Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 сентября 2022, вопрос №72334 250₴

Могули я пересечь границу с Украины в Молдавию с внутренним паспортом

Могу ли пересечь границк Украины с Молавией если у меня загран паспорт а у моей бабули внутренний!! Я ее опекун и у ее нет загран паспорта!! Выпустят нас из за этого!! Остальные документы есть

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Ігоре!

    ЦЕ МОЖЛИВО.

    Станом на 01.09.2022 перетнути кордон можна із внутрішніми документами, якщо хтось ще не встиг, або не мав можливості оформити закордонний паспорт.

    Потім Ваша бабуся має право спробувати оформити собі закордонний паспорт, перебуваючи в Молдові.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Добрый день.

    В соответствии с информацией посольства Молдавии в Украине пересечение молдавской границы может быть осуществлено на основании документов, дающих право на его пересечение. На сегодняшний день такими документами являются:

    • действительный паспорт гражданина Украины для выезда за границу,
    • удостоверение личности на возвращение в Украину (из-за отсутствия бланков - оформляется сертификат для подтверждения личности и гражданства),
    • дети до 18 лет могут выехать на основании паспорта гражданина Украины для выезда за границу, сертификата в подтверждение личности и гражданства Украины или записи о ребенке в загранпаспорте одного из родителей, с которым выезжает.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович
    20%

    Добрий день!

    В’їзд з України до Молдови наразі здійснюється за будь-якими документами чи їх копіями, які дозволяють ідентифікувати особу (паспорти, проїзні документи, посвідчення водія, студентський білет, пенсійне посвідчення, медичне свідоцтво про народження тощо).

    На українсько-молдовському кордоні відмінено карантинні обмеження для громадян України та іноземців, які в’їжджають з території нашої держави. Тест на COVID-19 та підтвердження вакцинації не потрібні.

    Відповідно до ст.1 Закону РМ №269 від 09.11.94, неповнолітні особи (до 18 років) мають право виїжджати з Республіки Молдова та в’їжджати до Республіки Молдова лише у супроводі свого законного представника або супроводжуючої особи, призначеної у вигляді декларації законним представником, підпис якого засвідчується нотаріально. У декларації мають бути зазначені мета поїздки, її тривалість та країна призначення.

    В’їзд до Молдови домашніх тварин наразі дозволений без будь-яких документів.

    Автомобілі можуть в’їжджати з України в Молдову без обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (зеленої карти) за умови її придбання протягом 24 годин.

    Власники незареєстрованих в РМ транспортних засобів, які в’їжджають на територію Молдови або прямують через РМ транзитом з України, звільняються від оплати за користування дорогами.

    Прикордонна поліція РМ дозволяє українським автомобілям в’їзд до РМ на підставі електронних документів (у додатку “Дія”).

    До уваги громадян України, які мають намір повернутися в Україну!4 травня 2022 року Комісія з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова ухвалила рішення №20, яке дозволяє тим, хто в’їхав до Молдови без необхідних документів і нині ще перебуває на території Молдови, повернутися в Україну на основі тих документів, по яким вони в’їжджали.

    Цією можливістю можна буде скористатися лише один раз і тільки для повернення в Україну. Після цього знову в Молдову можна буде в’їхати лише на основі закордонного паспорта.

    Якщо ви опікун бабусі, окрім паспортів, ви маєте пред'явити рішення суду про призначення Вас опікуном.

    Якщо ви здійснюєте постійний догляд за бабусею, вам потрібно пред'явити посвідчення/довідку про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Поки що це можна зробити, тобто при перетині кордону скористатися внутришнім паспортом! Як буде надалі - не відомо!

    Втім, бабуся може оформити закордонний паспорт в українському консульстві в Молдові!

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Мєньков Андрій Васильович
    18%

    Добрый день Игорь. Согласно информации на сайте МИД Украины с Молдавией установлен безвизовый режим въезда. Въехать можно по внутреннему паспорту. А именно на сайте указано "Режим в'їзду: Безвізовий (для пред'явників дипломатичного паспорта, службового паспорта, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, проїзного документа дитини, паспорт громадянина України).

