Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 20 августа 2022, вопрос №71638

Арест счёта в банке, по прсроченному кредиту.

Добрый день.
Исполнительная служба (частный исполнитель) наложила арест на счёт в банке (просроченный кредит), куда начисляется денежное довольствие.
Как быть?
+380681399686 (Viber)
sonar-sonar@ukr.net
Оплатить нет возможности по вышеуказанной причине.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Коли виконавець надсилає запит до банку про накладення арешту на рахунки боржника, то, як правило, вони арештовуються всі без винятку. В законі про виконавче провадження зазначено, що заборонено накладати арешт на рахунки з коштами, звернення стягнення на які заборонено законом.

    Для стягнення боргу з заробітної плати, пенсії, стипендії, соціальної виплати передбачена особлива процедура. Таке стягнення можливе лише тоді, коли у боржника відсутні інші кошти або майно, на яке можна звернути стягнення. Кошти з цих видів доходів стягують не через банк, а через взаємодію з установою, яка їх нараховує (роботодавець, навчальний заклад, пенсійний фонд, служба соцзахисту).

    Але рахунки в банках не позначаються як суто зарплатні чи пенсійні, користувач може отримувати на них кошти і з інших джерел. Тому, доцільніше говорити не про те, на які рахунки не можна накласти арешт, а про те, на які доходи не можна цього робити. А це означає, що в кожному окремому випадку, боржнику доведеться підтвердити, що рахунок, на який вже накладено арешт не підлягає такому арешту. Як це зробити? Потрібно надати виконавцю документальне підтвердження того, що на цей рахунок приходять саме такі виплати, на які заборонено звертати стягнення. Це може бути довідка з роботи, чи іншої установи, яка проводить нарахування.

    Отже, заборонено накладати арешт на пенсійний, зарплатний, та інші соціальні рахунки, але вони не ідентифікуються банком як такі автоматично. Боржникам доводиться щоразу доводити виконавцю, що рахунок арештовано помилково.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    ДІЇ ПРИВАТНОГО ВИКОНАВЦЯ Є НЕЗАКОННИМИ.

    26 березня 2022 року набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року № 2129-IX "Про внесення зміни до розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження", у зв'язку з чим припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації) визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

    Вам потрібно письмово звернутись до виконавця з вимого про зняття арешту з рахунку. Також Ви маєте право оскаржити дій державного виконавця в судовому порядку.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України