Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 липня 2022, питання №69571

Чи можливо закінчити військову підготовку на кафедрі офіцерів запасу?

Наприкінці червня 2022 року мій син отримав ступінь бакалавра та має намір продовжити навчання у магістратурі. Окрім цього, впродовж останніх двох років він проходив військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при військовому університеті.
Для закінчення військової підготовки необхідно пройти медичний огляд на придатність до військової служби (медогляд проходиться виключно через військкомат) і з’явитися на військові збори, після успішного проходження яких дається присяга, а згодом і присвоюється офіцерське звання.
Маю побоювання, що військкомат не дасть можливості закінчити військову підготовку, а одразу мобілізує, оскільки відстрочки на даний момент немає: бакалавра вже отримав а на магістра ще не зарахований.
Військовий університет посилається на П.8 ст.17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":
Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.
Та, як я розумію, це не застосуєш, бо зараз мобілізація, а не строкова служба…
Зокрема у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" знайшла цікавий пункт :
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

- інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Кого саме це стосується і на які Закони спирається?


Мене цікавить як урегульовується наше питання.
Заздалегідь вдячна.

Відповіді юристів (6)

    Кузьменко Богдан  Сергійович
    Добрый день, в данном случае нужна полная консультация в ходе которой будет разработан определённый алгоритм действий, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Кого саме це стосується і на які Закони спирається? - не буде перебільшенням сказати, що законодавці самі не розуміють, хто сюди відноситься.

    Дійсно, зараз не строкова військова служба, і стаття 17 Закону України "Про ВОіВС" не підлягає застосуванню. Тут можна зіграти на тому, що Ваш син призовного віку, і по суті, якщо читати законодавство буквально, призову під час мобілізації не підлягає.

    Чи не можна закінчити військову кафедру після вступу до магістратури?

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    • Ольга Клієнт рік тому

      Доброго дня! Дякую за відповідь.

      Зарахування до магістратури буде не раніше 25 вересня на бюджет і майже до кінця жовтня на контракт. Військові ж збори плануються на вересень. Тоді медогляд має бути на кінець серпня виходить. То, на жаль, не вийде ніяк дочекатися зарахування…До того ж, я не знаю які наслідки будуть, якщо цьогоріч не потрапити на збори. Можливо, звісно, що якось урегулюється питання і можна буде доєднатися до зборів наступного року, наприклад.

      Питання: в якому статусі на даний період безпечніше перебувати "офіцер запасу" чи "призовного віку"?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Однлзачно, що в статусі «призовника».

        Звання офіцера запасу фактично відносить особу до 3 хвилі мобілізації, хоча і кажуть, що хвиль як таких не існує

        • Ольга Клієнт рік тому

          Дуже вдячна за відповідь

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            БУДЬ-ЛАСКА! У ВИПАДКУ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!

            Якщо консультація була корисною, буду вдячний за натиснуту Вами галочку внизу мого фота (відгук вітається).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України