Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 06 серпня 2022, питання №70772

Вопрос о переезде 17 летней в другую страну

Моей дочке 17 лет она хочет выехать из Украины в Беларусь, с отцом мы в разводе. Считается ли моя дочка совершеннолетней после 16 лет? И требуется ли согласие оформлять у нотариуса ещё и отца? Ведь с отцом как я и написала в разводе. Благодарю вас за ответ

Відповіді юристів (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    С 16 лет граждане Украины могут пересекать границу без разрешения родителей, только на основании свих паспортных документов.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Тобто після досягнення відповідного віку непотрібно просити дозволу батьків, щоб виїхати закордон чи вїхати.

    Права дитини з 16 років:

    • право укладати трудовий договір;
    • право навчання водінню автомобілем;
    • право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я);
    • право на вільний самостійний виїзд за межі України;
    • право взяти шлюб за рішенням суду, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Самостійно, без супроводу і письмової згоди батьків, дитина може виїжджати за межі України з 16 років. Але в різних країнах законодавство відрізняється і це може давати певні обмеження.

    До прикладу, якщо діти віком 16-18 років приїхали до Польщі без батьків чи законних опікунів, вони вважатимуться там дітьми без нагляду. За польськими законодавчими нормами, їх можуть помістити у заклади для тимчасового перебування, поки їх не заберуть законні представники – батько, мати або інша людина, яка уповноважена ними нотаріально.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до законодавства України фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    Але в різних країнах законодавство відрізняється і це може давати певні обмеження.

    До прикладу, якщо діти віком 16-18 років приїхали до Польщі без батьків чи законних опікунів, вони вважатимуться там дітьми без нагляду. За польськими законодавчими нормами, їх можуть помістити у заклади для тимчасового перебування, поки їх не заберуть законні представники – батько, мати або інша людина, яка уповноважена ними нотаріально.

    Зараз пункти пропуску між Україною та Білорусью не працюють.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України