Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 сентября 2022, вопрос №72815

Друга вища, чи мобілізують?

Підкажіть будь-ласка, мені 36 років, раніше вчився на стаціонарі, диплом спеціаліст (зараз начебто прирівнюється до магістра), є військова кафедра. Не служив, двоє неповнолітніх дітей. З вересня поступив на іншу спеціальність, почав з бакалаврату, стаціонар. Чи дає це право на відстрочку від мобілізації до кінця строку навчання? Чув, начебто військомати протидіють та намагаються мобілізувати таких людей.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Романе!

    В чинному законодавстві не міститься норм щодо надання відстрочки для здобуття тільки першої освіти.

    Відповідно Ви матимете право на відстрочку. Головне у Вашому випадку - подання заяви про надання відстрочки та додавання до неї документів, що підтверджують навчання.

    Якщо ТЦК та СП порушує Ваші права, є законні механізми впливу на таку неправомірну поведінку.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    У відповідності до абзацу другого частини статті 23 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2196-IX від 14.04.2022 р.,

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти

    Таким чином, сам факт Вашого навчання надає Вам права на відстрочку.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Обмежень з цього приводу в законі не існує!

    Так що, будете вчитися у виші - будете мати відстрочку!

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутиьс" біля мого профілю!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Доброго дня! Згідно статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;" не підлягають призову.

    В законі жодним чином не згадується скільки освіт може отримувати людина. Мова йде про право отрмання відстрочки на підставі зарахування до ВУЗУ з деною формою навчання

    Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації незалежно скільки освіт Ви отримали чи їх ступеня. Головне фактично маєте бути зарахованим на навчання до українського вузу.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    На практиці існують випадки мобілізації, якщо це вже не перша освіта для особи. Тому, щоб уникнути вручення повістки та ймовірної мобілізації, раджу подати, а краще направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення, на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву про внесення до Реєстру відомостей про навчання та оформлення відстрочки від мобілізації.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви на відстрочку, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    НЕТ!

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України