Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 23 августа 2022, вопрос №71847 150₴

Аренда квартиры с долгами по коммунальным

Заключил договор аренды на квартиру, не убедившись что там есть долги по некоторым коммунальным. В договоре просто указали показания эл.счетчика и водомера на момент заключения договора. Оплачиваю комуннальгые услуги, по факту потребления, отталкиваясь от начальных показателей. Вопрос, может ли арендодатель, подать в суд что якобы это мои долги и обязать их выплатить.

Ответы юристов (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    16.7%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Вы не обязаны платить долги по коммунальным услугам, которые образовались до заключения Вами договора.

    Главное, что вы зафиксировали показания счетчиков в договоре. Оплачивайте услуги по счетчику и сохраняйте все платежки и квитанции об оплате. Ваш договор с показаниями счетчиков, платежки и квитанции будут доказательствами вашей правоты.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Александр.

    Лицевой счет не переоформляли на ваше имя, поэтому задолженность в любом случае будет платить арендодатель. В свою очередь с Вас он сможет взыскать только новые долги которые образовались после заключения договора аренды.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Желательно видеть договор аренды. Но по общему правилу, если иное не предусмотрено договором, в соответствии с Законом Украины "Про житлово-комунальні послуги", оплате подлежат услуги которые были предоставлены Вам, в период действия договора. То есть, если оплата проводиться по учетным приборам - то Вы обязаны оплатить разницу между зафиксированными показателями и показателями на день оплаты. Взыскать с Вас оплату за период до договора нельзя

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олександре!

    Попередньо можу категорично Вам заявити, що борги по комуналці, які з'явились у ті часи, коли Ви в цьому помешканні не проживали, Вас не стосуються! Цей факт встановили досить легко: достатньо звірити дату пвідписання договору оренди та період, коли утворились борги!

    Отже згадані борги повинен оплатити орендодавець, а не Ви! То ж я не бачу в цій ситуації жодної причини для хвилювання! Продовжуйте оплачувати комунальні послуги, які Ви отримуєте і зберігати квитанції на доказ своєчасної оплати.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біли мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1. власник має сплачувати свої борги самостійно, мав переоформити особові рахунки та укласти нові договори на комунальні послуги з кожним надавачем послуг, згідно ЗУ "Про житлово-комунальні послуги"

    Орендарю НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО КОЖНОГО НАДАВАЧА ПОСЛУГ З ПИСЬМОВИМИ ЗАЯВАМИ про перерахунок боргу , адже все , що було раніше на рахунках належить колишнім власникам до сплати.

    Позов комунальники можуть подати до старого власника , але арешт за рішенням суду накладеться уже фактично на майно.

    2. Необхідно звернутись до ЦНАПу з свідоцтвом про смерть власника та договором купівлі -продажу майна, реєстратор внесе зміни.

    на основі вказаних документів розпочніть процедуру оформлення рахунків на себе, а щодо боргів нехай комунальники вирішують питання з колишніми власниками у суді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    Отношения между квартиросъемщиком и арендодателем регулируются отдельными статьями Гражданского кодекса Украины. Но для того, чтобы требования нюансов аренды были соблюдены, важно оформить соответствующий договор. Устные договоренности чаще всего правоохранительными органами не принимаются во внимание. У вас на руках должен быть договор аренды, где в письменном виде прописать все финансовые нюансы взаимоотношений между сторонами.

    Оплата жилищно-коммунальных услуг – неотъемлемая часть проживания как в собственной, так и в арендованной квартире. И для этой категории трат есть два варианта: собственник сам платит за ЖКУ. Тогда усредненная сумма или показатели согласно квитанциям ежемесячно просто добавляются к существующей арендной ставке; арендатор платит за ЖКУ. Квартиросъемщик получает квитанции, снимает показатели счетчиков и самостоятельно оплачивает коммуналку. В некоторых случаях долгосрочной аренды (более одного года) собственник переоформляет на арендаторов лицевые счета квартиры.

    Жилищно-коммунальные услуги так или иначе оплачивает арендатор. И это логично, так как именно жильцы потребляют воду, отопление и электричество. Кроме того, встречаются варианты в зависимости от конкретного арендодателя: квартиросъемщики должны оплачивать весь перечень услуг ЖКХ; квартиросъемщики должны оплачивать только счетчики, включив фиксированную плату за обслуживание придомовой территории и вывоз мусора в сумму арендной ставки.

    ГЛАВНОЕ, ЧТО У ВАС ЗАФИКСИРОВАНЫ ПОКАЗАНИЯ СЧЕТЧИКОВ - СООТВЕТСТВЕННО ПРЕДЪЯВИТЬ ВАМ ПРЕТЕНЗИЮ ПО ОПЛАТЕ ПРЕДЫДУЩИХ ДОЛГОВ АРЕНДОДАТЕЛЬ НЕ ИМЕЕТ ПРАВА.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Олександре!

