провадження є лише ви та інші особи визначені у вашому провадженні.

    Серед іншого зазначу:

    З 24 лютого 2022 року в Україні введено режим воєнного стану. На час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється. В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини; в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу; забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі.". На даний час нотаріус може лише завести спадкову справу, видача свідоцтва можлива лише після закінчення военного стану.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    12%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Батько не несе ніяких зобов'язань за вашими боргами, тому й ніяк не прив'язаний до Ваших виконавчих проваджень, тому вільно може вступати у спадщину та оформляти спадкове майно.

    Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз'яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку (наказ Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України»).

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Вікторія, якщо в спадщину одразу вступає батько і не планує на Вас здійснювати реєестраці/перереєстрацію, то звісно обмежень ніяких.

    Звертайтесь

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Вікторія!

    Наяність відкритих щодо Вас виконавчих проваджень, в тому числі накладення арешту на ваше майно, ніяк не впливає на можливість вашого батька прийняти спадщину від його матері. Якби арешт був накладений на спадкове майно, тоді б вашому батьку довелося звертатися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту у порядку, передбаченому ч.1 ст.59 ЗУ «Про виконавче провадження». Адже, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, тобто смерті спадкодавця (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

    Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

    Згідно зі статтею 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

    Згідно з частиною 1 статті 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Згідно зі статтею 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

    За змістом частин 1, 2 статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти стосовно свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    Відповідно до частини 1 статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Пунктом 2 постанови № 5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.06.2016 року «Про судову практику в справах при зняття арешту з майна» встановлено, що позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або інші законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно).

    Згідно з частиною 1 статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України