Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 31 августа 2022, вопрос №72272

Нікчемність договору сервітуту

Доброго дня. Судова справа 906/432/19 - Житомирська область у Господарському суді. Позов про визнання договору сервітуту недійсним. Перші дві інстанції відмовили у позові вказуючи, що договір дійсний. Какаційний суд - вказав, що позивач надав всі докази того, що договір нікчемний ( за 215 ЦК ч.2. жодна зі сторін не мала необхідного обсягу цивільної дієздатності), питання реєстрації сервітуту не розглядалося оскільки договір нікчемний і всі наступні реєстраційні дії не мають юридичних наслідків. Позов повернули на повторний розгляд до першої інстанції. У першій інстанції і наступних (апеляції та касації) в резолютивній частині розписали, що договір нікчемний, право позивача порушене ,але оскільки відповідач заявив про сплиття строку позовної давності у позові відмовили. Віддтак відповідач наполягає ,що договір сервітуту дійсний. Відповідач стоїть на позиції нікчемності договру і вимагає скасування реєстрації сервітуту у держгеокадастрі. Чи зробила відмова у позові судами нікчемний договір дійсним? Чи все ж таки він не дійсний? Як захистити позивачу своє порушене право?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Без вивчення матеріалів справи сказати щось напевно дуже важко!

    Тисніть кнопку звернутись біля мого фото, аби могли обоговорити Ваше питання більш предметно!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Рішення суду. яким встановлена нікчемність договору не є підставою для реєстратора для скасування реєстрації договору. Потрібно звертатись до суду з позовом про застосування наслідків недійсності договору, скасування державної реєстрації. Щодо питання строку давності, то можливо про щось говорити після ознайомлення з ситуацією предметно.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України