    Заключил договор аренды на квартиру, не убедившись что там есть долги по некоторым коммунальным. В договоре просто указали показания эл.счетчика и водомера на момент заключения договора. Оплачиваю комуннальгые услуги, по факту потребления, отталкиваясь от начальных показателей. Вопрос, может ли арендодатель, подать в суд что якобы это мои долги и обязать их выплатить.

    ТАКА ЙМОВІРНІСТЬ АБСОЛЮТНО ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ. ПОЯСНЮЮ ПО ПУНКТАМ ЧОМУ:

    1. ОРЕНДОДАВЕЦЬ ПОДАТИ ПОЗОВ ДО ОРЕНДАРЯ ПРАВА НЕ МАЄ, ОСКІЛЬКИ НАЛЕЖНИМ ПОЗИВАЧЕМ ПРИ ПОДАННІ ПОЗОВІВ ПРО СТЯГНЕННЯ НАЯВНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ Є ПОСТАЧАЛЬНИКИ ТАКИХ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГИ.

    2. ПОСТАЧАЛЬНИКИ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ МОЖУТЬ ПОДАТИ ПОЗОВ ПРО СТЯГНЕННЯ НАЯВНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ВИКЛЮЧНО ДО ВЛАСНИКА НЕРУХОМОСТІ, А НЕ ДО ОРЕНДАРЯ.

    3. В ІНФОРМАЦІЙНИХ БАЗАХ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДАТУ ВИНИКНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ. ЯКЩО ВОНА МАЛА МІСЦЕ НА МОМЕНТ ПОЧАТКУ ОРЕНДНИХ ВІДНОСИН, ВАША ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ. ПЕРЕКОНАНИЙ, ВЛАСНИК ПРО ЦЕ ЗНАЄ.

    4. ВИ МОЖЕТЕ ПРЕД'ЯВИТИ РОЗДРУКІВКИ БАНКІВСЬКИХ ПЕРЕВОДІВ ПО ОПЛАТІ ВАМИ ПОСЛУГ ЖКГ ФАКТИЧНО СПОЖИТИХ ПОКАЗНИКІВ.

    НЕ ПЕРЕЙМАЙТЕСЬ. ШАНСІВ ЩОСЬ ВАМ "ПРЕД'ЯВИТИ" У ВЛАСНИКА НЕМАЄ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 901. Договір про надання послуг

    1. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

    2. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання...

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    " Стаття 51. Залучення до участі у справі співвідповідача. Заміна неналежного відповідача...

    2. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі...".

    ---

    Доброго дня, Олександре! По-перше, оплаті підлягає надана, спожита послуга - ніхто не може бути примушений платити за те, чого не споживав, чого не отримав. По-друге, у випадку позову орендодавця (власника квартири) до Вас про відшкодування суми комунальних платежів він має, зобов'язаний надати повний і точний розрахунок суми, ціни позову з точністю до періоду, часу виникнення заборгованості. По-третє, у випадку позову надавачів комунальних послуг до Вас про стягнення заборгованості (можливо, особові рахунки оформлені на Вас), також має бути розрахунок ціни позову - у цьому випадку Ви є, будете неналежним відповідачем, про що необхідно подати заяву до суду про заміну неналежного відповідача належним.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Для того щоб попередити це, раджу написати у формі повідомлення власнику (орендодавцю) про наявність боргів та про те, що вами виконуються зобов'язання за договором повністю та сплата відбувається за фактичним споживанням.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олександре!

    Вопрос, может ли арендодатель, подать в суд что якобы это мои долги и обязать их выплатить. - ні, адже в договорі оренди були вказані показники лічильників води та електричної енергії станом на дату підписання. Заборгованість за комунальні послуги, яка виникла до заселення наймача у квартиру, йому не переходить. Такий борг має «закрити» орендодавець (чи попередні мешканці). Орендар платить за те, чим користується згідно з показами лічильників. Пунктом абз.1 1 ч. ст. 7 Закон України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів, а згідно абз.5 ч.2 ст.7 Закон України "Про житлово-комунальні послуги" індивідуальний споживач зобов’язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

    Відповідно до ст. ст. 66, 67, 162 Житловий кодекс Української РСР за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

    Пунктом 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, які затверджені постановою КМУ від 08.10.1992 року N 572, встановлено, що власники та наймач (орендар) квартири зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору, оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

    Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі (постанова Верховного суду України від 30.05.2013 року).

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України