    Дозволений строк безвізового перебування: до 90 днів протягом 180 днів.

    Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про безвізові поїздки громадян від 18.05.2001". Для пересечения границы в качестве сопровождающего подопечного лица Вам

    необходимо предъявить документ об установлении опеки (решение суда или органа опеки).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Игорь!

    Могу ли пересечь границк Украины с Молавией если у меня загран паспорт а у моей бабули внутренний - да, можете. Но учтите следующее.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF):

    2-1. Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, - у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю I чи II групи - додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, - у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, - у супроводі одного з повнолітніх членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

    Это также подтверждается разъяснениями Госпогранслужбы от 08.08.2022 - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Также обратите внимание, что пограничники предоставляют консультации в телефонном режиме:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.
    Если для пересечения границы выбран какой-либо конкретный пункт пропуска, то перед поездкой рекомендую Вам связываться с тем подразделением, в зоне ответственности которого он находится.

    В СЛУЧАЕ ОТКАЗЫ В ПЕРЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ, ЧТО ВООБЩЕ МАЛОВЕРОЯТНО, ПРИ ОБЩЕНИИ С ПОГРАНИЧНИКАМИ МОЖЕТЕ СССЫЛАТЬСЯ НА ОФИЦИАЛЬНЫЕ РАЗЪЯСЕНИЯ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ, Правила пересечения государственной границы гражданами Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) И СТ. 19 КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ.

    Если вдруг это не поможет, советую сразу вызвать начальника пункта пропуска, а в случае последующего отказа – звонить в Администрацию ГНС Украины на телефон горячей линии (служба «ДОВЕРИЕ») +38 (044) 527-63-63 (для звонков из-за границы), 0-800-218-808, 1598.

    Если понадобиться моя помощь, обращайтесь через кнопку "Обратиться".

    При обращении указывайте свой e-mail, по которому с Вами можно связаться.

    Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    18%

    Здравствуйте!

    ОФИЦИАЛЬНОЕ СООБЩЕНИЕ МОЛДАВИИ

    https://dopomoga.gov.md/faq-ru/

    Ответы на часто задаваемые вопросы (актуализирован на 30.08.2022)

    Часто задаваемые вопросы, актуальные на 30.08.2022

    (ВОПРОСЫ-ОТВЕТЫ)

    Все нижеперечисленные нормы касаются исключительно граждан Украины (в некоторых случаях - и членов их семей с другим гражданством) которые въезжают из Украины в Республику Молдова, как транзитом, так для дальнейшего проживания в стране. Во всех остальных случаях, въезд в Республику Молдова из Румынии, а также любой другой страны ЕС, Великобритании, Норвегии, Швейцарии и т.д., как для граждан Украины, так и для граждан других стран, предполагает стандартную пограничную и таможенную процедуру со всеми необходимыми документами, включая действительный биометрический паспорт, винету, и т.д.

    1. На основании каких документов разрешен въезд на территорию Республики Молдова взрослым и детям?

    а) для взрослых – национальный документ, удостоверяющий личность (удостоверение личности/идентификационная карта), обычный паспорт;

    б) для несовершеннолетних - свидетельство о рождении/справка, подтверждающая рождение ребенка, выданная лечебным учреждением, национальный документ, удостоверяющий личность (удостоверение личности/идентификационная карта), обычный паспорт. При пересечении границы детьми, не имеющими при себе никаких документов, но в сопровождении родителей, им разрешается пересечь границу по выполнении формальностей Генеральным инспекторатом пограничной полиции.

    с) Согласно Распоряжению Комиссии по чрезвычайным ситуациям Республики Молдова №20 от 4 мая 2022, каждый гражданин Украины может один раз въехать и один раз выехать по любому из имеющихся у него документов. Но для многоразового пересечения границы необходим исключительно действительный заграничный паспорт гражданина Украины.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Правила в’їзду до Республіки Молдова

    Громадяни України можуть в’їжджати на територію Республіки Молдова із внутрішніми документами, що засвідчують особу, та без обов’язкового пред’явлення сертифікату Covid-19, про це повідомили у Комісії з надзвичайного стану Молдови.

