Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 19 августа 2022, вопрос №71616

Чи можна мобілізувати жінку

Доброго дня!!Я лікар у декретній відпустці ,маю чоловіка який має відстрочку по мобілізації .Чи можу я бути мобілізована ,як мати ,що має дитину якій 1 місяць??І чи може бути мобілізований чоловік ,якщо його теща інвалід 2 групи ??

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Іро!

    На даний момент питання про мобілізації жінок не підіймається і дана тема точно не включена в порядок денний.

    І чи може бути мобілізований чоловік ,якщо його теща інвалід 2 групи ?? - може бути мобілізований, але це буде порушенням чинного законодавства. А може і не бути мобілізованим, і це відповідатиме статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Для цього варто знати процедуру отримання відстрочки та вміти захищати свої права.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ірина!

    Ну, по-перше, ше ніхто нікого не мобілізує поки що!

    По-друге, якщо ваша мати - інвалід другої групи, то це підстава для відстрочки і Вам, якщо що і Вашому чоловіку! Декретна відпустка також є підставою для відстрочки.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля моєї аватарки!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Як лікар, з 01.10.2022 Ви станете військовозобов'язаною, але у відповідності до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовка та мобілізацію" не можуть бути мобілізовані інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. Відповідно до ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", звільняються з військової служби військовослужбовці-жінки, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації та які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку. Тобто існує обставина яка унеможливлює Вашу військову службу.

    Що стосується Вашого чоловіка.

    У відповідності до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовка та мобілізацію" не можуть бути мобілізовані військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    НЕТ.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України