Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 14 липня 2022, питання №69269 250₴

Оформлення документів на квартиру

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з таким запитанням. Мій батько хоче продати свою квартиру та почати оформлення документів. Але він стоїть на обліку у психіатора. Не дієздатності та групи інвалідності через психічне захворювання він немає. Напишіть будь ласка чи може бути це перешкодою для оформлення документів та оформлення договору купівлі-продажу.
Буду вдячний Вам за відповідь.
З повагою, Тарас.

Відповіді юристів (11)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю. Теоретично може бути перешкодою, якщо у нотаріуса виникнуть сумніви у його дієздатності. Але до моменту набрання чинності рішення про визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною 100 % сказати як може обернутися справа- неможливо.

    Звертайтесь якщо необхідна додаткова інформація за допомогою кнопки "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю!

    ОСКІЛЬКИ РІШЕННЯ ПРО ВИЗНАННЯ ЙОГО НЕДІЄЗДАТНИМ НЕМАЄ, ВІН МАЄ ПРАВО НА УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ.

    НОТАРІУС МАЄ ПЕРЕВІРЯТИ ДІЄЗДАТНІСТЬ ОСІБ ПЕРЕД УКЛАДЕННЯМ УГОДИ. ЦЕ, ЗОКРЕМА, ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ НАСТУПНИМ:

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО НОТАРІАТ"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text

    Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії

    Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    {Частина друга статті 43 із змінами, внесеними згідно із Законом № 159-IX від 03.10.2019}

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

    {Частина третя статті 43 із змінами, внесеними згідно із Законами № 5492-VI від 20.11.2012, № 2443-VIII від 22.05.2018}

    {Частину четверту статті 43 виключено на підставі Закону № 159-IX від 03.10.2019}

    {Стаття 43 в редакції Закону № 614-VI від 01.10.2008}

    Стаття 44. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичних осіб і перевірка цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, перевірка повноважень представника фізичної або юридичної особи. Встановлення намірів сторін вчиняти правочин

    Під час посвідчення правочинів визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь.

    Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи здійснюється за паспортом громадянина України або іншими документами, передбаченими статтею 43 цього Закону (крім посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, виданого за місцем роботи фізичної особи), які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії. У разі потреби нотаріусу надається довідка про те, що особа не страждає на психічний розлад, який може вплинути на її здатність усвідомлювати свої дії та (або) керувати ними.

    {Частина друга статті 44 із змінами, внесеними згідно із Законами № 5492-VI від 20.11.2012, № 2443-VIII від 22.05.2018}

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов’язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    При перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з її установчими документами, інформацією про таку особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності.

    {Частина четверта статті 44 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3205-VI від 07.04.2011, № 5410-VI від 02.10.2012, № 1666-VIII від 06.10.2016}

    У разі наявності у нотаріуса сумнівів щодо поданих документів він може витребувати від цієї юридичної особи, державного реєстратора, податкових органів, інших органів, установ та фізичних осіб додаткові відомості або документи.

    {Частина п’ята статті 44 із змінами, внесеними згідно із Законами № 406-VII від 04.07.2013, № 440-IX від 14.01.2020}

    Нотаріус при посвідченні правочинів, вчиненні інших нотаріальних дій за участю уповноваженого представника встановлює його особу відповідно до вимог статті 43 цього Закону, а також перевіряє обсяг його повноважень.

    Нотаріусу подається довіреність або інший документ, що надає повноваження представникові. Дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, перевіряється нотаріусом за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

    {Частина сьома статті 44 із змінами, внесеними згідно із Законом № 159-IX від 03.10.2019}

    Якщо від імені юридичної особи діє колегіальний орган, нотаріусу подається документ, в якому закріплено повноваження даного органу та розподіл обов’язків між його членами.

    У разі наявності сумнівів щодо уповноваженого представника, а також його цивільної дієздатності та правоздатності нотаріус має право зробити запит до відповідної фізичної чи юридичної особи.

    Нотаріус зобов’язаний встановити дійсні наміри кожної із сторін до вчинення правочину, який він посвідчує, а також відсутність у сторін заперечень щодо кожної з умов правочину.

    Встановлення дійсних намірів кожного з учасників правочину здійснюється шляхом встановлення нотаріусом однакового розуміння сторонами значення, умов правочину та його правових наслідків для кожної із сторін.

