Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 августа 2022, вопрос №71539 600₴

Відстрочка для студента іноземного ВНЗ

Мені 43 роки. У липні я склав іспит і поступив до польського університету на магистерську програму. Тепер я отримав довідку від університету, про "прийом іноземця на денну форму навчання". Але там вказано, що я "прийнятий на навчання на період з 01.10.2022..." Також там вказано, що я вже оплатив навчання. Чи маю я вже зараз право на відстрочення та виїзд за кордон? Наприклад, у цій статті https://tsn.ua/ato/studenti-yaki-zakinchili-bakalavrat-i-vstupatimut-do-magistraturi-chi-mayut-voni-pravo-na-vidstrochku-2102806.html сказано, що "Навіть, якщо військовозобов'язаний вступає на магістратуру, офіційно списки студентів формуються від 1 вересня — коли починається навчання. У проміжок між закінченням бакалаврату і вступом на магістратуру людина не є студентом і не має права на відстрочення." З цього випливає, що я ще не є студентом і не маю право на відстрочення, поки не почнеться навчання. Але я не зможу почати навчання, якщо я не буду в університеті на початок занять! Тож чи є я студентом юридично, чи ні, і чи підпадаю я під норму про відстрочення для "здобувачів вищої освіти"? Чи можу я сміливо йти до військомату і впевнено відстоювати свої права на відстрочення і виїзд навіть у суді? Чи тут є сумніви? Також хочу зазначити, що, хоча сам університет видає студентські квітки лише у жовтні, мені вдалося отримати міжнародний студентський квиток ISIC.

Ответы юристов (11)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: Зможете виїхати , але довідку з іноземного ВНЗ , треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.)Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції, та під час дії воєнного стану. • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.• здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні. • --- З повагою, Костянтин Гончаренко

    Комаса Александр Владимирович

    Доброго дня.

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном:

    - студентський квиток або студентська віза;

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    - військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Приблизний перелік документів, що подаються до центру комплектування для отримання вфстрочки від привозу:

    - заява про надання відстрочки та дозволу на виїзд.

    - документи що підтверджують навчання з перекладом на українську мову, посвідчений нотаріально:

    - довідка із закладу про зарахування на денну форму навчання.

    - контракт про проходження навчання.

    - квитанція про оплату за навчання.

    - запрошення на курси.

    Документи повинні бути нотаріально посвідчені (кожна сторінка та перекладені на українську мову).

    Документи робіть в 2-х екземплярах, 1- В територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (військомат), 2 КОМПЛЕКТ ВАМ БУДЕ ПОТРІБНИЙ НА КОРДОНІ.

    В ДОКУМЕНТАХ ПРО НАВЧАННЯ ОБОВ'ЯЗКОВО МАЄ БУТИ ЗАЗНАЧЕНА ФОРМА НАВЧАННЯ: ДЕННА АБО ДУАЛЬНА.

    За необхідності надання додаткових роз'яснень, звертайтесь.

    З повагою, Олександр Комаса.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Антон.

    В статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    У Вас є всі підтверджуючі документи, що Ви вже є здобувачем вищої освіти за кордоном. Вам достатньо перекласти документи на українську мову та завірити підпис перекладача нотаріально. Потім на підставі наданих Вам докуметів військкомат має оформити відстрочку від призову по мобілізації та надати дозвіл на виїзд за кордон. З документами з військкомату зможете виїхати за кордон на навчання не чекаючи 01 жовтня.

    Наразі є скарги від військовозобов"язаних, що військкомати відмовляють у наданні відстрочки тим особам які на час введення воєнного стану не були здобувачами освіти, але це незаконно. В законі такого положення просто не існує. Відмову треба оскаржувати до адміністративного суду. При цьому правомірність прийнятого рішення має доводити саме військовий комісаріат (Центр комплектування) як суб"єкт владних повноважень. Вам достатньо тільки звернутися до суду. У разі задоволення позову судові витрати Вам будуть компенсовані, у тому числі послуги адвоката.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день! Ви вже вважаєтесь студентом з моменту зарахування до університет!

    Алгоритм отримання відстрочки від мобілізації та перетину кордону студентам іноземних навчальних закладів наступний:

    1. Після зарахування до іноземного ВУЗу потрібно отримати, перекласти на українську та посвідчити переклад: довідки про статус студента або наказ про зарахування (обов'язково), студентський квиток (для військкомату необов’язковий, обов’язковий для перетину кордону, ISIC підходить), контракт про навчання (бажано).

