Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 сентября 2022, вопрос №73102

Як правильно трактувати закон про пенсійне забеспечення чернобильців?

Допоможіть мені розібратися з відповіддю пенсійного фонду.
Статтею 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного
забруднення, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26
Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу.
Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, зокрема, евакуйованим з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році, пенсійний вік зменшується на 10 років, евакуйованим з інших територій зони відчуження у 1986 році – на 8 років.
Жінки, зокрема, 1972 року народження, які мають право на зниження пенсійного віку на 10 років, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років, за наявності страхового стажу не менше 19 років (у 2022 році).
Так 15 чи 19?

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    ВІтаю!

    Якщо Ви маєте право на зменшення пенсійного віку на 10 років, то й відповідне зменшення страхового стажу буде становити 10 років. Тобто, при загальному мінімальному розмірі страхового стажу у 2022 році 29 років у Вас, для призначення пенсії, повинно бути 19 років. 15 років це загальний мінімальний розмір страхового стажу, до якого може бути зменшено для відповідної категорії осіб вимоги щодо наявності страхового стажу. Тобто, якщо після зменшення страхового стажу у особи, наприклад, є 14 років страхового стажу, то пенсію їх, скоріше за все, не призначать.

    • Світлана Клиент 2 года назад

      дякую. Тобто, якщо в мене є 15 років загального стажу, але мені відмовлено, то я можу це оскаржити?

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Ні, 15 років це мінімум після зменшення страхового стажу, який повинен бути, щоб особі, яка досягла, наприклад, 50-ти років, могли призначити пенсію. Тобто, якщо у особи є право зменшити вік від загального, зменшити страховий стаж, то за наявності менше ніж 15 років стажу вона всеодно не матиме права на пенсію.

    Вважаю, що якщо у вас "знижка" саме 10 років, то це 19 років страхового стажу мінімум для виходу на пенсію у 50 років. Водночас, я би міг порадити щось конкретне після ознайомлення з відповіддю ПФУ щодо цього питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України