Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 17 сентября 2022, вопрос №73109 150₴

Как легально получить отсрочку от мобилизации.

Добрый день, интересует как потянуть время от мобилизации, пока мать продливает 2 группу инвалидности. Закончился срок действия группы. Могу не успеть на несколько дней.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Миколо!

    В чому проблема? Ви отримали повістку?

    Якщо так, то час можливо потянули шляхом відкриття лікарняного або за інших поважних причин!

    Якщо ж повістки Ви не отримували, тоді спокійно займайтесь продовженням групи інвалідності!

    Самостійно з’являтись до військкомату та надавати документи про інвалідність матері не потрібно, тільки за умови отримання повістки!

    Успіхів! Всього доброго! Якщо Вам потрібний алгоритм дій, натискайте кнопку Звернутися!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Перш за все, якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

    Ці положення регламентуються постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану». Відповідно до цих змін, продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

    Але у деяких випадках ТЦК СП не приймають вказану обставину, посилаючись на те, що в конкретній місцевості не має перешкод для проходження повторного огляду..

    Якщо мова йде про незначний проміжок часу, то при отриманні повістки рекомендую звернутися до лікаря та спробувати оформити лікарняний, або принаймні отримати довідку про хворобу на час виклику до ТЦК СП.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Миколаю!

    Треба знати, термін чого саме намагається продовжити Ваша мати! Якщо це, наприклад, Довідка МСЕК або посвідчення інваліда, то можете не хвилюватися: в цей період Вас ніхто не мобілізує, оскільки процедура продовження інвалідності в даному випадку носить цілком формальний характер. Тобто по закону статус інваліда 2 групи за матір'ю зберігається і в цей час. Це означає, що так само за Вами зберігається і право на відстрочку!

    Будуть уточнення чи додаткові питання, пропоную поспілкуватися з цього приводу в приватному режимі, оскільки тут є делікатні, зовсім не публічні моменти! Одним словом, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково допоможу!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    23.3%
    Общаться в чате Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Підстави для відстрочки від мобілізації визначені у ст.23 ЗУ "Про мобілізаційний обов'язок та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    ЗА ЦЕЙ ЧАС ПОКИ МАТИ ПРОДОВЖУЄ ОФОРМЛЮВАТИ 2 ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ, У РАЗІ ВИКЛИКУ ВАС ПОВІСТКОЮ У ВОЄНКОМАТ, ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ:

    Поважними причинами для неприбуття до призовних дільниць у вказаний час є:

    потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

    смерть або тяжка хвороба близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата або сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Також при отриманні повістки можете звернутися до лікаря та оформити лікарняний, та на час виклику до воєнкомату її предявити. Але це тільки при отриманні Вами повістки. Якщо ж Вас ніхто не викликає, нічого робити не потібто і тим більше йти до воєнкомату.

    А після оформленні групи матері у вас буде відстрочка від мобілізації на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційний обов'язок та мобілізацію" право на відстрочку від призову мають які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Промський Євгеній Сергійович
    36.7%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    1. Людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність. Якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

    Ці положення регламентуються постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану». Відповідно до цих змін, продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

    Таким чином, інвалідність мами продовжує діяти, так само продовжує діяти Ваше звільнення від мобілізації.

    2. Якщо ви не отримували повістку, вам немає про що хвилюватись, оскільки йти до військкомату та підтверджувати ваше право на звільнення від мобілізації потрібно тільки після вручення відстрочки.

    3. Якщо ви отримали повістку та хочете перестрахуватись та почекати продовження інвалідності мами, є законні підстави для неявки до військкомату.

    Так, найпоширенішою поважною підставою для неявки в військкомат є хвороба (будь-яка).

    Ви можете:

    • викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик
    • звернутися до лікарні та отримати довідку про хворобу
    • лягти на стаціонарне лікування лікарню та отримати відповідну довідку.

    Зазначені документислід направити до військкомату зручним способом (пошта, електронна пошти).

    Якщо у вас немає поважних причин для прибуття до військкомату (хвороба чи смерть когось з членів родини), ви можете бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Все залежить від того, до кого буде передана справа у випадку її ініціювання.