    Окрім того, автомобілі зможуть в’їжджати на територію Молдови без зеленої карти за умови її придбання протягом 24 годин. Неповнолітні українці допускаються на територію Молдови за наявності свідоцтва про народження, внутрішнього посвідчення особи чи паспорта.

    Місця перетину кордону з Республікою Молдови.

    Державна прикордонна служба рекомендує громадянам пересікати кордон з Молдовою через пункти пропуску – «Мамалига», «Сокиряни», «Кельменці» та «Росошани».

    Також повідомляємо:

    На КПП Паланка (Palanca) –чекають безкоштовні автобуси, а також волонтери, які розвозять від кордону Молдовою. На молдавській стороні переходу розбито наметове містечко, де можна отримати медичну допомогу та лікування.

    На КПП Могилів-Подільський (Mohyliv-Podilskyi) – також безкоштовні автобуси та волонтери. Слід зважати на те, що на кордонах на виїзді з України великі черги.

    Повний перелік місць перетину кордону з Республікою Молдови:

    • Болган. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Бронниця. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Вашківці. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Велика Косниця. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Великоплоське. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Виноградівка. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Грабарівка. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Градинці. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Гребеники. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Долинське. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Домниця. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Дубове. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Залізничне. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Зелена. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Йосипівка. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Кельменці. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Кучурган. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Лісне. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Малоярославець 1. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Мамалига. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Могилів-Подільський. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Нові Трояни. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Олексіївка. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Павлівка. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Паланка (Маяки – Удобне). Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Платонове. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Подвір’ївка. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Рені. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Розалівка. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Росошани. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Серпневе 1. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Слов’яносербка. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Сокиряни. Функціонує в повному обсязі (міжнародний, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Станіславка. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Старокозаче. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Студена. Функціонує в повному обсязі (місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Табаки. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Табаки. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки)
    • Тимкове. Функціонує в повному обсязі (перетин дозволений на авто та пішки лише громадянам України та Республіки Молдова)
    • Федосіївка. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Цекинівка. Функціонує в повному обсязі (паромна переправа, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Шершенці. Функціонує в повному обсязі (з 6 до 21 год., місцевий, перетин дозволений на авто та пішки)
    • Ямпіль. Функціонує в повному обсязі (паромна переправа, перетин дозволений на авто та пішки)

    Комісія з надзвичайного стану Молдови призупинила рух поїзда Кишинів-Одеса, але КПП на спільному кордоні працюють у посиленому режимі.

    Кордон з Республікою Молдови можна перетнути на підставі одного з документів:

    • закордонний паспорт;
    • біометричний паспорт;
    • паспорт громадянина України.

    Процедура отримання статусу біженця

    Молдова прийматиме у себе всіх без винятку біженців. Уряд Молдови розгорнув центри тимчасового розміщення біля Паланки та Окниці. Кордони для українців відкриті. Також місцева влада має створити тимчасові центри розміщення для біженців.

    Ви можете попросити притулок на будь-якому пункті перетину молдавського кордону, будь-якому відділенні поліції або в офісах Бюро Міграції та Притулку. Для прохання притулку достатньо вашої усної заяви, потім за допомогою уповноважених осіб ви заповните письмову форму.

    Ви можете попросити притулок на кордоні, навіть якщо у вас немає закордонного паспорта. Ніхто не має права відмовити Вам у прийнятті вашого прохання про притулок. Зберігайте спокій у будь-якій ситуації.

