Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 29 августа 2022, вопрос №72154 250₴

Выезд заграницу мужчинам, в период военного положения

Добрый день!
Подскажите пожалуйста, мой муж в ноябре 2021 года выехал в Израиль, в украинском загранпаспорта стоит виза внж, здесь в феврале 2022 (до начала войны) он получил израильский загранпаспорт «даркон».
В данным момент нам нужно срочно поехать в Украину, если он будет пересекать границу по израильскому загранпаспорту, выпустят ли его обратно из Украины? (От укр.гражданства не отказывался)

Ответы юристов (15)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Добрый день.

    В Украине отсутствует двойное гражданство. В случае. если будет обнаружено двойное гражданство, то на территории Украины к лицу применяется законодательство Украины и с территории Украины

    Если он въедет по израильскому паспорту и при этом не будет указывать о наличии у него украинского гражданства, то проблем с выездом у него не будет. На территории Украины он сможет пребывать в течении 90 дней без оформления каких-либо дополнительных документов.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    Если он въедет по израильскому паспорту, ТО никаких проблем при выезде не будет.

    Главное ничего не говорить об гражданстве Украины.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    При повторному виїзді з України можуть бути проблеми. Право на виїзд дають або повноцінне ізраїльске громадянство, або ПМЖ в Ізраїлі у вигляді штампу ДМС в українському паспорті!

    Не радив би заїджати по ізраїльскому паспорту при наявності українського і тим більше не радив би це приховувати!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю, Карино!

    НЕ РАДЖУ ЙОМУ В'ЇЖДЖАТИ В УКРАЇНУ ПО ІЗРАЇЛЬСЬКОМУ ПАСПОРТУ, АДЖЕ В УКРАЇНІ ДІЄ ПРИНЦИП ЄДИНОГО ГРОМАДЯНСТВА.

    ВЗАГАЛІ НЕ РАДЖУ "ЗАСВІЧУВАТИ" ІЗРАЇЛЬСЬКИЙ ПАСПОРТ.

    ЯКЩО У НЬОГО СТОЇТЬ ВІДМІТКА В ПАСПОРТІ ПРО ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ В ІЗРАЇЛІ, ВІН І ТАК ЗМОЖЕ ВИЇХАТИ ПО УКРАЇНСЬКОМУ ПАСПОРТУ.

    «Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    08 серпня 2022 08:49

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 08 серпня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    ...

    22. Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    - відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання в «___»/печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» ( назва країни і дата);

    - відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі «Постійне проживання «___»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи МЗС.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    12%

    Добрый день!

    Для государства Украины ваш муж так и остался украинским гражданином. не зависимо от того, есть ли у него гражданство других стран.

    Поэтому при проверке документов этот факт может быть установлен, что в дальнейшем повлечет за собой ограничения на выезд из Украины.

    Тут ни один юрист не сможет точно сказать, смогут ли установить при проверке документов наличие украинского паспорта.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Карина Клиент год назад

    Уважаемые адвокаты, благодарю Вас за ответы!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      КАРИНА!

      БУДЬ-ЛАСКА! У ВИПАДКУ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!

    • Промський Євгеній Сергійович

      Обращайтесь при необходимости!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Если наши ответы Вам помогли, отреагируйте, пожалуйста, путем отметок в ветке вопросов

    Гончаренко Константин
    18%

    Доброго дня!

    Згідно до ст. 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" військовий обов'язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    Якщо виїзджали , як громадянин Ізраїлю , можете заїхати як іноземець.

    Якщо був виїзд громадянина України то заїхати по іноземному паспорту не вийде , одразу виявлять порушення.

    ---

    Зараз в державі загальна мобілізація та воєнний стан.

    Верховна рада 24 лютого на позачерговому засіданні запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну.

    15 серпня Верховною радою, продовжено режим воєнного стану до 21.11.22, а також загальна мобілізація на такий же строк ще на 90 днів.

    період дії воєнного стану можуть оголосити загальну або часткову мобілізацію, написано в законі. Строки та обсяги визначає президент України. Але мобілізацію можуть і не оголошувати. Також військкомати можуть викликати на збори військовозобов’язаних. Чи буде обмежений виїзд за кордон для резервістів, також вирішує влада.

    Заборонити чи обмежити виїзд з території, на якій оголошено воєнний стан, чи взагалі з країни можуть не тільки для військовозобов’язаних, а й для всіх громадян. Рішення грунтується на указі президента, а приймає його, згідно з постановою Кабміну, військове командування разом з військовими адміністраціями.

    Президент України оголосив загальну мобілізацію для всіх хто спроможний та може стати до оборони.

    Призовний вік до 27-ми років включно. на строкову , але зараз мобілізація у зв язку з воєнним станом. осіб до 60-ти років чоловіків.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    З 25.02.22 окремим указом Президента № 69/2022 "Про загальну мобілізацію" заборонено виїзд чоловікам з 18 -ти до 60 -ти років.

    Якби був білий білет з виключенням з військового обліку за станом здоров я тоді ви не підлягаєте під мобілізацію та змогли б виїхати.

    Або треба мати довідку МСЕК про встановлену інвалідність у родича , що потребує вашого постійного догляду

    Можете спробувати подати довідку про вагітність дружини , проте немає такої норми прямо у Законі. або , що на Вашому утриманні є троє дітей до 18-ти років, або дитина з інвалідністю.

    При этом, Вы можете покинуть территорию Украины, при наличии таких оснований, которые указаны в:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    ---

    якщо навіть Знятий з обліку за строковою службою(в мирний час), не означає , що вас виключили і з резервістів.

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    ---

    Якщо працюєте (бронювання)

    Скажіть вашому директору нехай видасть наказ по підприємству про бронювання робітників для виконання суспільно-корисної роботи в умовах мобілізації від імені підприємства - волонтери.

