Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 06 вересня 2022, питання №72609

Нужна ли прописка в Украине или нет?

1. По закону , в течении 30 дней после выписки, нужно прописатья. Т.е. в течении месяца никто не имеет право даже требоваать прописку, верно?

Теперь вопросы:
2. Если выписаться ( сняться с места регистрации) и не прописатсья, помимо штрафа в будущем, какие могут быть последствия?
3. Имеет ли право нотариус требовать прописку или нет? (просьба сослаться на норму обязательности нормы закона)
4. Имеет ли право нотариус требовать прописку по месту работы нотариуса (город в котором он принимает)?
5. Кто еще может требовать прописку?
6. Есть ли закон какой-либо, который требует иметь гражданский пасспорт и ИНН. Если такого нет, какой закон нарушают лица, требующие эти документы?

Благодарю!

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня Євгене!

    Паспорт мати обов1язково, бо без нього Ви не зможете зробити жодного правочину.

    У статті 13 Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” вказано на те, що документи, які посвідчують особу, залежно від їх функціонального призначення поділяються на два види: документи, що посвідчують особу й підтверджують громадянство України та документи, що посвідчують особу й підтверджують її спеціальний статус.

    Окрім паспорту можуть бути такі окументи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

    • паспорт громадянина України;
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • дипломатичний паспорт України;
    • службовий паспорт України;
    • посвідчення особи моряка;
    • посвідчення члена екіпажу;
    • посвідчення особи на повернення в Україну;
    • тимчасове посвідчення громадянина України;
    • документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:
    • посвідчення водія;
    • посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
    • посвідка на постійне проживання;
    • посвідка на тимчасове проживання;
    • картка мігранта;
    • посвідчення біженця;
    • проїзний документ біженця;
    • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
    • проїзний документ особи, якій надано додатковий захист

    За проживання без реєстрації місця проживання та за несвоєчасну «прописку» передбачена адміністративна відповідальність:

    попередження, якщо таке правопорушення вчинене вперше;

    • накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо таке правопорушення вчинене повторно.

    Якщо під час подачі документів встановлено, що особа прострочила строки для реєстрації нового місця проживання, на таку особу складається адміністративний протокол за вчинення адміністративного правопорушення.

    Взагалі законодавством визначено, що громадяни України, а також іноземці чи особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

    Додатково повідомляємо, що подати заявку на реєстрацію місця проживання або зняття з реєстрації місця проживання чи оформлення інших видів послуг, можна через портал державних послуг iGov, за наступним посиланням: https://igov.gov.ua/1.

    На порталі можливо зареєструватися для отримання таких видів послуг:

    • реєстрація місця проживання особи (із опцією одночасного зняття з реєстрації з попереднього місця);
    • зняття з реєстрації місця проживання особи;
    • реєстрація місця проживання дитини до чотирнадцяти років;
    • зняття з реєстрації місця проживання дитини до чотирнадцяти років;
    • зняття з реєстрації місця проживання особи у зв'язку зі смертю;
    • надання довідки про реєстрацію місця проживання/перебування особи.

    Податковим кодексом України не передбачена обов’язкова реєстрація громадян у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, ні з моменту їх народження, ні з настанням певного віку.

    Якщо фізична особа (в т.ч. малолітня особа) не має обов’язків щодо сплати податків, не отримує доходів, що підлягають оподаткуванню, та не підпадає під визначення платника податків, то підстав для включення відомостей про неї до Державного реєстру немає.

    Відповідно до пункту 70.1 ПКУ центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, формує та веде Державний реєстр.

    До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які є:

    • громадянами України;
    • іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;
    • іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

    Облік фізичних осіб - платників податків, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки.

    Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з ПКУ.

    Згідно з пунктом 2 розділу I Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, Державний реєстр створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, збори у порядку та на умовах, що визначаються ПКУ та іншими нормативно-правовими актами України, з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотриманням податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України