    Встановлення дійсних намірів однієї із сторін правочину може бути здійснено нотаріусом за відсутності іншої сторони з метою виключення можливості стороннього впливу на її волевиявлення.

    Правочин посвідчується нотаріусом, якщо кожна із сторін однаково розуміє значення, умови правочину та його правові наслідки, про що свідчать особисті підписи сторін на правочині.

    {Стаття 44 в редакції Закону № 614-VI від 01.10.2008}

    ТАКИМ ЧИНОМ, ОСКІЛЬКИ ЧОЛОВІК МАЮ ПОВНУ ЦИВІЛЬНУ ДІЄЗДАТНІСТЬ, ВІН МАЄ ПРАВО НА ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ТА ПРОДАЖ НЕРУХОМОСТІ. НОТАРІУС ЦЕ ВСЕ ПЕРЕВІРИТЬ В ПРОЦЕСІ УКЛАДЕННЯ УГОДИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Сам факт наявності захворювання та знаходження на обліку у лікаря не є підставою для обмеження прав особи. До моменту обмеження дієздатності або визнання особи недієздатною, вона вправі зчиняти будь-які юридично значимі дії.

    Інше, що якщо в майбутньому, за позовом заінтерсованої особи, буде встановлено, що особа внаслідок психічного розладу не розуміла наслідкв вчиняїмих дій, то укладений договір може бути визнаний недійсним.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    За потреби може бути надана письмова консультація.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 30 Цивільного кодексу України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Особа є дієздатною до моменту встановлення її недієздатності в судовому порядку.

    Єдиною підставою визнання особи недієздатною є наявність хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (стаття 39 Цивільного кодексу України).

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу.

    Якщо рішення суду не виносилось, особа є цілком здоровою та може укладати правочини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Законодавство України передбачає можливість невизнання угоди, якщо вона підписана суб'єктом, не здатним розуміти і усвідомлювати, що він робить. Причому, не обов'язково, щоб громадянина визнали недієздатним, буде досить того, що він був неадекватним в момент, коли підписувалися первинні документи. За рішенням суду, угода з такою людиною може бути визнана недійсною.

    ЯКЩО ВАШ БАТЬКО СТОЇТЬ НА ОБЛІКУ В ПСИХДИСПАНСЕРІ ТО ПРИ РФОРМЛЕННІ УГОДИ ЦЕ БУДЕ БАЧИТИ НОТАРІУС І ТІЛЬКИ ВІН БУДЕ ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ЗАТВЕРДЖУВАТИ УГОДУ ЧИ НІ.

    Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тарасе!

    Ні, перешкодою це не буде, оскільки він є особою дієздатною і має право на самостіне укладання будь-яких угод.

    Ось Вам коротка довідка з цього приводу:

    Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    Фізична особа визнається недієздатною тільки з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

    Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 Цивільного Кодексу України).

    Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною. Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визнання особи недієздатною і буде встановлено, що вимога була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

    ВИСНОВОК: перед тим, як батька буде укладати договір купівлі-продажу квартири, рекомендую Вам отримати консультацію в його лікаря-психіатора.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Тарас!

    Встановлення особи громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, є обов’язковим правилом нотаріальної практики. Нотаріус повинен пересвідчитись, що саме ця особа є заінтересованою особою і саме відносно неї вчиняється нотаріальна дія.

    Така особа встановлюється за документами, що виключають будь-які сумніви щодо особи громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії1. Сьогодні кількість найменувань документів, що свідчать особу громадянина, про що йдеться в п. 10 Інструкції про порядок учинення нотаріальної дії посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад України). Це такі документи:

    - паспорт (громадянина України, громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний або службовий паспорт, національний паспорт іноземця чи документ, що його заступає);

    - посвідчення особи. До них відносяться посвідчення особи моряка, посвідчення водія, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення особи, видане за місцем роботи громадянина, посвідка на проживання особи, яка мешкає на Україні, довідка про звільнення з місць позбавлення волі.

    Встановлення осіб, що не досягли 16 річного віку, здійснюється за свідоцтвом про народження. Встановлення особи громадянина можливе також за іншими документами, що не викликають сумнівів щодо особи громадянина.

    Особа представника, що діє за дорученням фізичної чи юридичної особи також перевіряється нотаріусом. Також установлюється особа громадянина, який підписує документ в силу хвороби чи іншої причини громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, але не може підписати угоду, і особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, але не може підписати угоду.