    Бюро міграції та притулку Молдови запустило гарячу лінію — 080001527, служба 112 теж перенаправлятиме туди дзвінки.З додаткових питань про притулок у Молдові дзвоніть по гарячій лінії до Правового Центру Адвокатів +373 60574848, +373 60574848, +373 60966760, +373 60238927, +373 79587

    Процедура:

    Крок 1. Особисто подайте заяву (або зверніться усно) на надання притулку у:– Пункті перетину державного кордону;– Управлінні притулку та інтеграції Бюро з Міграції та Біженців;– Поліції– Пенітенціарній установі (структури Департаменту Пенітенціарних Установ Міністерства Юстиції) або підрозділі тимчасового утримання.Потім за допомогою уповноважених осіб ви заповните письмову форму.Клопотання про надання притулку має включати: декларації та всі існуючі документи, які вказують вашу особу та громадянство, попередні країни та місця проживання, попередні заяви на надання притулку, транзитні маршрути, посвідчення особи та транспортні документи, мотиви, за якими ви звертаєтесь про надання притулку .

    Крок 2. Заповніть анкету про ваші особисті дані та посвідчення особи та транспортні документи, які є у вас, мотиви, за якими ви звертаєтесь про надання притулку.

    Крок 3. Прийдіть на інтерв’ю, організоване посадовою особою, яка слухає справу, для з’ясування вашої ситуації. Ви можете прийти на інтерв’ю з адвокатом чи представником УВКБ, або з іншою неурядовою організацією.Посадова особа, яка слухає справу, проаналізує ваші мотиви та збере важливу інформацію для ухвалення рішення. Ця процедура може тривати до шести місяців.До вирішення заяви на надання притулку, Управління притулку та інтеграції видасть вам тимчасове посвідчення особи (дійсне 30 днів), яке підтверджує статус прохача притулку.В результаті, Управління притулку та інтеграції БМБ повідомить вас у письмовій формі, безпосередньо або за допомогою пошти, рішення про надання статусу біженця. Якщо вам не надали статусу біженця, у вас є право оскаржити це рішення в судовій інстанції.

    Крок 4. У разі позитивного рішення, зверніться до Бюро з Міграції та Біженців для виготовлення посвідчення особи (дозвіл на проживання).Відповідно до статті 33 Закону № 270 від 18.12.2008 про притулок у Республіці Молдова, у вас є такі права як біженець:– Бути поінформованим у письмовій формі (мовою, якою ви володієте) про ваші права та обов’язки;– Залишатися на території Республіки Молдова та отримати посвідчення особи;– Вибирати місце проживання чи вільно пересуватися;– Бути працевлаштованим, займатися вільними професіями, займатися підприємницькою діяльністю;– Бути індивідуальним підприємцем, користуватися соціальним та медичним забезпеченням та інше;– Навчатися у навчальних закладах Республіки Молдова;– Користуватися соціальним захистом, який надається сім’ям із дітьми або дітям без нагляду;– Практикувати власну релігію та виховувати дітей у ній;– Право на безпеку ваших особистих даних;– Право на вільний доступ до судової інстанції та до адміністративної підтримки;– Право не бути видвореним або повернутим назад з кордону, крім випадків, коли ви порушили законодавство Республіки Молдова;– Бути розміщеним у центрі для вразливих людей на певний період;– Брати участь, за запитом, у програмах соціальної інтеграції.

    Якщо ви біженець та бенефіціар гуманітарного захисту, і у вас немає коштів на проживання, у вас є право на грошову допомогу. Сума та спосіб її надання встановлюються Урядом. Грошова допомога надається на строк у 6 місяців, якщо Ви:– подаєте заяву;– берете зобов’язання повернути отриману суму;

    Можливість отримати працевлаштування в Республіці Молдова

    Щоб скористатися послугами з професійної інтеграції, зверніться до Національного агентства зайнятості населення за місцем проживання для отримання інформації, індивідуальної консультації або для участі в груповій консультації в рамках Клубу Праці.З адресами територіальних агенцій можна ознайомитись тут.

    Національне Агентство Зайнятості Населення може допомогти особі-біженцю безкоштовно з наступними послугами:– Підтримка під час працевлаштування;– Курси професійної підготовки;– Залучення до громадських робіт;– Професійне інформування та консультування;– Допомога з безробіття або посібник з інтеграції або професійної реінтеграції;– Інші послуги з працевлаштування.