    Роздати цей наказ призовникам , вони подають його до тцк сп і їх беруть на спец військовий облік дають посвідчення та довідку про відстрочку від мобілізації з цією метою (для суспільно-корисних робіт).

    Серед іншого можете знайти на фейсбук Ганну Маляр – заступник Міністра оборони України можливо вона зможе допомогти Вашому чоловікові.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 03.05.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    в Украине нет дойного гражданства и однозначно сказать нельзя - в части - будут ли проверять наличие двойного гражданства

    но если он с Израиля вьедет по израильскому паспорту и так же по нему будет возвращаться - то его пропустят

    а если вьедет в украину по укр паспорту - то нет гарантии что его выпустят без проблемно

    мое мнение лучше ехать по израильскому

    Адвокат Евгений Александрович
    18%

    Здравствуйте, Карина!

    ЛУЧШЕ НЕ РИСКОВАТЬ.

    ВЫЕХАТЬ ОН СМОЖЕТ ТОЛЬКО ПРИ НАЛИЧИИ ОСНОВАНИЙ И ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ УКАЗАННЫЕ В ИНФОРМАЦИИ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17):

    "Стаття 7. Інформація Єдиного державного демографічного реєстру

    1. До Реєстру вноситься така інформація про особу:...

    7) відомості прогромадянство або його відсутність та підстави набуття громадянства України;..."

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб’єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/784-2017-%D0%B...):

    "52. Під час здійснення ідентифікації іноземця або особи без громадянства перевіряється поданий ним паспортний документ іноземця - документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною, вживаються заходи до встановлення громадянства, прізвища, імені, по батькові (у разі наявності), дати та місця народження іноземця або особи без громадянства...

    54. Ідентифікація та верифікація іноземців та осіб без громадянства, затриманих за незаконне перебування або порушення правил перебування в Україні, які мають документи, що посвідчують особу, передбачає, зокрема, здійснення таких заходів:

    1) проведення перевірки тотожності обличчя особи та фотокартки, що міститься в паспортному документі;

    2) проведення перевірки інформації про особу засобами Реєстру;

    3) проведення у разі відсутності інформації про особу в Реєстрі перевірки згідно з картотеками та базами даних розпорядника Реєстру, його територіальних органів/територіальних підрозділів;

    4) сканування паспортного документа;

    5) фотографування особи;

    6) отримання відцифрованих відбитків пальців рук особи...".

    ---

    Доброго дня, Карино! Скажу коротко - не варто "вигадувати велосипед", все це (замовчення громадянства України) кимось колись було застосовано, на державному рівні враховано, відповідні заходи передбачені.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Гарантій виїзду не має. Більш того, Держана прикордонна служба дала роз'яснення по громадянам, які мають два громадянства. Що оскільки ви не відмовились від українського громадянства, на вас розповсюджується обов'язок, який діє у військовий час.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Карино!

    В данным момент нам нужно срочно поехать в Украину, если он будет пересекать границу по израильскому загранпаспорту, выпустят ли его обратно из Украины? - він не зможе в'їхати до України по ізраїльському паспорту, у базі даних міститься інформація про його громадянство.Така спроба фактично буде вчиненням адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204-1 КУпАП (судової практики по таких випадках достатньо https://reyestr.court.gov.ua/Review/108465497).

    У разі наміру перетнути та перетинання державного кордону України громадянином України, він повинен виконати обов`язки, передбачені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII; статтями 2, 3 цього закону передбачено, що документом, який дає право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, є паспорт громадянина України (а не іншої держави) для виїзду за кордон; перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону; правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України.

    Згідно з п.2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю, якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну: 1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 2) дипломатичний паспорт; 3) службовий паспорт; 4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий); 5) посвідчення особи моряка; 6) посвідчення члена екіпажу.

    Отже, виходячи із принципу єдиного громадянства, виїзд і в`їзд на територію України громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить ст.3 Закону України «Про порядок виїзду і в`їзду в Україну громадян України».

    Встановивши правовий зв`язок фізичної особи з державою Україна, тобто належність особи, яка перетинає державний кордон в пункті пропуску за документом громадянина іноземної держави, до громадянства України, службові особи Державної прикордонної служби України зобов`язанні керуватись правовою нормою п.1 ч.1 ст.2 Закону України «Про громадянство України», якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Відповідна правова норма міститься в ч.1 ст.3 Європейської конвенції «Про громадянство» - кожна держава визначає у своєму законодавстві, хто є її громадянами. На сьогодні наявність за громадянином України подвійного громадянства не визнається.

    Регулювання порядку здійснення права громадянами України на перетинання державного кордону здійснює Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України встановлюються правила перетинання державного кордону громадянами України. Згідно ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» перетинання державного кордону громадянами України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у ст.2 цього закону, а саме паспорту громадянина України для виїзду за кордон. Пункт 2 Правил, визначає, що перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється за переліком документів що підтверджують громадянство України та надають право на виїзд та в`їзд в Україну.

    Отже, в`їзд на територію України та виїзд з неї громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить вимогам ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», а тому за наявності підстав тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст.204-1 КУпАП.

    Оскільки початком здійснення прикордонного контролю є момент подання особою паспортного документу для перевірки, факт надання громадянином України паспортного документа громадянина іноземної держави та факт перетинання громадянином України державного кордону України по паспортному документу громадянина іноземної держави, кваліфікується як спроба незаконного перетинання або здійснення незаконного перетинання державного кордону України без відповідних документів, так як даний документ не може вважитися відповідним, тобто адміністративне правопорушення передбачене ч.1 ст. 204-1 КУпАП.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України