Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 20 июля 2022, вопрос №69645

Выезд заграницу студента

Здравствуйте, я переселенец из Херсонской области , недавно выехал и получил документы о зачислении в польский вуз , съездил сделал визу но в большинстве военкоматов просто размахивают руками и ищут причины что бы не давать отсрочку хотя все документы на руках.
Могу ли я попытаться выехать в Польшу без отсрочки отталкиваясь от студенческой визы и того что не могу получить отсрочку по месту прописки так как город оккупирован, спасибо.

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Без дозволу на перетин кордону від військомата, Ви виїхати не зможете.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Ні, без дозволу військкомату Вас не пропустять.

    Якщо Ваші права порушені, потрібно на місці скаржитись на незаконні дії працівників військкомату.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрый день, Влад!

    Нужно видеть ваш военно-учетный документ, чтобы понимать в каком статусе Вы находитесь (призывник или военнообязанный). К сожалению, без посещения военкомата выехать за границу у Вас не получиться. Если Вы имеете статус военнообязанного, то нужно подавать на имя начальника военкомата письменное заявление о предоставлении отсрочки от мобилизации и выдаче разрешения на выезд за границу. Если призывника - только о выдаче разрешения на выезд за границу, как лицу, которое за своим военно-учетным статусом не подлежит мобилизации.

    Обращайтесь, если Вам нужна детальная консультация и образец заявления у военкомат.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Валде!

    Без відстрочки ТЦК та СП виїхати не вдасться!

    ПІЛСТАВИ І ПОРЯДОК ТАКИЙ:

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза, або міжнародний студентський квиток ISIC

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    ЩОДО ОТРИМАННЯ міжнародного студентського квитка ISIC:

    він має таку саму правову силу, що і студентська віза або студ. квиток, але його набагато легше та дешевше оформити!

    Це можна зробити тут:

    https://isic.org.ua/?fbclid=IwAR3Yj086j9RT6psQllDe...

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСП по місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військкомату пройти медичну комісію (або обійтися без проходження комісії) та отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання в іглзниглму ВУЗі для Держапогранслужби.

    ЯКЩО ВІЙСЬКОМАТ ВІДМОВЛЯЄ У ВІДСТРОЧКИ БЕЗ НАЛЕЖНИХ ПРИЧИН, ТРЕБА ВИМАГАТИ ПИСЬМОВУ ВІДПОВІДЬ ТА ОСКАРЖУВАТИ ЇЇ!

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Алгоритм отримання відстрочки від мобілізації та перетину кордону студентам іноземних навчальних закладів наступний:

    1. Після зарахування до іноземного ВУЗу потрібно отримати, перекласти на українську та посвідчити переклад: довідки про статус студента або наказ про зарахування (обов'язково), студентський квиток (для військкомату необов’язковий, обов’язковий для перетину кордону), контракт про навчання (бажано).

    2. Звертаєтесь до військомату з вашими документами, та вимагаєте надати документ у формі довідки про відстрочку від мобілізації на підставі навчання за кордоном та проставити відмітку про відстрочку у вашому тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного. У довідці має бути зазначено про дозвіл на виїзд за кордон.

    3. З вашими документами та довідкою з військомату перетинаєте кордон.

    Якщо військомат не буде виконуванувати ваші законні вимоги рекомендую наступний порядок дій:

    1. Заздалегідь підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військомату про надання відстрочки від мобілізації. До заяви долучити копії ваших документів. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    3. Звернення на гарячу лінію Мініреінтеграції, яке надало таке роз'яснення

    Військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчається в іноземних вишах.

    Для цього студенту необхідно мати такі документи:

    - відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки з вишу, де навчається студент

    - дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки; його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документів, що підтверджують навчання в іноземному університеті.

    Якщо у Вас виникають проблемні питання із зазначеної тематики – необхідно звертатися на «Гарячу лінію» Мінреінтеграції за номером телефона: +38 044 355 1478 та 0 800 355 1478 – цілодобово.

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    Нет, обязательное условие - это наличие военно-учётного документа с отметкой об отсрочке от призыва на воинскую службу по мобилизации и справки об отсрочке от призыва на воинскую службу по мобилизации с разрешением на выезд за границу.

    Нужна помощь, полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України