Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 сентября 2022, вопрос №72754 250₴

Перетин кордону в Україну через Польшу з російським паспортом.

Доброго дня цікавить питання чи зможе перетнути кордон з Польщі в Україну моя мама. Яка має російський паспорт, але є офіційною дружиною норвега і вже як 9 років проживає в шлюбі в Норвегії. Чи пропустять її? І чи зможе потім виїхати?

Зі мною можна зв'язатися через viber або WhatsApp.

Або електронна пошта.

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю!

    НІ, ВОНА НЕ ЗМОЖЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН ДО УКРАЇНИ.

    З О1 ЛИПНЯ 2022 РОКУ ДЛЯ ГРОМАДЯН рф ПОЧАВ ДІЯТИ ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ В'ЇЗДУ В УКРАЇНІ.

    Громадяни рф, які перебувають на території інших країн, для оформлення українських віз можуть звертатися до закордонних дипломатичних установ України в цих країнах.

    Тому перетнути кордон без наявності візи Ваша мама не зможе.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    12%

    Добрий день!

    Станом на зараз ситуація з перетином українського кордону громадянами рф дуже складна, обов’язково вимагається віза. Можете уточнити можливість перетину кордону в адміністрації Державної прикордонної служби України https://dpsu.gov.ua/ua/contacts/

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку Звернутися. Буду радий допомогти

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    14%

    Доброго дня.

    З 19.09.2022 Польща обмежила в'їзд для громадян Росії по туристичним шенгенським візам. Тобто Ваша мати не зможе вільно в'їхати на територію Польщі тільки отримавши візу у дипломатичній установі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    На даний момент прямої заборони громадянам РФ в’їжджати в Україну немає. Проте є низка правил, яких потрібно дотримуватися громадянам РФ для в’їзду в Україну під час війни.

    1. Громадянам РФ, що прямують в Україну, потрібно пам'ятати, що всі пункти пропуску на кордоні України з РФ та Білоруссю закриті. Потрапити в Україну можна лише через треті країни. Проте З 19.09.2022 Польща обмежила в'їзд для громадян Росії по туристичним шенгенським візам. Тобто Ваша мати не зможе вільно в'їхати на територію Польщі тільки отримавши візу у дипломатичній установі. В той же час, громадяни України, які перебувають на території цих країн і хочуть повернутись додому, зможуть в’їхати в Україну спокійно і безперешкодно.

    2. Між Україною і Російською Федерацією діє візовий режим. Для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році. За рішенням РНБОУ в Україні введений посилений біометричний контроль на кордоні, особливо це стосується громадян держав, що входять до переліку міграційного ризику, до якого відноситься і Росія.

    3. З 01.01.2018 року в’їзд і виїзд з України здійснюється за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний чіп. Іноземці та особи без громадянства, які не мають біометричних паспортів, зможуть відвідати Україну за звичайними закордонними паспортами. Однак, в цьому випадку під час проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в контрольних пунктах в’їзду-виїзду у них будуть братися відбитки пальців.

    4. Рішення РНБО вимагає від іноземців та осіб без громадянства, які приїжджають з країн міграційного ризику, зареєструвати своє місце проживання / перебування на території України. Іншими словами, росіяни в обов’язковому порядку повинні реєструватися в органах влади за місцем знаходження.

    5. Єдиним обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Проте для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

    -гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік)

    -оплачена туристична путівка (ваучер)

    -підтвердження платоспроможності

    В’їзд і перебування на території України іноземців здійснюється за наявності достатніх коштів або можливості законним способом ці кошти отримати. Перевірка фінансового забезпечення проводиться уповноваженими посадовими особами Держприкордонслужби вибірково, тобто завжди існує ймовірність, що не доведеться доводити свою платоспроможність.

    Розрахунок необхідної для проживання в Україні грошової суми проводиться за формулою:

    ФЗ = ((20 × Пм) ÷ 30) × Кд + 5), де

    ФЗ — достатнє фінансове забезпечення

    Пм — прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць

    Кд — кількість днів, проведених в Україні

    Згідно з методикою підрахунку мінімальної суми, яку повинен мати у своєму розпорядженні росіянин для відвідування України, для калькуляції береться розмір прожиткового мінімуму, встановленого на день його в’їзду в країну.

    Від проходження фінансової перевірки звільняються власники посвідки на проживання в Україні, неповнолітні діти, дипломати, біженці, а також туристи під час туристичної подорожі. Іншим категоріям громадян Російської Федерації для підтвердження наявності достатнього фінансового забезпечення достатньо пред’явити:

    - готівкові грошові кошти в гривні або іншій конвертованій іноземній валюті

    - банківські картки, виписки і чеки з банкоматів

    - гарантійний лист приймаючої сторони про взяття на себе зобов’язань зі сплати всіх витрат росіянина, пов’язаних з перебуванням в Україні та виїздом за її межі

    - підтвердження бронювання або оплати житла і харчування

    - договір на туристичне обслуговування (ваучер, путівку)

    - проїзний квиток для повернення в країну постійного проживання або до третьої держави з фіксованою датою

    6. Відповідно до українського законодавства, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

    7. Порядок перетину українського кордону неповнолітніми дітьми аналогічний процедурі в’їзду в країну дорослих громадян Російської Федерації. Для відвідування України у дитини 14 років і старше повинен бути власний закордонний паспорт. Діти молодшого віку можуть заїхати в країну за документами батьків, для цього вони повинні бути вписані в закордонний паспорт батька чи матері (вклеєна фотографія дитини обов’язкова).

