Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 14 серпня 2022, питання №71281 150₴

Чи збережеться соціальна допомога?

Доброго дня. Оформляєм параграф 24 в Німеччині, ще не отримуєм соц виплати, але плануєм, маєм квартиру яку оплачує держава. Чи є якийсь спосіб придбати недорогий автомобіль, і при цьому зберегти всі виплати?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Яна!

    Фінансова соціальна допомога, в Німеччині може бути нарахована та виплачена виключно у випадку, якщо засоби існування не можуть бути покриті доходами або активами переселенців (до такої категорії також включаються збереження), адже призначення виплат проводиться виключно після перегляду соціальними робітниками потреб та статусу особи.

    Усі особи, що реєструються у Jobcenter, подають заяву на отримання допомоги, при цьому обов’язково вказуючи власний дохід та наявні активи. До такого доходу, зокрема, але не виключно, враховуються: отримання заробітної платні, винагороди за здійснення власної господарської діяльності, дохід від здавання майна в оренду, допомога на дітей/за інвалідністю/на утримання тощо, єдиноразовий дохід (наприклад, з продажу майна, спадщина, вихідна допомога тощо), стипендії та ін.

    Окрема увага приділяється доходу дорослих осіб, що перевищує 3100 євро, або наявність транспортного засобу на кожну працюючу особу в сім’ї, що перевищує вартість 7500 євро.

    Не враховується як дохід:

    • Дохід від капітальних активів, що не перевищує 100 євро на рік.
    • Доход від зайнятості, що не перевищує 100 євро на місяць (виключно для осіб, що не досягли 15 років).
    • Неоподатковуваний дохід особи, що здійснює утримання домогосподарства (зокрема, подарунки неповнолітнім, вартість яких не перевищує 3100 євро).

    Також при здійсненні розрахунку доходу проводиться розрахунок чистої вартості майна, що вираховується від його валової вартості. Передбачена похибка розміром 10–20% від суми.

    Існують окремі норми для вирахування вартості авто: так, у разі, якщо для того, щоб дістатись до місця роботи, необхідний автомобіль, при підрахунку враховуються транспортні витрати у розмірі 0,20 євро за кілометр. Також враховуються витрати на страхування транспортного засобу.

    Водночас багато положень про визначення доходу є спірними, та у судовій практиці Німеччини наявні прецеденти стосовно оскарження розміру видатків, що мають враховуватись при визначенні допомоги, або санкцій за порушення соціального законодавства, що вже були розглянуті судами чи мають юридичні обґрунтування. Багато з них ще й досі є дискусійними та невизначеними, тому не буде зайвим звернутись за юридичною допомогою, якщо ви маєте сумніви щодо розміру призначеної допомоги.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю

    Yana Клієнт рік тому

    Доброго дня, можете дати коротку та просту відповідь чи є спосіб купити авто щоб не втратити соц.допомогу?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Хочете коротку відповідь? Будь ласка: так, Ви маєте право на недороге авто, і це не стане перешкодою для отримання соцвиплат. Хоча, якщо б Ви уважно прочитали написане мною раніше, Ви би це зрозуміли і так!

      Вдачи у Німеччині!

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    В заявлении в центр занятости (Jobcenter) обязательно необходимо указать наличие автомобиля и его рыночную стоимость. Если пособие уже выплачивается и куплен недорогой автомобиль, указать его наличие можно при повторной подаче заявления. Также можно уточнить, что делать, чтобы не нарушать установленные правила, у куратора центра занятости.

    Для беженцев в Германии никаких препятствий к такой покупке нет, но получателям пособий по безработице важно, чтобы центр занятости счел авто приемлемым.

    Транспортное средство признается приемлемым, если его реальная стоимость на рынке не более 7 500 евро. В некоторых случаях приемлемой может быть признана и более дорогая машина (например, если у заявителя большая семья, имеются физические ограничения, требующие использования специального оборудования).

    Согласно решению Федерального социального суда от 06.09. 2007, подходящими для получателей социала признаются транспортные средства не дороже 7500 евро.

