Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 12 сентября 2022, вопрос №72808

Підсудність господарської справи

Тов вирішило придбати у іншого тов приміщення. Для підтвердження укладання договору купівлі-продажу передано завдаток (письмова угода про завдаток). Але продовець через кілька днів повідомив, що не буде продавати приміщення. Звертаюся з позовом про стягнення завдатка в подвійному розмірі та збитків. Допоможіть, будь ласка, з підсудністю. Це буде виключна підсудність за місцезнаходження приміщення чи загальна за місцезнаходженням відповідача?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андріє!

    Позови до юридичної особи за загальним правилом подаються до суду за місцезнаходженням юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрій!

    ЯК НА МЕНЕ, ЦЕ БУДЕ ВИКЛЮЧНА ПІДСУДНІСТЬ.

    ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1798-12#Text

    Стаття 27. Пред’явлення позову за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача

    1. Позов пред’являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

    2. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    3. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцем проживання фізичної особи, яка не є підприємцем, визнається зареєстроване у встановленому законом порядку місце її проживання або перебування.

    ...

    Стаття 30. Виключна підсудність справ

    1. Спори, що виникають з договору перевезення, у разі, коли одним з відповідачів є перевізник, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням перевізника.

    2. Справи про арешт судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням морського порту України, в якому перебуває або до якого прямує судно, або порту реєстрації судна.

    3. Спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов’язані між собою позовні вимоги пред’явлені одночасно щодо декількох об’єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об’єкта, вартість якого є найвищою.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Буду радий відповісти на додаткові питання. Для цього тисніть зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до правової позиції виробленої Верховним Судом, всі спори що витікають з договорів щодо нерухомого майна, у томі числі і їх невиконання розглядаються за місцем знаходження цього майна ч. 3 ст. 30 ГПК України

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі..


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України