    Поїздка дітей до України тільки з одним з батьків здійснюється без пред’явлення письмової згоди тата (мами). Виняток становлять ті випадки, коли було оформлено заяву на заборону виїзду дитини за кордон. Разом з тим, нотаріальна згода батьків обов’язково потрібна при здійсненні неповнолітнім закордонної подорожі в супроводі родичів або третіх осіб.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    16%

    Доброго дня!

    О1 ЛИПНЯ 2022 РОКУ ДЛЯ ГРОМАДЯН рф ПОЧАВ ДІЯТИ ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ В'ЇЗДУ В УКРАЇНІ. З будь-якої країни, тому спочатку оформлення візи і лише потім громадяни РФ зможуть потрапити в Україну. Якщо візу видадуть.

    Дипломатичні відносини розірвано внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територія України.

    Тільки через міжнародну візову компанію.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%

    Здравствуйте!

    С 1 июля в Украине официально введен визовый режим для граждан России. По представлению Президента 17 июня правительство отменило действие межправительственного соглашения 1997 года о безвизовом режиме и приостановило действие соглашения 2011 года об упрощенном приграничном движении между Украиной и Россией. Теперь главным формальным основанием для любых визитов граждан рф является виза, а не просто наличие загранпаспорта.

    Единственный вариант для российских граждан, желающих получить украинскую визу сейчас - обращаться в посольства/консульства Украины в третьих странах, например в Эстонии. Казахстане, Польше, Молдове, Норвегии и т.д.

    Россияне смогут получать визы на общих основаниях и по стандартным тарифам, говорят в МИДе. Консульский сбор составляет 65 долларов.

    Оформить можно визы типа B (транзитная), С (краткосрочная), D (долгосрочная). Транзитные визы дают право на въезд до 5 дней, краткосрочные – на 90 дней в пределах 185 дней (один или несколько въездов), долгосрочные – 90 дней и более.

    Электронные визы по упрощенной процедуре и с более низким сбором россиянам доступны не будут.

    Виза не гарантия въезда, говорят в МИД. Сами визовые проверки станут более тщательными, а на границе нужно будет доказать цель въезда. Кроме визы и паспорта необходимо будет предъявить достаточное финансовое обеспечение и не иметь запрета на въезд. При отсутствии какого-либо из этих пунктов пограничники откажут во въезде.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    СКОРІШЕ ЗА ВСЕ, НІ, НЕ ЗМОЖЕ, АДЖЕ О1 ЛИПНЯ 2022 РОКУ ДЛЯ ГРОМАДЯН РФ ПОЧАВ ДІЯТИ ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ В'ЇЗДУ В УКРАЇНУ.

    До того ж Польська Республіка обмежила в'їзд для громадян рф по туристичним шенгенським візам. Тобто їй для візду необхідно отримати візу у дипломатичній установі, у чому їй може бути відмовлено у звязку з останіми подіями у т. ч відвіні Шенгенських віз.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    Доброго дня цікавить питання чи зможе перетнути кордон з Польщі в Україну моя мама. Яка має російський паспорт - якщо ваша мама досі має українське громадянство, то в'їжджати до України повинна по паспорту громадянина України для виїзду за кордон, а не по російському паспорту. Інакше це буде вчиненням адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204-1 КУпАП. У разі наміру перетнути та перетинання державного кордону України громадянином України, він повинен виконати обов`язки, передбачені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII; статтями 2, 3 цього закону передбачено, що документом, який дає право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, є паспорт громадянина України (а не іншої держави) для виїзду за кордон; перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону; правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України.

    Згідно з п.2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю, якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну: 1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 2) дипломатичний паспорт; 3) службовий паспорт; 4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий); 5) посвідчення особи моряка; 6) посвідчення члена екіпажу.

    Отже, виходячи із принципу єдиного громадянства, виїзд і в`їзд на територію України громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить ст.3 Закону України «Про порядок виїзду і в`їзду в Україну громадян України».

    Встановивши правовий зв`язок фізичної особи з державою Україна, тобто належність особи, яка перетинає державний кордон в пункті пропуску за документом громадянина іноземної держави, до громадянства України, службові особи Державної прикордонної служби України зобов`язанні керуватись правовою нормою п.1 ч.1 ст.2 Закону України «Про громадянство України», якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Відповідна правова норма міститься в ч.1 ст.3 Європейської конвенції «Про громадянство» - кожна держава визначає у своєму законодавстві, хто є її громадянами. На сьогодні наявність за громадянином України подвійного громадянства не визнається.

    Регулювання порядку здійснення права громадянами України на перетинання державного кордону здійснює Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України встановлюються правила перетинання державного кордону громадянами України. Згідно ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» перетинання державного кордону громадянами України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у ст.2 цього закону, а саме паспорту громадянина України для виїзду за кордон. Пункт 2 Правил, визначає, що перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється за переліком документів що підтверджують громадянство України та надають право на виїзд та в`їзд в Україну.

    Отже, в`їзд на територію України та виїзд з неї громадянами України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, суперечить вимогам ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», а тому за наявності підстав тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст.204-1 КУпАП.

    Оскільки початком здійснення прикордонного контролю є момент подання особою паспортного документу для перевірки, факт надання громадянином України паспортного документа громадянина іноземної держави та факт перетинання громадянином України державного кордону України по паспортному документу громадянина іноземної держави, кваліфікується як спроба незаконного перетинання або здійснення незаконного перетинання державного кордону України без відповідних документів, так як даний документ не може вважитися відповідним, тобто адміністративне правопорушення передбачене ч.1 ст. 204-1 КУпАП.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України