Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 августа 2022, вопрос №71889 150₴

Чи можу я отримати відстрочку при повторному вступі на магістра у ВНЗ

Доброго дня, в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної освіти

Підкажіть будь-ласка:
Чи надається відстрочка якщо після закінчення магістратури особа вступить знову на магістра но за дипломом бакалавра?
Чи має значення для вузу чи для военкомату те за яким дипломом я вступаю і те що я вже маю освіту магістра?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Денисе!

    Маєте право на вступ і матимете право на відстрочку від мобілізації.

    Згадана Вами стаття та Закон України не визначає кількість здобутих освіт, при яких надається відстрочка!

    Головне - це факт навчання, який Ви за необхідності підтвердите документально! І це все.

    Вступайте та матимете право на відстрочку

    Промський Євгеній Сергійович
    66.7%

    Добрий день!

    Чи надається відстрочка якщо після закінчення магістратури особа вступить знову на магістра но за дипломом бакалавра?

    Так, ви матимете право на відстрочку, кількість освіт значення не має.

    Відповідно статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text ) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти не підлягають призову.

    Чи має значення для вузу чи для военкомату те за яким дипломом я вступаю і те що я вже маю освіту магістра?

    У питанні звільнення від мобілізації ці аспекти значення не мають.

    Якщо військкомат не буде виконувавати ваші законні вимоги рекомендую наступний порядок дій:

    1. Заздалегідь підготувати письмову заяву у вільній формі на ім'я керівника військкомату про надання відстрочки від мобілізації. До заяви долучити копії ваших документів. Заява робиться у 2 екземплярах: 1 здається до канцелярії, на другому ставиться відмітка і вона залишається у вас як доказ подання заяви.

    2. Скарги до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    ВИ МАЄТЕ БЕЗУМОВНЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    У відповідності до абзацу другого частини статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2196-IX від 14.04.2022 р., «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

    Таким чином, сам факт навчання є підставою для звільнення від мобілізації. Наявність раніше отриманої освіти не перешкоджає звільненню від мобілізації.

    При цьому вказана норма не передбачає відмову наданні такого звільнення з підстав того, що особа раніше отримувала відстрочку від строкової служби.

    При цьому зазначена норма Закону не передбачає дискримінацію за державною приналежністю ВНЗ, його організаційній форми та власності.

    Всі обмеження або додаткові умови які можуть бути висунуті працівниками ТЦК СП є неправомірними.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Доброго дня Денисе. Ваше право на відстрочку передбачено у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Необхідно мати довідку з вишу про навчання на денній або дуальній формі. У разі отримання повістки подавайте заяву про надання відстрочки у двох примірниках та довідку про навчання. На вашому примірнику має бути відмітка працівника військомату про отримання заяви. При цьому має бути вказана його посада, ПІБ, дата отримання і підпис. Або відправляйте цінним листом з описом вкладення у конверт та письмовим повідомленням про вручення відправлення. Відмову військомату треба оскаржувати до суду. При цьому доводити правомірність відмови має саме військкомат як суб'єкт владних повноважень. У разі задоволення позову суд стягне на вашу користь судові витрати у тому числі на послуги адвоката.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Не зовсім зрозумів, як після закінчення магістратури Ви можете знову вступити до магістратури, але вже з дипломом бакалавра?!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації і дійсно надає право на відстрочку навіть при отриманні другої освіти:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Але ж, Ви принаймні могли б змінити специальність, але не йти знову до магістратури після закінчення того ж ступеню освіти!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Можливо я зміню Вашу думку на більш прийнянтний варінт.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Чи надається відстрочка якщо після закінчення магістратури особа вступить знову на магістра но за дипломом бакалавра?

    Так відстрочка надається на період навчання, Відповідпо п. 8 ст. 17 Закону відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання.

    у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого ступеня вищої освіти;

    у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву(денна форма навчання) від виробництва.

    При розгляді питання надання відстрочки від військової служби, влучно буде зазначити, громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв’язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров’я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами, зазначеними в абзаці третьому частини одинадцятої статті 15 Закону, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    В той же час, у разі переведення призовників, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, для навчання в інший вищий навчальний заклад із зазначеною формою навчання право на від строчку від призову на військову службу не втрачається.

    Чи має значення для вузу чи для военкомату те за яким дипломом я вступаю і те що я вже маю освіту магістра?

    Ні не має головне факт навчання, ви не позбавлені права навчатись на курсі та факультеті, та законодавство не містить зазначених обмежень.

    Ви лише не маєте права на відстрочку у проміжку між закінченням бакалаврату і вступом на магістратуру людина не є студентом і не має права на відстрочення.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ВІК ТА ПОПЕРЕДНЯ ОСВІТА НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ВАШЕ ПРАВО НА ДРУГУ ОСВІТУ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОНОМ УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: Зможете виїхати , але довідку з іноземного ВНЗ , треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.)Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.• здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні. • ---

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Денис!

    ОБМЕЖЕНЬ НЕ МАЄ.

    ТАК, ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України