    Закон України Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    4. Якщо військкомат буде порушувати Ваші права, слід скаржитись до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Якщо вам необхідна допомога у підготовці документів або виникли додаткові питання - натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Николай. Если Вы получили повестку и известна дата явки в военкомат, то на эту дату желательно взять больничный о чем известить военкомат чтобы не оштрафовали. Или же не явиться по повестке но штрафы по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правоотношениях большие от 3400 до 5100 грн. При этом штраф можно обжаловать в суде поскольку сотрудники военкомата часто допускают ошибки при составлении протокола и вынесении постановления о привлечении к административной ответственности (составляют протокол и выносят постановления без присутствия военнообязанных которых штрафуют, не разясняют им права в том числе на правовую помощь, неправильно указывают персональные данные, нет свидетелей о том что отказался брать протокол и постановления и т.д.). После продления инвалидности напишите заявление военкому о предоставлении отсрочки от призыва и приложите копию справки МСЭК об установлении инвалидности матери.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    ВЫ В НАСТОЯЩЕЕ ВРЕМЯ ИМЕЕТЕ ПОЛНОЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ МОБИЛИЗАЦИИ.

    Лицам с инвалидностью не нужно проходить комиссию для продления группы во время войны, до конца действия военного положения и на период шести месяцев после его прекращения/отмены инвалидность продолжается автоматически без перекомиссии. Об этом сообщает пресслужба Министерства здравоохранения.

    На период действия военного положения для получения социальных выплат лицам с инвалидностью не нужно проходить повторный осмотр для подтверждения инвалидности, поскольку срок действия инвалидности и индивидуальная программа реабилитации (ИПР) продлены на период действия военного положения.

    Теперь для получения социальных выплат лицам с инвалидностью проходить повторный осмотр для подтверждения инвалидности не требуется, поскольку, согласно постановлению КМУ № 390, срок действия инвалидности и Индивидуальная программа реабилитации (ИПР) продлены на период действия военного положения.

    Срок прохождения повторного осмотра, который пришелся на период действия военного положения на территории Украины, переносится сроком не позднее шести месяцев после его прекращения/отмены.

    Дети и взрослые с инвалидностью могут получать, в соответствии с индивидуальной программой реабилитации, без прохождения повторного осмотра врачебно-консультативной комиссии (ЛКК) или медико-социальной экспертной комиссии МСЭК:

    - социальные выплаты;

    - реабилитационные услуги и вспомогательные изделия (костыли, ходунки, кресла колесные);

    - средства инконтиненции, например памперсы, катетеры и т.п.;

    - образовательные услуги;

    - соответствующие льготы.

    Кроме того, в течение действия военного положения и шести месяцев после его прекращения/отмены – согласно постановлению правительства № 225, украинцы имеют право обращаться в МСЭК для установления инвалидности заочно и независимо от места жительства или пребывания. То есть если человек не имеет возможности прибыть в МСЭК, комиссия может принимать решение об установлении инвалидности заочно на основании направления учреждения здравоохранения.

    Врачи не имеют права требовать у пациентов прибыть непосредственно на повторный осмотр во время действия военного состояния для подтверждения стойкого нарушения функций организма, обусловленных заболеваниями, последствиями травм или врожденными пороками, которые влекут за собой ограничение жизнедеятельности человека.

    Все выплаты и соответствующие льготы сохраняются за лицом до окончания срока прохождения повторного осмотра.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд за мамою на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що мама потребує постійного догляду, у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, подасте - рішення органу соц захисту, довідку про інвалідність мами МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з мамою та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат)

    Вашому сину треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний та копію свідоцтва мами з її даними. це підтвердить родинні зв язки

    Також це може бути довідка ЛКК будь-якої лікарні про те, що мама потребує постійного догляду на основі діагнозу. (якщо є інвалідність то ЛКК не обов язково)

    це дасть право на відстрочку та виїзд закордон з мамою. (ст.23 ЗУ Про мобылілізацію та моб. підготовку)

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Николай!

    Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболелИ и проводится лечение в отношении Вас, которую потом использовать в ТЦКСП (военкомате).

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницу и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом использовать в ТЦКСП (военкомате).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України