    Если авто классифицируется, как подходящее, оно признается частью неприкосновенного актива и не засчитывается в Hartz4 (Социальный кодекс SGB, книга II, Раздел 12 Активы, подлежащие рассмотрению). То есть, его наличие никак не повлияет на размер выплат.

    РЕКОМЕНДУЮ ПЕРЕД ПОКУПКОЙ АВТО УТОЧНИТЬ ВСЕ ДЕТАЛИ В ЦЕНТРЕ ЗАНЯТОСТИ.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Можете купить ,но не больше чем установленная стоимость законодательством ФРН, но уточните эту информацию в органе занятости.

    Транспортное средство признается приемлемым, если его реальная стоимость на рынке не более 7 500 евро. В некоторых случаях приемлемой может быть признана и более дорогая машина (например, если у заявителя большая семья, имеются физические ограничения, требующие использования специального оборудования).

    Согласно решению Федерального социального суда от 06.09. 2007, подходящими для получателей социальных выплат, признаются транспортные средства не дороже 7500 евро.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Ситуація залежить від Вашого матеріального стану.

    Українці, які подали заяву на тимчасовий захист за §24 Закону про правовий статус іноземних громадян, мають право на соціальну допомогу, аналогічну до осіб, які подали заяву на отримання притулку (Asyl). Відповідно до закону про соціальні гарантії для шукачів притулку (Asylbewerberleistungsgesetz - AsylbLG), біженцям надається допомога, яка має покривати витрати на харчування, опалення, одяг, здоров'я і базові побутові витрати, а також "особисті" витрати, такі як, наприклад, відвідання культурних заходів. Для осіб, які проживають у притулках для біженців, як правило, значна частина цих потреб може на розсуд соціальних служб покриватися наданням речової допомоги - одягу, харчів чи меблів, проїзних на громадський транспорт або квитків на заходи.

    Якщо речова допомога не надається і людина не мешкає у гуртожитку, наданому соціальними службами, вже починаючи з березня, соціальні служби громади проживання мають виплачувати кожному дорослому, якщо він проживає окремо 367 євро на місяць (по 330 євро, якщо біженець мешкає з чоловіком або дружиною). Дорослі віком до 25 років, які мешкають з батьками - 294 євро. Підлітки 14-17 років - 326 євро, діти від 6 до 14 років - 326 євро, до шести років - 249 євро. Заява на отримання соціальної допомоги біженцям подається до відомства із соціальних питань при громаді проживання (Sozialamt). Ці виплати надаватимуться протягом перших 18 місяців (з 01.09.2022 року очікуються зміни). Якщо тимчасовий захист буде подовжено, біженець отримуватиме дещо вищі виплати, які дорівнюватимуть виплатам для соціально незахищених і довгостроково безробітних жителів Німеччини.Якщо біженець подає заяву на соціальну допомогу і вказує наявність грошових коштів понад 200 євро або цінностей відповідної вартості, спершу заявнику доведеться використати ці запаси, перш ніж буде виплачено допомогу. Таким майном можуть бути, наприклад, дорогі прикраси або ж автомобіль, на якому біженець приїхав до Німеччини (якщо авто зареєстроване на заявника).

    Успіхів

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Яно!

    Дивіться, знайомі мали схожу на Вашу ситуацію, і також прагнули придбати в Німеччині автомобіль, зі збереженням соціальних виплат.

    Вони мали інформацію, що мають право придбати автомобіль не дорожче 7500 євро без втрати допомоги. Однак при подальшій консультації в центрі зайнятості, їм цю інформацію спростували. Повідомили про суму щось до 3 тисяч євро чи щось подібне.

    Тому краще уточніть безпосередньо самі, адже маю інформацію станом на березень 2022 року (можливо і скоріше за все вона змінювалась). Юристи не завжди можуть бути в курсі іноземного законодавства, у тому числі німецького.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня!

    Майже не має. Або це має бути дуже недорогий автомобіль, вартість якого може математично бути обгрунтована з огляду на соц. виплати, які ви отримуєте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України