    Всі перераховані в Інструкції документи, які свідчать про особу громадянина можна пред’явити не по кожній нотаріальній дії. З урахуванням характеру нотаріальної дії вимагаються також певні документи , що встановлюють особу громадянина. Наприклад, у разі посвідчення угод, видачі свідоцтва про право на спадщину, про право власності, посвідчення юридич6них фактів тощо необхідно пред’явити паспорт, а для засвідчення вірності копії документа чи виписок із нього можна пред’явити будь-який з тих документів, що встановлюють особу громадянина.

    Також проводиться перевірка дієздатності громадян та правоздатності юридичних осіб, які беруть участь в угодах, а також перевірка повноважень представника.

    Під дієздатністю розуміють здатність своїми діями набувати цивільних прав та створювати для себе цивільні обов’язки. Дієздатність фізичних осіб виникає в повному обсязі з 18 років, а в випадках, коли законом допускається вступ до шлюбу до досягнення 18 років, така особа набуває дієздатності в повному обсязі з моменту одруження.

    Дрібні побутові угоди, розпоряджатися заробітною платою, стипендією (але не речами, придбаними за ці гроші), авторськими та винахідницькими правами, вносити вклади до кредитних установ і розпоряджатись ними мають право неповнолітні віком від 15 до 18 років. Вони мають право володіти , користуватись і розпоряджатись майном трудового чи селянського господарства, якщо є їх членами. Можуть бути засновниками молодіжних і громадських організацій. За шкоду, заподіяну ними іншим особам несуть цивільно-правову відповідальність За законодавством України неповнолітні від 15 до 18 років органами опіки і піклування можуть бути за наявності достатніх підстав обмежені у праві користуватись їх заробітною платою або стипендією.

    Інші угоди укладаються неповнолітніми від 15 до 18 р. за згодою їх батьків (усиновителів) або піклувальників.

    Мінімальну дієздатність мають неповнолітні, що не досягли 15 річного віку: вони можуть вчиняти дрібні побутові угоди, вносити вклади до кредитних установ і розпоряджатись ними. За шкоду, заподіяну неповнолітнім, який не досяг 15 річного віку, відповідають його батьки (усиновителі) або піклувальники. Інші угоди укладають батьки (усиновителі) або піклувальники від імені неповнолітніх 2.

    Таким чином, нотаріус повинен установити вік особи що звернулась за посвідченням угоди. Для цього він витребує документи, в яких вказано вік учасників угоди.

    Дієздатність дорослих громадян також може бути обмежена: наприклад, якщо за рішенням суду такий громадянин зловживає спиртними напоями чи наркотичними засобами, внаслідок чого себе і свою сім’ю ставить в важке матеріальне становище. Він є обмежено дієздатним, і йому може бути назначений піклувальник, зі згоди якого він може укладати угоди по розпорядженню майном, одержувати заробітну плату, пенсію, або інші доходи і розпоряджатися ними.

    Громадянин може бути визнаний за рішенням суду повністю недієздатним, якщо внаслідок душевної хвороби чи недоумства він не може розуміти значення своїх дій або керувати ними. Таким особам назначається опікун, який від його імені та в їх інтересах вчиняє всі необхідні угоди.

    Викладені вище обставини визнання громадянина обмежено або повністю недієздатним робиться під час бесіди з особою, яка звернулась за посвідченням угоди. Особливу увагу треба звернути, коли до нотаріуса звертається немічна стара людина, поведінка якої є незвичною, в ході бесіди нотаріус має зробити висновки, чи розуміє така людина значення своїх дій, та наслідки їх вчинення.

    Як уже зазначалось, як правило нотаріально посвідчувані угоди, а також заяви та інші документи підписуються в присутності нотаріуса, і нотаріус на місці може пересвідчитись у справжності підписів зацікавлених осіб. Якщо угода, заява чи інший документ підписаний у відсутності нотаріуса, громадянин повинен особисто підтвердити, що документ підписано саме ним.

    Бувають випадки, коли громадянин внаслідок фізичної хвороби чи з інших поважних причин не може власноруч підписати угоду, заяву, чи інший документ. Тоді ці документи за його дорученням і в його присутності, а також в присутності нотаріуса підписує інший громадянин. У посвічувальному написі зазначаються причини, з яких заінтересована особа не могла власноруч підписати документ, але при цьому слід зазначити , що угоду не може підписувати особа, на користь якої або з участю якої її посвідчено.

