Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 серпня 2022, питання №70600

Смогут ли военнообязанные женщины выехать за кордон?

С 1 октября собираются женщин ставить на воинский учёт.Там есть определенный перечень профессий. Я по диплому Архитектор ( сейчас не работаю), там есть Полиграфия, что есть родственной, потому что наверное каждый архитектор может выполнять эту работу. Мне 33 года, есть ребенок 6 лет, у мужа отец инвалид 2 группы. В законе было указано, что одного из родителей мобилизируют, скажите, подлежу ли я мобилизации и смогу ли выехать за границу после 1 октября?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марія!

    Поки що мобілізація стосується тільки чоловіків, і я не чув, щоби жінок призивали на військову службу без їхньої згоди. А якщо навіть така ситуація зміниться, то батько Вашого чоловіка, який є інвалідом 2 групи, може бути підставою для відстрочки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Марія!

    ВСЕ ТАКИ ПРОПОНУЮ ДЕЯКИЙ ЧАС ПОЧЕКАТИ. ПИТАННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЖІНОК НА ДАНИЙ ЧАС ДО КІНЦЯ НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО.

    ЯКЩО ВИ СТАНЕТЕ НА ОБЛІК, ТОДІ ЗА КОРДОН ВИЇХАТИ НЕ ЗМОЖЕТЕ.

    Які обов'язки будуть покладені на жінок після того, як останні стануть на облік?

    На жінок, які стануть військовозобов'язаними, будуть поширюватися норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

    З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Висновки:

    Якщо підсумувати вищевказане, то слід звернути увагу жінкам на накази Міноборони та все-таки не нехтувати військовим обліком у воєнний час. Важливо зрозуміти, що ніхто не примушуватиме Вас йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України