Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 сентября 2022, вопрос №72716

Чи можуте Управління комунальної власності та концесії при Раді міста примусово зняти з квартирного обліку на квартиру

Моя мама Галина, фізична особа, пропрацювала 42 роки в медицині (працює і по сьогодні), 30 років стоїть в черзі на квартиру. Станом на сьогодні в однокімнатній квартирі, що тимчасово надана для проживання від роботи (з наявним ордером направо проживання), прописані 3 особи: Моя мама Галина, її син (повнолітній) та внучка 4 років.
Я, її син, отримав у спадок будинок в селі, від батька (житловою площею приблизно 30 кв.м.) в 2018 році, з родиною проживаю в орендованій квартирі.
Чи можуть так зване Управління комунальної власності та концесії при Раді міста зняти з черги на квартиру мою маму Галину при відмові нею писати заяву про зняття мене як сина претендента на житлову площу, аргументуючи це тим , що її син та внучка забезпечений житлом? При цьому посилаються на " Права і обов'язки громадян у сфері надання житлово-комунальних послуг", без конкретних статтей.

Ответы юристов (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Підстави зняття з черги на отримання житла прямо передбачені Житловим кодексом України та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень.

    Громадяни знімаються з квартирного обліку у випадках:

    1. поліпшення житлових умов, внаслідок якого відпали підстави для надання іншого жилого приміщення;
    2. одноразового одержання за їх бажанням від органів державної влади або органів місцевого самоврядування грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення у встановленому порядку;
    3. припинення трудових відносин з підприємством, установою, організацією особи, яка перебуває на обліку за місцем роботи, крім випадків, передбачених законодавством України;
    4. засудження до позбавлення волі на строк понад шість місяців;
    5. подання відомостей, що не відповідають дійсності, які стали підставою для взяття на облік, або неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання про взяття на облік;
    6. скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
    7. отримання грошової компенсації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 719 "Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей".

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Особами, які потребують постановки на квартирний облік, визнають таких, які::

    1) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначений виконавчими комітетами обласних, Київською та Севастопольською міською радою разом з радами профспілок. Потрібно зазначити, що на сьогодні функції таких органів виконують Рада міністрів АРК, обласні державні адміністрації, Київська і Севастопольська державні адміністрації.

    2) проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

    3) хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї. Перелік зазначених захворювань затверджено у додатку 1 до Наказу МЗ УССР від 08.02.85 № 52;

    4) проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;

    5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;

    6) які проживають у гуртожитках;

    7) які проживають в одній кімнаті по дві і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, або особи різної статі, старші за 9 років, крім подружжя (в тому числі якщо займане ними жиле приміщення складається більш як з однієї кімнати).

    Тими, що потребують поліпшення житлових умов визнаються також громадяни, які проживають у комунальних чи невпорядкованих стосовно умов даного населеного пункту квартирах: особи, які належать до інвалідів війни; особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (стаття 10); Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, особи, нагороджені орденами Слави, Трудової Слави, “За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР” усіх трьох ступенів; учасники бойових дій та учасники війни; працівники, які тривалий час сумлінно пропрацювали на одному підприємстві, в установі, організації.

    Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов ведуть:

    Це роблять виконавчі комітети органів місцевого самоврядування по місцю реєстрації громадянина.

    Також облік можуть вести і по місцю праці, але у випадку якщо підприємство, установа, організація мають житловий фонд і ведуть житлове будівництво або приймають дольову участь в житловому будівництві. Водночас при бажанні такі особи можуть ставати на квартирний облік і по місцю проживання.

    Де і як стати на облік.

    Громадян беруть на облік, як тих, хто потребує поліпшення житлових умов:

    1) По місцю проживання – виконавчий комітет органу місцевого самоврядування при участі громадської комісії з житлових питань, яка створюється при такому виконавчому комітетові;

    2) По місцю роботи – за загальним рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу кооперативної або іншої громадської організації і відповідного профспілкового комітету. При цьому беруться до уваги рекомендації трудового колективу. Рішення про встановлення на облік громадянина, як такого, що потребує покращення житлових умов затверджує виконавчий комітет місцевої ради.

    Чи може пенсіонер, який вийшов на пенсію з певного підприємства, стати на облік на цьому підприємстві, як особа, яка потребує покращення житлових умов

    Так, може. Відповідно до ст.37 Житлового кодексу особи, які залишили роботу на цих підприємствах, в установах, організаціях у зв’язку з виходом на пенсію, ставлять на облік так само як і тих хто безпосередньо працює на підприємстві.

    Підстави зняття з квартирного обліку

    Відповідно до ст. 40 Житлового кодексу громадяни перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до одержання жилого приміщення. Разом з тим, є підстави, коли це може відбутися раніше:

    1) Відбулося поліпшення житлових умов, внаслідок якого відпали підстави для надання іншого жилого приміщення;

    2) Громадянин виїхав на постійне місце проживання до іншого населеного пункту;

    3) Були припинені трудові відносини з підприємством, установою, організацією особи, яка перебуває на обліку за місцем роботи, крім випадків, передбачених законодавством;

    4) громадянина засудили до позбавлення волі на строк понад шість місяців, заслання або вислання;

    5) у разі подання відомостей, що не відповідають дійсності, які стали підставою для взяття на облік, або неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання про взяття на облік.

    Зняття з обліку потребуючих поліпшення житлових умов провадиться органами, які винесли або затвердили рішення про взяття громадянина на облік.

    Про зняття з обліку потребуючих поліпшення житлових умов громадяни повідомляються у письмовій формі з зазначенням підстав зняття з обліку.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України