    2. Звертаєтесь до військкомату з вашими документами, та вимагаєте надати документ у формі довідки про відстрочку від мобілізації на підставі навчання за кордоном та проставити відмітку про відстрочку у вашому тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного. У довідці має бути зазначено про дозвіл на виїзд за кордон.

    Ви маєте право звернутись до військкомату як за місцем реєстрації, так і за фактичним місцезнаходженням. При однаковій «адекватності» співробітників військкомату краще звертатись за місцем реєстрації, оскільки вам не потрібно буде становитись на облік (процедура має пройти швидше).

    Якщо звертатиметесь до військкомату за фактичним місцезнаходженням, спочатку треба буде стати на облік (можуть вимагати довідку ВПО), що займе додатковий час та буде окремою бюрократичною перепоною.

    Відповідно статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text ) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову. Закон не визначає чи повинна особа навчатися саме в українських ЗВО чи іноземних.

    3. З вашими документами та довідкою з військкомату перетинаєте кордон. Станом на зараз з перетином кордону є суттєві проблеми, більшості студентів відмовляють у перетині кордону без пояснення причин. Тому, на жаль, гарантувати успішність перетину кордону станом на зараз неможливо.

    Роз’яснення від 08.08.2022: Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/ ):

    Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Якщо військкомат не буде виконувавати ваші законні вимоги рекомендую наступний порядок дій:

    1. Заздалегідь підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військкомату про надання відстрочки від мобілізації. До заяви долучити копії ваших документів. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    3. Звернення на гарячу лінію Мініреінтеграції, яке надало таке роз'яснення

    Військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчається в іноземних вишах.

    Для цього студенту необхідно мати такі документи:

    - відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки з вишу, де навчається студент

    - дозвіл на перетин кордону від керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки; його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документів, що підтверджують навчання в іноземному університеті.

    Якщо у Вас виникають проблемні питання із зазначеної тематики – необхідно звертатися на «Гарячу лінію» Мінреінтеграції за номером телефона: +38 044 355 1478 та 0 800 355 1478 – цілодобово.

    Проходження медичної комісії можливо, але не потрібно цього боятися. Це є формальною процедурою, особливо якщо ви давно не проходили мед. комісію (1 раз на 5 років). Якщо з документами все в порядку, спроб вас мобілізувати не буде (серед моїх клієнтів таких випадків не було).

    Якщо виникнуть проблеми при перетині кордону, рекомендую такий алгоритм.

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетину кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби України, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    2. Скарга до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    3. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО ВСІ ДОКУМЕНТИ ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ ЗАКОНОДАВСТВА, ТО ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Послідовність дій (без цього ніяк):

    • Звернутися в ТЦКСП (військомат).
    • Надати військово-обліковий документ та підтверджуючи документи про навчання за кордоном (якщо у Вас документа немає - оформлять).
    • Пройти військово-лікарську комісію.
    • Отримати військово-обліковий документ із запис про відстрочку.
    • Отримати дозвільні документи на перетин кордону.

    ГОЛОВНЕ! ПОКИ У ВАС НА РУКАХ НЕ БУДЕ БЕЗДОГАННИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ НАВЧАННЯ ЗА КОРДОНОМ, ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) НЕ ЙДІТЬ - ЗАМІСТЬ НАВЧАННЯ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ!!!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    ххх

    ЗАРАЗ ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text

    воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень;

    ххх

    Вам потрібно надати до ТЦКСП (військомат) письмову заяву на відстрочку від мобілізації та на перетин кордону.

    Заяву на відстрочку необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, треба забрати собі.

    Зразок заяви:

    До ___РТЦК та СП

    ___

    Адреса: ___

    Від: ___

    ___року народження

    Адреса проживання:

    Тел.:

    Заява

    Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як здобувачу фахової вищої освіти, у зв’язку із навчанням за денною формою здобуття освіти в

    університеті___-що знаходиться___.

    Вказані вище обставини підтверджуються: копією довідки №___від___, копією студентського квитка___, копією контракту___.

    Додатки:

    1. Копія Довідка №___від___,
    2. Копія студентського квитка___,
    3. Копія контракту___.
    4. ___

    ___.2022р. ___ ___

    Відповісти на Ваше звернення ТЦКСП повинен на протязі місяця.

