Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 августа 2022, вопрос №72076

Звільнення з військової служби

Доброго дня. Як що є можливість роз'ясніть будьласка чи можу я зараз звільнитися з військової служби за Ст. 26, частина 5, пункт 2, підпункт ґ, абзац 6, маючи батька інваліда ІІ групи. Як що так, то які документи мені потрібно надати.

Ответы юристов (6)

    Бабенко Олександр Юрійович
    Бабенко Олександр Юрійович год назад

    Юрист, г. Днепр, 10 лет опыта

    Вітаю!

    Ви військовослужбовець контрактник? якщо так, то Вам слід дивитись ч5 п 3 (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - єдиний варіант більш підпадающий для Вас це - у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я; Для цього потрібно заключення ЛКК або МСЕК про необхідність догляду та оформлення постійного догляду через органи у справах опіки

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    В ЗАКОНІ ВКАЗАНА ТАКА ПІДСТАВА ЗВІЛЬНЕННЯ:

    "у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Все залежить від того, чи Ви мобілізований військовослужбовець, чи контрактник.

    Від цього нюансу потрібно відштовхуватись.

    Натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Як Ви правильно помітили, питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану саме у Вашому випадку в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    ...г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    ...у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи..."

    В будь якому разі, якщо Ви маєте таку підставу, рекомендую написати рапорт на ім'я Вашого командира частини і, пославшись на законну причину, просити його звільнити Вас з військової служби. До рапорту треба докласти завірені нотариально документи, які підтверджують іінвалідність батька, а також той факт, що окрім Вас його не має кому доглядати!

    Якщо буде відмова, то треба вимагати, аби вона була у письмовому вигляді з посиланням на норми закону. Тільки в такому випадку Ви зможете її оскаржити!

    Будть питання, натискайте кнопку звернутись біля мого профілю. Маю досвід по таким справам і можу реально допомогти!

    • Олександр Клиент год назад
      1. Велике дякую за відповідь
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Прошу і... вдачи Вам! Доречи, якщо буде не складно, натисніть зелену птичку біля моєї аватарки на знак подяки. ))


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України