    За здійсненням нотаріальної дії до нотаріуса може звернутись неписемний, глухий, німий, глухонімий або сліпий. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 1994 року встановлює ряд правил, що гарантують захист інтересів осіб, що мають фізичний недолік або є неписемним.

    Якщо за вчиненням нотаріальної дії звернувся неписемний, то нотаріус читає йому текст документа, про що на документі робиться відповідна відмітка, а підписується за дорученням неписемного інша особа. Нотаріус обов’язково зачитує текст документа і в тому разі, коли за вчиненням нотаріальної дії звертається сліпий громадянин. Якщо сліпий громадянин письменний, він сам підписує документ, а якщо ні, то це питання вирішується так, як і в попередньому випадку.

    Існують певні складнощі, коли за вчиненням нотаріальної дії звертається глухий, німий, або глухонімий. Якщо такий громадянин писемний, то він сам прочитує документ і підписує його, а якщо ні, то при вчиненні нотаріальної дії обов’язково повинна бути присутня людина, яка може порозумітись з глухим, німим або глухонімим і посвідчити своїм підписом, що зміст документа відповідає волі учасника нотаріальних дій.

    Під час перевірки справжності підпису відомих нотаріусу посадових осіб організацій, установ і підприємств прибуття цих осіб кожного разу до нотаріуса не є обов’язковим, якщо в нього є зразки їх підписів, справжність яких не викликає сумніву.

    Все це стосується не тільки нотаріусів, а й посадових осіб, які вчиняють нотаріальні дії згідно з Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народних депутатів України, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 25 серпня 1994 року.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    12%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Тарасе.

    Якщо батько себе адекватно поводить і у нотаріуса не виникне підстав сумніватися чи розуміє він і відповідає за свої вчинки, то жодних перепон для відчуження квартири перебування батька на обліку у психіатра не спричиняє.

    Порядком вчинення нотаріальних дій передбачено, що дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов'язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Лише сам факт обліку не є перешкодою.

    Обмеження встановлюється судом, якщо такого обмеження по дієздатності/правоздатності не має, жодних перешкод у будь-яких діях.

    Звертайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Фактично Ваш батько не має ніяких обмежень щодо оформлення документів, тобто відвідування лікаря психіатра, не може бути перешкодою, в реалізації його прав, зокрема права укладати договір купівлі-продажу.

    Перебування на обліку псих. диспансері є підставою для визнання договору купівлі-продажу недійсним.

    Підставою недійсності правочину, а саме договору купівлі-продажу, є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 Цивільного Кодексу України, а саме:

    Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

    Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

    Звертаємо увагу, що серед підстав не названо ч. 4 ст. 203 Цивільного Кодексу України, яка містить вимогу відповідності правочину формі, установленій для нього законом. Отже, недодержання форми правочину не означає автоматичного визнання його недійсним. Водночас правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

    Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

    До оспорюваних правочинів належать такі:

    учинені без відповідного дозволу (ліцензії);

    учинені під впливом помилки;

    фіктивний правочин, тобто правочин, учинений без наміру створити правові наслідки, які передбачалися ним;

    удаваний правочин, тобто правочин, який учинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, і деякі інші.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Тарасе!

    Рішення суду про визнання вашого батька недієздатним або обмежено дієздатним відсутнє, а наявність психічного захворювання/розладу не обов'язково впливає на дієздатність. Раджу перед візитом до нотаріуса звернутися до психіатра, в якого ваш батько перебуває на обліку, пройти психіатричний огляд та отримати відповідний медичний висновок, в якому має бути зазначено, що стан психічного здоров’я вашого батька свідчить про його дієздатність. У такому випадку проблем з оформленням точно не виникне.

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

    Глава 4. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, перевірка повноважень представника фізичної особи

    1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    {Пункт 2 глави 4 розділу I виключено на підставі Наказу Міністерства юстиції № 1951/5 від 26.12.2012}

    2. У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов'язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    Відповідно до постанов Верховного Суду України № 6-1531цс16 від 28.09.2016 року, № 36-9цс12 від 29.02.2012 року, № 6-9цс12 від 29.02.2012 року підставою для визнання правочину недійсним може бути лише абсолютна неспроможність особи в момент його вчинення розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України