    В ДОКУМЕНТАХ ПІДТВЕРДЖУЮЧИХ НАВЧАННЯ В ЗАКОРДОННОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ПОВИННО БУТИ ОБОВ'ЯЗКОВО ВКАЗАНО, ЩО ВАС ЗАРАХОВАНО НА ДЕННУ ФОРМУ НАВЧАННЯ.

    ДОКУМЕНТИ ВІД ІНОЗЕМНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ:

    1. студентський квиток або студентська віза;
    2. перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі (контракт, сповіщення про зарахування, виклик на навчання).

    ВАЖЛИВО!ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ ВІД ІНОЗЕМНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ПОВИННІ БУТИ АПОСТІЛІРОВАНИ В КРАЇНІ ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ТА ПЕРЕВЕДЕНІ ОФІЦІЙНЕ В УКРАЇНІ.

    ВІЙСЬКОМАТИ ЦЕ ВИМАГАЮТЬ.

    ПЕРЕЛАД ПОВИНЕН БУТИ ЗАВІРЕНИЙ НОТАРІУСОМ.

    В ДОКУМЕНТАХ ПІДТВЕРДЖУЮЧИХ НАВЧАННЯ В ЗАКОРДОННОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ПОВИННО БУТИ ОБОВ'ЯЗКОВО ВКАЗАНО, ЩО ВАС ЗАРАХОВАНО НА ДЕННУ ФОРМУ НАВЧАННЯ.

    АПОСТИЛЬ[1] (фр. apostille) — международная стандартизированная форма заполнения сведений о законности документа для предъявления на территории стран, признающих такую форму легализации. Штамп «Апостиль» ставится на оригиналы и копии документов.Основная статья: Гаагская конвенция 1961 года.

    ххх

    ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ВЛК БУДЕ РОЗГЛЯНУТО ВАШУ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    3.8.

    Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    ВАША ЗАЯВА ПОВИННА БУТИ РОЗГЛЯНУТА ПІСЛЯ ВЛК, ТА ПОВИННО БУТИ ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ (ЧИ НІ) ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. ЯКЩО ВІДСТРОЧКУ НЕ НАДАДУТЬ, ВИ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ.

    ДЛЯ ЗАХИСТУ ВАШІХ ПРАВ, КРАЩЕ УКЛАСТИ УГОДУ З АДВОКАТОМ.

    КРАЩЕ ЩОБ З ПЕРШОГО КРОКУ ЗВЕРНЕННЯ ДО ВІЙСЬКОМАТУ ВАС СУПРОВОДЖУВАВ АДВОКАТ.

    ДОЗВІЛ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ПОВИНЕН МІСТИТЕ НАСТУПНЕ:

    • ЯКИЙ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ВИДАВ;
    • КОМУ ВИДАВ;
    • НА ПІДСТАВІ ЧОГО ВИДАВ;
    • СРОК ДІЇ ВІДСТРОЧКИ;
    • ПЕЧАТКА, ПІДПИС.

    БУЛО ОПРИЛЮДНЕНО НОВЕ ТРАКТУВАННЯ ПРАВИЛ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ПРИКОРДОННОЮ СЛУЖБОЮ УКРАЇНИ.

    ОСТАННЄ ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу:

    Виїзд студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу:

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які, навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Антоне!

    Все не так складно, як Ви собі уявляєте, але в такому випадку як у Вас принципово важливо, аби всі документи були оформлені правильно!

    Проте, давайте по порядку...

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза, або міжнародний студентський квиток ISIC

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    ЩОДО ОТРИМАННЯ міжнародного студентського квитка ISIC:

    він має таку саму правову силу, що і студентська віза або студ. квиток, але його набагато легше та дешевше оформити!

    Це можна зробити тут:

    https://isic.org.ua/?fbclid=IwAR3Yj086j9RT6psQllDe...

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військкомату пройти медичну комісію (або обійтися без проходження комісії) та отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання в іноземному ВУЗі для Держапогранслужби.

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь нервує у разі виникнення необхідності звернутися до територіального центру комплектування, але ніякого ризику в тому для Вас не існує! Нічого складного в цій процедурі також не передбачається. Якщо у Вас відсутній ВК (чи приписне), то працівники ТЦКСП повинні Вам його оформити.

    ТЕПЕР З ПРИВОДУ ВАШИХ ПОБОЮВАНЬ І ПИТАНЬ...