    Більше інформації можна знайти на сайті www.anofm.md або зателефонуйте на номер 0 8000 1000 Телефонного Інформаційного Центру Ринку Праці.У Республіці Молдова для легальної роботи необхідно, щоб професійна кваліфікація, отримана у вашій країні чи іншій країні, була визнана.Існують регламентовані та не регламентовані професії. Процедура визнання кваліфікацій різниться. Для уточнення, чи ваша професія є регламентованою або не регламентованою, зв’яжіться з Інформаційним Центром Ринок Праці в Молдові.

    Незалежно від того, чи ваша професія є регламентованою або не регламентованою, зверніться до Центру Інформаційних та Комунікаційних Технологій в Освіті для визнання кваліфікації (ознайомтеся з процедурою в розділі ОСВІТИ) для отримання сертифікату з визнання кваліфікації. Також детальну інформацію щодо допомоги біженцям, можна отримати за посиланням.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброї ночі, Ігор!

    Українці можуть в’їхати до Молдови без візи із біометричним чи звичайним закордонним паспортом як туристи, чи із будь-яким українським документом, посвідчуючим особу як біженці.

    На українсько-молдовському кордоні відмінено карантинні обмеження для громадян України та іноземців, які в’їжджають з території нашої держави. Тест на COVID-19 та підтвердження вакцинації не потрібні.

    В’їзд з України до Молдови наразі здійснюється за будь-якими документами чи їх копіями, які дозволяють ідентифікувати особу (паспорти, проїзні документи, посвідчення водія, студентський білет, пенсійне посвідчення, медичне свідоцтво про народження тощо). Діти можуть перетинати кордон з свідоцтвами про народження.

    Відповідно до ст.1 Закону РМ №269 від 09.11.94, неповнолітні особи (до 18 років) мають право виїжджати з Республіки Молдова та в’їжджати до Республіки Молдова лише у супроводі свого законного представника або супроводжуючої особи, призначеної у вигляді декларації законним представником, підпис якого засвідчується нотаріально. У декларації мають бути зазначені мета поїздки, її тривалість та країна призначення.

    В’їзд до Молдови домашніх тварин наразі дозволений без будь-яких документів.

    Автомобілі можуть в’їжджати з України в Молдову без обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (зеленої карти) за умови її придбання протягом 24 годин.

    Власники незареєстрованих в РМ транспортних засобів, які в’їжджають на територію Молдови або прямують через РМ транзитом з України, звільняються від оплати за користування дорогами.

    Прикордонна поліція РМ дозволяє українським автомобілям в’їзд до РМ на підставі електронних документів (у додатку “Дія”).

    4 травня 2022 року Комісія з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова ухвалила рішення №20, яке дозволяє тим, хто в’їхав до Молдови без необхідних документів і нині ще перебуває на території Молдови, повернутися в Україну на основі тих документів, по яким вони в’їжджали.

    Цією можливістю можна буде скористатися лише один раз і тільки для повернення в Україну. Після цього знову в Молдову можна буде в’їхати лише на основі закордонного паспорта.

    Якщо ви потребуєте допомоги, додаткової інформації, чи не маєте де жити, Ви можете звернутися до організованих молдовським урядом двох таборів прийому тимчасово переміщених осіб у пунктах пропуску Атаки та Паланка або в Центр з прийому біженців у Кишиневі (вул.Гіочеілор, 1, MoldExpo – https://goo.gl/maps/wHtiqWWTzvhZZE4R7), з яких Вас буде направлено в один з 103 таборів для тимчасово переміщених осіб або надане інше житло, у т.ч. на безоплатній основі. Всю необхідну інформацію Ви можете отримати за телефонами: 080080011 (зелена лінія для біженців) або 080001527.

