Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 липня 2022, питання №68859 250₴

Дія закону 7140-1. Чи підлягаю я мобілізації?

Доброго дня. Мене звати Юрій. Я інвалід з дитинства по зору ( катаракта на лівому оці) 3-тя група інвалідності. Чи можу я знятись з військового обліку? І що для того потрібно. Маю двох маленьких дітей. Допоможіть зорієнтуватися. Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю!

    ВИ НЕ ПІДЛЯЄТЕ ПРИЗОВУ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ЩО ВИ МАЄТЕ НА УВАЗІ ПІД ЗНЯТИСЬ З ОБЛІКУ?

    ДЛЯ ТОГО, АБИ ВАС ВЗАГАЛІ НЕ БУЛО В СПИСКАХ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ, ПОТРІБНО ПРОХОДИТИ ВЛК, І ВАС ПОВИННІ ВИЗНАТИ ЗА ЇЇ РЕЗУЛЬТАТАМИ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ЮРІЮ, НЕ ФАКТ, ЩО НАВІТЬ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВАС МОЖУТЬ ВИКЛЮЧИТИ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    !!! ОДНАК, ОСКІЛЬКИ У ВАС Є ІНВАЛІДНІСТЬ, ВАМ НЕ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЬ ДО ВІЙСЬККОМАТУ ВЗАГАЛІ.

    ВИ НЕ ПІДЛЯЄТЕ ПРИЗОВУ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ...

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    ...

    «….03 травня 2022 07:28

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 03 травня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    ...

    5. Є особами з інвалідністю (незалежно від групи) (за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о); посвідчення, яке підтверджує відповідний статус; пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна рік тому

    Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Ви маєте право на відстрочку від призову у зв'язку х інвалідністю (ст. 23 - не підлягають призову особи, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації у зв'язку з інвалідністю і Вам НЕ потрібно ще додатково проходити ВЛК та зніматися з обліку. Достатньо мати документ, який встановлює інвалідність.

    У випадку додаткових питань- звертайтесь, на все добре!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юрію!

    Як інвалід, Ви маєте право на відстрочку!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    Також Ви маєте право на виїзд за кордон!

    Згідно роз’яснень Держприкордонслужби від 03 травня 2022 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Зокрема в них зазначено:

    "З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    5. Є особами з інвалідністю (незалежно від групи) (за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність: довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о); посвідчення, яке підтверджує відповідний статус; пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики);"

    Питання зняття з обліку знаходиться в компетенції ТЦКСП, тобто військомату.

    Вони регулюються статтею 37 Закону України про військову службу, де йдеться про взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних знімаються:

    які відбувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    {Абзац третій пункту 2 частини п'ятої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1150-IX від 28.01.2021, № 1417-IX від 27.04.2021}

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    3) з військового обліку резервістів знімаються:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України на нове місце проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, податкової міліції, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Юрію.

    Знятися з військового обліку Ви зможете коли, наприклад, будете вибувати в іншу місцевість, тобто змінювати місце постійного проживання або за кордон.

    Якщо Ви мали на увазі виключення з військового обліку, то це автоматично не відбувається. Потрібний висновок медичної комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Тим не менш, відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вас не можуть призвати на військову службу без вашої згоди, бо маєте інвалідність. Для цього проходити ВЛК не потрібно, але треба надати до військкомату копію довідки МСЕК про встановлення інвалідності.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю...".

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0378-22#Text):

    " I. Загальні положення...

    3. Основними завданнями Реєстру є:

    ведення військового обліку громадян України;...

    II. Суб’єкти Реєстру та їх завдання...

    16. Органами ведення Реєстру є ТЦК та СП...

    17. Орган ведення Реєстру для виконання функцій ведення Реєстру призначає відповідальних осіб за ведення Реєстру.

    18. Призначена відповідальна особа за ведення Реєстру відповідно до покладених на неї обов’язків здійснює:

    внесення відомостей до електронних форм облікових карток призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до нормативно-правових актів з питань ведення військового обліку, взяття (зняття) на військовий облік з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів з існуючими обліковими даними;

    внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, ТЦК та СП, військових частин, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;

    верифікацію персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних або резервістів, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію;...

    III. Відомості, що вносяться до Реєстру...

    2. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:...

    відомості про стан здоров’я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;.."

    ---

    Доброго дня, Юрію! Як особа з інвалідністю Ви звільнені від призову на військову службу під час мобілізації, але це не означає, що Вам не буде, не може бути вручена повістка про призов - в РТЦК та СП невідомо про Ваш стан здоров'я, зокрема, як особи з інвалідністю. Ви можете звернутись до РТЦК та СП із заявою про внесення до Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів відомостей до Ваших персональних даних як особи з інвалідністю, що убезпечить Вас від видання та вручення Вам повістки про призов. Якщо залишити так я є, не звертатись до РТЦК та СП, то у випадку вручення повістки необхідно буде подавати заяву в РТЦК та СП про надання відстрочки від призову з даної Вашої підстави - як особи з інвалідністю.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    60%

    Юрію!

    Самостійно маєте повне право не звертатись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки!

    У випадку вручення повістки Ви зобов'язані з'явитись із документами, що підтверджують Вашу інвалідність, та просити надання Вам відстрочки відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}

    НА ЖАЛЬ, НАЯВНІСТЬ 2 МАЛЕНЬКИХ ДІТЕЙ НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України