    По великому рахунку Ви вважєтесь зарахованим до ВУЗу з моменту підписання контракту та першої проплати за навчання! Тому сам моент початку навчання вже не грає принципової ролі. Хоча Ви праві в тому, що для ДПСУ це може бути причиною не пускати Вас "передчасно" за кордон. Хоча це і буде незаконно з їх боку! Тому я би радив Вам спробувати переконати ВУЗ щодо зміни формулювання в довідці. Їм яка різниця!

    З приводу відстрочки можете сильно не переживати: Ви її маєте з моменту підписання контракту з іноземним ВУЗом!

    Стаття 23 Закону Про мобілізацію:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    ПРО ВСЯК ВИПАДОК ВАМ ТАКОЖ СЛІД ПАМ’ЯТАТИ ЩО

    законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Крім повної консультації надам також необхідні зразки документів, що належали моїм клієнтам, по яких вони вже успішно виїхали за кордон!

    Вдачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Антон!

    Мушу також проінформувати Вас, що зараз існують певні проблеми на кордоні з Вашою категорією виїздних чоловіків, штучно і в суперереч закону створені Держприкордонеслужбою, але до того часу, як Ви оформите всі необхідні документи і зберетесь виїзджати з України, переконаний, що все владнається!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    ВИ МАЄТЕ ПРВО НА ВІДСТРОЧКУ ТА ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

    У відповідності до абзацу другого частини статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2196-IX від 14.04.2022 р.,

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

    При цьому зазначена норма Закону не передбачає дискримінацію за державною приналежністю ВНЗ, його організаційній форми та власності.

    Також, вказана норма Закону не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання з моменту зарахування особи в якості особи, що здобуває освіту.

    У відповідності до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон якщо вони є добувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    З системного та семантичного аналізу зазначених норм права, виходячи з презумпції верховенства праваможливо зробити наступні висновки:

    • Право на отримання відстрочки від мобілізації набувають здобувачі вищої та передвищої освіти які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти з моменту зарахування в якості здобувача такої освіти та на весь час навчання.
    • Вказане право є безумовним, не може бути звужено та відстрочено в часі.
    • Право на отримання належних документів що засвідчують відстрочку від мобілізації та дозволу на виїзд за кордон, є похідним та невід’ємним від права на отримання відстрочки. Орган, який прийняв таке рішення зобов’язаний зробити відповідний запис в військово-обліковому документі.

    Відмова в здійсненні дій передбачених чинним законодавством та порушення прав громадянина може бути оскаржена в адміністративному порядку до вищестоячого органу Міністерства оборони, безпосередньо до Міністерства оборони, спеціалізованої військової прокуратури або до суду.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Звертатись до суду, Вам рано, Ви вважаєтесь студентом з моменту зарахування на навчання, а не початку навчального процесу,

    Щодо документів для перетину кордону, то Вам необхідно:

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які,навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Успіхів

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Антоне!

    СПРОБУЮ ВАМ ДОСТУПНО І ЧІТКО ВІДПОВІСТКИ НА ПИТАННЯ.

    Тож чи є я студентом юридично, чи ні, і чи підпадаю я під норму про відстрочення для "здобувачів вищої освіти"?

    ЯК ПРАВИЛО, ВУЗи ЗАРАХОВУЮТЬ СТУДЕНТІВ НА НАВЧАННЯ РАНІШЕ САМОГО ПОЧАТКУ НАВЧАННЯ. НАПРИКЛАД, НАКАЗ ПРО ЗАРАХУВАННЯ ВИДАЄТЬСЯ 12 СЕРПНЯ, А НАВЧАННЯ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ 01 ВЕРЕСНЯ.

    ОДНАК ТУТ КЛЮЧОВИЙ МОМЕНТ У ДАТІ, З ЯКОЇ ОСОБА ВВАЖАЄТЬСЯ СТУДЕНТОМ. У НАКАЗІ ПРО ЗАРАХУВАННЯ МАЮТЬ ЗАЗНАЧАТИ, ЩО "ПІБ ЗАРАХОВАНИЙ З "___"___ 2022 РОКУ НА НАВЧАННЯ НА ФАКУЛЬТЕТІ...СПЕЦІАЛЬНОСТІ...".

    І ПО СУТІ САМЕ ЦЯ ДАТА (ДАТА, КОЛИ ОСОБА СТАЄ ОФІЦІЙНО СТУДЕНТОМ) І Є ЮРИДИЧНИМ ЗАКРІПЛЕННЯМ СТАТУСУ СТУДЕНТА.