    Якщо ви потребуєте допомоги, додаткової інформації, чи не маєте де жити, Ви можете звернутися до організованих молдовським урядом двох таборів прийому тимчасово переміщених осіб у пунктах пропуску Атаки та Паланка або в Центр з прийому біженців у Кишиневі (вул.Гіочеілор, 1, MoldExpo – https://goo.gl/maps/wHtiqWWTzvhZZE4R7), з яких Вас буде направлено в один з 103 таборів для тимчасово переміщених осіб або надане інше житло, у т.ч. на безоплатній основі, харчування, предмети першої необхідності. Всю необхідну інформацію Ви можете отримати за телефонами: 080080011 (зелена лінія для біженців) або 080001527.

    Громадяни України можуть перебувати на території Республіки Молдова до 90 днів протягом 180 днів без додаткових дозволів.

    Комісією з надзвичайних ситуацій Республіки Молдова було прийнято рішення №21 від 18 травня ц.р., відповідно до якого, під час дії надзвичайного стану в Молдові громадянам України та членам їх сімей, які в’їхали до Молдови у період дії надзвичайного стану, а також тим, хто перебував у країні на цей момент, дозволено знаходитися на території РМ без дотримання терміну 90 днів протягом 180 днів (наразі – до закінчення дії надзвичайного стану в Молдові 08.10.22).

    Для оформлення статуса біженця необхідно звернутися в Бюро міграції та біженців МВС РМ (м.Кишинів, бульвар Штефана чел Маре, 124, тел. 022820007).

    Всю необхідну інформацію щодо статусу біженця Ви також можете отримати по телефону: 080080011 (зелена лінія для біженців).На українсько-молдовському кордоні відмінено карантинні обмеження для громадян України та іноземців, які в’їжджають з території нашої держави. Тест на COVID-19 та підтвердження вакцинації не потрібні.

    В’їзд з України до Молдови наразі здійснюється за будь-якими документами чи їх копіями, які дозволяють ідентифікувати особу (паспорти, проїзні документи, посвідчення водія, студентський білет, пенсійне посвідчення, медичне свідоцтво про народження тощо). Діти можуть перетинати кордон з свідоцтвами про народження.

    На період дії воєнного стану Урядом України прийнято Тимчасовий порядок внесення інформації до закордонних паспортів. Цей порядок передбачає можливість продовження строку дії закордонних паспортів на термін до 5 років та внесення даних дітей віком до 18 років до паспортів батьків.

    Діти можуть перетинати українсько-молдовський кордон з свідоцтвами про народження.

    Відповідно до ст. Закону РМ №269 від 09.11.94, неповнолітні особи мають право виїжджати з Республіки Молдова та в’їжджати до Республіки Молдова лише у супроводі свого законного представника або супроводжуючої особи, призначеної у вигляді декларації законним представником, підпис якого засвідчується нотаріально. У декларації мають бути зазначені мета поїздки, її тривалість та країна призначення.

    В’їзд до Молдови домашніх тварин наразі дозволений без будь-яких документів.

    Режим в’їзду: Безвізовий (для пред’явників дипломатичного паспорта, службового паспорта, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, проїзного документа дитини).

    Дозволений строк безвізового перебування: 90 днів протягом 180 днів.

    Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про безвізові поїздки громадян від 18.05.2001 р.

    Відповідно до ст. 1 Закону РМ №269 від 09.11.94, неповнолітні особи (до 18 років) мають право виїжджати з Республіки Молдова та в’їжджати до Республіки Молдова лише у супроводі свого законного представника або супроводжуючої особи, призначеної у вигляді декларації законним представником, підпис якого засвідчується нотаріально. У декларації мають бути зазначені мета поїздки, її тривалість та країна призначення.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    12%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Можливість перетинання кордону громадянами України за внутрішніми паспортами продовжено. Як повідомляли у Держприкордонслужбі, для перетину державного кордону України повнолітні громадяни повинні мати закордонний паспорт. У ДПСУ зауважували: стосовно осіб, які прямують за кордон з метою евакуації, лікування можуть прийматися окремі рішення щодо їх пропуску і важливо мати необхідні документи, які підтверджують мету поїздки.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Так, Ігоре, випустять. З урахуванням військового часу для осіб, що покидають Україну цей документ (внутрішній паспорт) є достатнім.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України