    "...але там вказано, що я "прийнятий на навчання на період з 01.10.2022..." - у Вашому випадку Ви стаєте студентом із 01.10.2022 і саме з цього моменту маєте право на відстрочку від мобілізації.

    Чи можу я сміливо йти до військомату і впевнено відстоювати свої права на відстрочення і виїзд навіть у суді?

    НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПОЧАТОК НАВЧАННЯ З 01.10.2022 ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЙТИ ДО ВІЙСЬККОМАТУ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВСІХ ДОЗВІЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    ОДНАК, АНТОНЕ! НАЙГОЛОВНІШЕ І НАЙНЕПРИЄМНІШЕ - НАРАЗІ ПРИКОРДОННА СЛУЖБА НЕ ПРОПУСКАЄ ОСІБ, ЯКІ ВСТУПИЛИ ПІСЛЯ 24.02.2022.

    ПИТАННЯ ЗНАХОДИТЬСЯ НА СТАДІЇ ВИРІШЕННЯ, І ТОМУ БІЛЬШ МЕНШ ЗРОЗУМІЛІ ПРОГНОЗИ ВАРТО ОЧІКУВАТИ ЗГОДОМ.

    Чи тут є сумніви? Також хочу зазначити, що, хоча сам університет видає студентські квітки лише у жовтні, мені вдалося отримати міжнародний студентський квиток ISIC.

    НА ПІДСТАВІ МІЖНАРОДЖНОГО КВИТКА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА ТИМ БІЛЬШЕ НЕ ПРОПУСТИТЬ.

    ЯКЩО ВИ ВСЕ ТАКИ ОТРИМАЄТЕ ВСІ ДОКУМЕНТІ, ТОДІ ТРЕБА ПРОБУВАТИ ВИЇЗД ЗА КОРДОН. ЯКЩО БУДЕ ВІДМОВА, МОЖЛИВІ ВАРІАНТИ:

    1. СПРОБУВАТИ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН В ІНШОМУ ПУНКТІ ПЕРЕТИНУ. ІНОДІ ПРИ ЗМІНІ ПРИКОРДОННИКІВ ЦЕ СПРАЦЬОВУЄ.

    2. ЯКЩО РЕЗУЛЬТАТІВ НЕМАЄ, ТО ПРИ ПОВТОРНІЙ ВІДМОВІ У ПЕРЕТИНІ НА ІНШОМУ ПУНКТІ ОБОВ'ЯЗКОВО ВИМАГАЙТЕ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ. ЦЕ ЗНАДОБИТЬСЯ ДЛЯ ТОГО, АБИ ПОТІМ ОСКАРЖУВАТИ ТАКІ ВІДМОВУ У СУДІ.

    3. ПРИ ВІДМОВІ У ПЕРЕТИНУ, ОДРАЗУ ПИШІТЬ СКАРГУ НА НАЧАЛЬНИКУ ПРИКОРДОННОГО ГАРНІЗОНУ ТА ТАМ ЖЕ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ.

    "Звернутися до Адміністрації Державної прикордонної служби України з письмовим зверненням можливо:

    поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    4. ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ, СПРОБУЙТЕ ЗДІЙСНИТИ ПЕРЕТИН КОРДОНУ РАЗОМ ІЗ АДВОКАТОМ ЧИ ЮРИСТОМ, ОДНАК ОБОВ'ЯЗКОВО УКЛАДІТЬ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»! МОЖУ ПРОКОНСУЛЬТУВАТИ ВАС БІЛЬШ ДЕТАЛЬНО.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Антон!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОГО ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЦЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    З СОБОЮ ДО ТЦКСП ВЗЯТИ:

    ПЕРЕКЛАДЕНІ ТА ПОСВІДЧЕНІ НОТАРІАЛЬНО:

    - студентський квиток або студентська віза (ПО МОЖЛИВОСТІ);

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі.

    ОТРИМАТИ В ТЦКСП:

    - військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ВЗЯТИ:

    ОРИГІНАЛИ ТА КОПІЇ, ЯКІ ПЕРЕКЛАДЕНІ ТА ПОСВІДЧЕНІ НОТАРІАЛЬНО:

    - СТУДЕНСЬКИЙ КВИТОК;

    - перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    ОРИГІНАЛИ ТА ЗВИЧАЙНІ КОПІЇ:

    - ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН;

    - ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    - ДОВІДКА видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України